Gratis bussen en extra parkings tijdens eindejaarsperiode

17
nov
2017

Kerstmis en Nieuwjaar komen alweer in zicht en in de binnenstad wordt het dus straks opnieuw gezellig druk met mensen op zoek naar cadeautjes voor familie, vrienden en geliefden. 

Om het shoppen tijdens deze periode extra te stimuleren en aangenaam te maken, slaan het stadsbestuur, De Lijn en de Brugse handelaars ook dit jaar de handen in elkaar. Het is al voor het vierde jaar op rij dat samen een eindejaarsmobiliteitsplan uitgewerkt wordt.

Dit jaar vinden tien eindejaarsshoppingdagen plaats. Nieuw deze keer is dat ook het eerste soldenweekend, 6 en 7 januari, wordt toegevoegd aan de shoppingdagen:

 • weekend van 2 en 3 december 2017
 • weekend van 9 en 10 december 2017
 • weekend van 16 en 17 december 2017
 • zaterdag 23 december 2017
 • zaterdag 30 december 2017
 • weekend van 6 en 7 januari 2018

Tijdens de shoppingdagen zal De Lijn de hele dag voor gratis en openbaar vervoer zorgen op het volledige stadsnet en wordt het drukke autoverkeer uit het centrum weggehouden.

Geen gemotoriseerd verkeer

Tussen 13 u. en 18 u. wordt geen gemotoriseerd verkeer toegelaten in:

 • Zuidzandstraat
 • Steenstraat
 • Noordzandstraat
 • Geldmuntstraat
 • Markt
 • doorsteek Markt naar Eiermarkt

Net zoals vorig jaar stemt dit aanvangsuur overeen met dit van de autoluwe winkelstraten elke zaterdag en eerste zondag van de maand, wat het meteen ook makkelijk maakt.

De centrumparkings Zilverpand en Biekorf zullen van 13.00 tot 18.00 uur niet bereikbaar zijn voor bezoekers. De andere ondergrondse parkings blijven gewoon bereikbaar.

Ook fietstaxi’s en taxi’s worden niet toegelaten in de verkeersvrije straten. Fietsen is wel toegestaan zolang de drukte dit toelaat en de aangeduide verkeersrichting gevolgd wordt.
De taxistandplaatsen voorzien voor vergunningshouders op de Markt worden tijdens de Shoppingdagen van 13 u. tot 18 u. tijdelijk verplaatst naar de laad- en loszone in de Wollestraat. De taxistandplaatsen in de Vlamingstraat blijven wel bereikbaar.

Alle bewoners worden over de verkeersmaatregelen voldoende tijdig geïnformeerd via een bewonersbrief. Abonnementhouders van Parking Zilverpand worden nog persoonlijk aangeschreven omtrent de toegang tot de parking tijdens de Shoppingdagen. Het abonnement en de brief gelden dan samen als doorlaatbewijs.

Gratis bussen

De Lijn en Stad Brugge zorgen er opnieuw voor dat shoppers gratis gebruik kunnen maken van de bussen op het Brugse grondgebied
Sommige bussen van De Lijn zullen tussen 12.30 en 19.00 uur volgens een aangepast traject rijden in de binnenstad, omdat de bediening van de halte Markt wegvalt.
De dichtste haltes worden zo de Stadsschouwburg en de Sint-Salvatorskerk en de tijdelijke stopplaatsen aan de Dijver en het Guido Gezelleplein. Tus­sen 12.30 u. en 19 u. worden ook extra en gratis busritten van en naar omliggende gemeentes en pendelbussen van en naar de (extra) P&R- en Randparkings ingelegd.

Ook dit jaar kun je de overgang naar 2018 zonder zorgen beleven met de speciale feestbussen van De Lijn: tijdens de oudejaarsavondactie rijden de bussen van De Lijn namelijk de hele dag gratis van 8 u. ’s morgens op 31 december tot 7 u. ’s morgens op 1 januari 2018.

Randparkings en P&R-parkings

P&R Vives (Koningin Astridlaan)

Tijdens de Shoppingdagen kunnen shoppers er van 12 u. tot 21 u. op het volledige terrein gratis hun wagen parkeren onder toezicht van vrijwillige parkeerwachters. Op die tijdelijke parking kunnen 430 wagens parkeren.

Vanaf 12.30 u. tot 19 u. rijdt de Shoppingbus van De Lijn gratis van en naar het centrum. Er is een bus minstens om de 15 minuten. Wie na 19 u.terug naar Parking Vives wil, kan een beroep doen op de stadslijn 25 die naast de Shoppingbus nog steeds de permanente standaardverbinding garandeert en dit tot na 19.00 uur.

P&R AZ Sint-Jan (Ruddershove)

Deze P&R-Parking is betalend, met een maximum van 3 euro per dag. De gratis buslijnen 13 en 23 brengen je elke 20 minuten in een mum van tijd naar het centrum of terug.

P&R Steenbrugge (einde Baron Ruzettelaan)

Deze parking biedt plaats aan 185 wagens en garandeert een vlotte verbinding richting stadscentrum. Vanaf 12.30 u. tot 19 u. rijdt de Shoppingbus van De Lijn gratis van en naar het centrum.
De bushalte Abdij Steenbrugge blijft bediend door de gratis buslijnen 20 en 21. Op die manier is er minstens om de 15 minuten een verbinding met het stadscentrum.

P&R Jan Breydel

Het Park & Ride-terrein ligt aan het Jan Breydelstadion in de Olympialaan. Op deze parking zijn er 100 parkeerplaatsen. Opgelet: deze parking dient niet als Park & Ride-terrein tijdens thuismatchen van Club Brugge of Cercle Brugge. De bushalte 'Sint-Andries Kerk' langs de Gistelse Steenweg wordt bediend door lijnen 5, 15, 52 en 53, 54 en 55 en vanaf 20.10 uur lijn 89 (avondlijn).

P&R Boogschutterslaan

Het Park & Ride-terrein Boogschutterslaan ligt in de Boogschutterslaan, aan Sint-Kruis Kerk. Een tweede terrein ligt iets verderop aan sportclub Brughia, net naast Studio Hall. In totaal kunnen er 100 wagens parkeren. De bushalte 'Sint-Kruis Kerk' wordt bediend door lijnen 6, 10, 11, 16 en vanaf 20.10 uur lijnen 91 en 98 (avondlijnen)

Randparking Bevrijdingslaan

De Randparking Bevrijdingslaan ligt aan de ventweg van de Bevrijdingslaan, in het stuk tussen de Jan Breydellaan en de Peter Benoitlaan, en aan beide zijden van de Bevrijdingslaan zelf. Op deze randparking zijn er 170 parkeerplaatsen voor personenwagens. De bushalte 'Bevrijdingslaan' wordt bediend door lijn 23. 

Randparking Magdalenastraat

De Randparking Magdalenastraat ligt aan het Edgar De Smedtplantsoen in de Magdalenastraat. Op deze parking zijn er 100 parkeerplaatsen. De bushalte Hertogen wordt bediend door lijnen 52 en 53.

Randparking L. Coiseaukaai

De Randparking L. Coiseaukaai ligt aan het kruispunt van de Lodewijk Coiseaukaai met de Havenstraat. Op deze parking is er plaats voor 75 personenwagens. De bushalte 'Haven' wordt bediend door lijnen 14, 41, 42. 

Kom met de fiets!

Stad Brugge roept alle Bruggelingen graag op om zoveel mogelijk met de fiets naar het stadscentrum te komen. Fietsen is duurzaam, snel en gezond. Het stadsbestuur zorgt op verschillende locaties voor extra fietsstallingen: 240 aan de voorkant van het Concertgebouw, 240 op de Burg, 30 in de Mariastraat, 12 in de Oude Burg, 12 in de Nieuwstraat en 24 in de Zuidzandstraat.

In het totaal zijn er 558 bijkomende plaatsen voor fietsen. Bovendien biedt Blue Bike aan het station gedurende de ganse periode van de Kersmarkt de tweede fiets per rit gratis aan.  

Politie staat paraat

De lokale politie staat tijdens de eindejaarsperiode ook paraat om enerzijds het verkeer te sturen door o.a. de inzet van mobiele tekstkarren en anderzijds door ter plaatse in te grijpen waar nodig.

Er komen zeker drie dynamische tekstkarren die actuele verkeersinfo zullen verstrekken aan de bezoekers van de stad. Deze tekstkarren worden opgesteld ter hoogte van de R30, aan afrit Vives, aan de Steenbruggebrug en ter hoogte van de Bevrijdingslaan (Buffelbrug).

Deel deze pagina