Goeiendagprijs 2021: Help ons de zaak met de mooiste Nederlandse naam te vinden

4
mei
2021

Op zaterdag 10 juli wordt voor de negende keer de tweejaarlijkse Goeiendagprijs voor de beste Nederlandstalige naam voor handelszaken en andere zaken uitgereikt. De prijs, een bedrag van 500 euro, is een initiatief van het Stadsbestuur en het 11-Juli Komitee. Aanleiding is het vaak opnieuw opduiken van anderstalige en nietszeggende namen voor horecazaken en winkelpanden. De naam van de prijs, “Goeiendagprijs”, verwijst naar de spontane welkomstgroet aan de klant.

De prijs is bedoeld voor horecazaken, winkels, bedrijven en organisaties op Brugs grondgebied die in de laatste twee jaar zijn opgericht en een originele inventieve Nederlandstalige naam hebben gekozen.
De laureaat van de laatst editie (2019) was het café  Perrongeluk in de Spoorwegstraat. In 2017 was Voorsmaak, een nieuw culinair evenement, de winnaar.

Twee jaar eerder, in 2015, sleepte de kledingzaak Twee Meisjes in de Sint-Jakobsstraat de bekroning in de wacht. In 2013 was dierenartspraktijk Van Kop tot Staart, op de hoek van de Langestraat en de Predikherenstraat, de uitverkorene. In 2011 werd restaurant t Jong Gerecht  in de Langestraat bekroond. In 2009 kreeg bistro Refter in de Molenmeers de prijs. In 2007 werd de prijs toegekend aan restaurant De Zoete Zonde in Sint-Andries. De eerste laureaat, nu veertien jaar geleden, was kapperszaak De Hoofdzaak uit Sint-Andries.

Academische plechtigheid

De oorkonde van de prijs wordt overhandigd tijdens de plechtigheid op de Markt naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op zaterdag 10 juli 2021.

Alle in aanmerking komende handelszaken kunnen zich kandidaat stellen. Instellingen, bedrijven of bedrijventerreinen komen eveneens in aanmerking. Ook particulieren of verenigingen mogen een naam opgeven die hen is opgevallen.

De namen moeten gegeven zijn sinds de toekenning van de vorige prijs in juli 2019.

Een jury, samengesteld uit leden van de Stedelijke adviescommissie voor straatnamen en het 11-Juli Komitee, zal zich buigen over de voorstellen.

Kandidaturen worden ingediend bij de Stedelijke Commissie voor Toponymie en Straatnamen, p/a Stadsarchief, Burg 11A, 8000 Brugge  (stadsarchief@brugge.be) of bij het 11-Juli Komitee, p/a Olieboomstraat 26, 8020 Oostkamp (roelandvddriessche@hotmail.com ), ten laatste op maandag 7 juni 2021.

Foto: facebookpagina Perrongeluk, winnaar 2019

Contactinformatie