Haal een filmfestival in huis!

25
apr
2018

Vanaf dinsdag 24 april kan je als lid van de Openbare Bibliotheek Brugge thuis gratis naar de kwaliteitsvolle (kort)films en documentaires kijken die je op video-on-demandplatform dalton.be vindt. Begin 2018 gingen Dalton Distribution, Cultuurconnect en de bibliotheken van Antwerpen, BRoeRe (samenwerkingsverband regio Roeselare), Brugge, Leuven en Turnhout samen in zee om deze filmstreamingdienst gratis te kunnen aanbieden.

Het platform zelf bestond al langer, maar vanaf 24 april kan je het dus ook gratis raadplegen (als je lid bent van een van bovenvermelde bibliotheken). Het gaat om een pilootproject dat een jaar zal lopen en na een gunstige evaluatie mogelijk opgeschaald zal worden tot een dienst voor alle Vlaamse openbare bibliotheken.

Het filmaanbod
“Door als Openbare Bibliotheek Brugge mee te stappen in dit pilootproject bieden we onze bibliotheekleden een meer dan waardevol alternatief op de grote streamingdiensten die een meer commerciële content aanbieden,” aldus schepen voor bibliotheek Mieke Hoste. Op Dalton.be (her)ontdek je de beste documentaires van DOCVILLE, de strafste kortfilms die te zien waren op het Kortfilmfestival Leuven, de bijzonderste wereldcinema van MOOOV filmfestival en de leukste kinder- en jongerenfilms van JEF. Daarnaast vind je er ook Vlaamse en internationale films of series die je miste op filmfestivals, in de cinema, of op TV. Het aanbod wordt wekelijks aangevuld met nieuwe titels. Zo rol je thuis het hele jaar door de rode loper uit en haal je via je laptop, mobiele telefoon, smart TV of tablet zelf een filmfestival in huis.

“Via dit project breidt de bibliotheek ook haar huidige dvd-collectie verder uit,” vervolgt schepen Hoste. “Enerzijds wil de bib via streaming een bredere collectie aanbieden, want niet alle films verschijnen nog op dvd. Anderzijds kan de bib ook een breder publiek aanspreken, want niet iedereen heeft nog een dvd-speler. Het aanbod zelf is in elk geval zo uiteenlopend van aard met kortfilms, documentaires, langspeelfilms en kinder- en jongerenfilms dat volgens mij elke filmliefhebber er sowieso zijn ding wel vindt.”

Praktisch

Om het filmaanbod op dalton.be gratis te kunnen raadplegen moet je er inloggen met je Mijn Bibliotheek-account. Mijn Bibliotheek is het platform waarop de bibliotheek haar digitale toepassingen (zoals verlengen of reserveren) aanbiedt. Eerder kon je via je Mijn Bibliotheek-account al online de krant lezen of Fundels (digitale prentenboeken) bekijken met je kinderen. Nu komt Dalton dus in dit mooie rijtje van toepassingen te staan. Alle info over hoe je zo’n Mijn Bibliotheek-account aanmaakt en wat je ermee kan doen, vind je op brugge.be/mijnbibliotheek.

Openbare Bibliotheek Brugge
Kuipersstraat 3
8000 Brugge
050 47 24 00
brugge.be/bibliotheek

Deel deze pagina