Gemeenschapswachten

Door hun aanwezigheid op straat verhogen de gemeenschapswachten het veiligheidsgevoel en zijn ze een aanspreekpunt voor de burger.

De gemeenschapswachten kun je duidelijk herkennen aan het paars uniform dat ze dragen.

Brugge is opgesplitst in vier regio's, nl. centrum, noord, west en oost. Binnen die regio's zijn de gemeenschapswachten verantwoordelijk voor een aantal wijken. Op die manier kunnen ze die wijken en hun bewoners beter leren kennen. Samen met de wijkinspecteurs en andere diensten binnen de wijk willen ze jou van dienst zijn en een aanspreekpunt zijn voor jouw buurt.

Concreet stellen ze allerhande meldingen vast die de veiligheid, de goede orde en de netheid in het gedrang brengen en geven ze die door aan de bevoegde dienst.

De gemeenschapswachten hebben onder andere oog voor:

  • achterlaten van zwerfvuil
  • sluikstorten
  • correct buiten zetten van afval
  • opruimen van hondenpoep
  • het houden van honden aan de leiband

Daarnaast sensibiliseren de gemeenschapswachten ook rond gauwdiefstal- en fietsdiefstal. Ze delen flyers of affiches uit en geven nuttige tips. Ze organiseren ook heel wat markeeracties waarbij fietsen gratis voorzien worden van een duurzaam label met het rijksregisternummer van de eigenaar erop. Op die manier kunnen teruggevonden fietsen sneller teruggegeven worden.

Meer hierover kan je lezen in onze flyer.  Deze kan je verkrijgen bij elke gemeenschapswacht alsook bij de Communicatiedienst, de deelgemeentehuizen en districtshuizen van de lokale politie.  

Met volgende filmpje krijg je een impressie van wat gemeenschapswachten doen

 

 

 

flyer gemeenschapswachten

De thuisbasis voor de gemeenschapswachten:

Hooistraat 17, 8000 Brugge
050 32 34 97
gemeenschapswacht@brugge.be

 

Contactinformatie