Gruuthusemuseum in de prijzen op internationale architectuurwedstrijd

5
jun
2023

De restauratie van het Gruuthusemuseum - onderdeel van Musea Brugge - kreeg een belangrijke erkenning op de zesde editie van de European Award for Architectural Heritage Intervention (AHI) in Barcelona. Het architectenteam van B-juxta, dat de restauratie van het museum voltooide in 2019, mocht er de ‘Special Restoration Mention’ in ontvangst nemen.

De European Award for Architectural Heritage Intervention onderscheidt kwaliteitsvolle interventies van erfgoedgebouwen en richtte zich dit jaar voornamelijk op projecten die duurzaamheid en inclusie uitdragen. Naast de vier prijswinnaars ontving de restauratie van het Gruuthusemuseum van de internationale jury de Special Mention voor “de interventie die zich vanuit technisch en methodologisch standpunt onderscheidt door zijn kwaliteit, precisie en respect voor het erfgoed”.

Gebruikte bouw- en decoratietechnieken worden geroemd

De renovatie is een schitterende balans tussen oud en nieuw. Onder meer de manier waarop de restauratie tot stand kwam, vanaf de analyse van de historische documentatie tot het detail van afwerking en de gebruikte bouw- en decoratietechnieken worden geroemd. Bovendien valt ook de goed doordachte aanpak van het renovatieproject, waar verder is gewerkt op vorige bouwelementen zoals bijvoorbeeld het kleurgebruik, sterk in de smaak. 

Kunstschat

Het Gruuthusemuseum is een van Brugges belangrijkste historische gebouwen, dat geschiedenis ademt en bekend en geliefd is bij zowel Bruggelingen als toeristen. Een getuigenis van het  rijke verleden, zowel door zijn uitzicht als door de collectie in het museum.

In Gruuthuse zijn een aantal van Brugges grootste kunstschatten te zien, dus het gebouw waarin die bewaard worden – een kunstschat op zich - moest ook in topconditie blijven. De grondige restauratie van zo’n gebouw was  geen sinecure.

Restauratie met oog voor historische details

Het Gruuthusemuseum werd tussen 2014 en 2019 gerenoveerd onder leiding van B-juxta architecten met bijzonder veel aandacht voor het behoud van het historische erfgoed.
De iconische reiegevel, de imposante daken, het bijzondere schrijnwerk met glas-in-loodramen, het majestueuze 19e-eeuwse plafond met hangende gewelven in de entreehal en de indrukwekkende belvedère-toren - die volledig met lood is bekleed - werden allemaal met veel zorg en aandacht voor detail gerestaureerd.

Die restauratie vroeg veel expertise en dat ging niet onopgemerkt voorbij.

Naast deze vermelding van de European Award AHI, werd de restauratie van het Gruuthusemuseum in 2022 nog genomineerd voor de Onroerenderfgoedprijs. In 2021 ontving het museum de prestigieuze Portimão Museum Prize als ‘Europe’s Most Welcoming Museum'.