Heilig Bloedprocessie

Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van dankbaarheid en geloof.

De processie

Het overheersende thema is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. De Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. Thematisch is de Heilig Bloedprocessie opgesplitst in vier delen. De evocatie begint met het Oude Testament, van de Schepping tot de profeten. Vervolgens komt het Nieuwe Testament aan bod, van de geboorte in Bethlehem tot Pinksteren. Het derde deel verhaalt hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. In het laatste deel begeleiden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

Ruim 1700 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen.

Unesco-werelderfgoed

De Heilig Bloedprocessie staat op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-werelderfgoed).

SfeerbeeldHeiligBloedprocessie

Datum en uur

Donderdag 18 mei 2023 – start om 14.30 uur (Dijver). De doortocht op elk punt van de route duurt ongeveer anderhalf uur.

Parcours

In 2023 bewandelt de Heilig Bloedprocessie het volgende parcours: Dijver – Gruuthusestraat – Guido Gezelleplein – Mariastraat – Simon Stevinplein – Steenstraat – Zuidzandstraat – ’t Zand – Hauwerstraat – Maagdenstraat – Smedenstraat – ’t Zand – Noordzandstraat – Geldmuntstraat – Markt.

Op het plan zijn ook de zitbanken (groen) en tribunes (geel) aangeduid.

PlanParcours

Om de processie vlot te laten verlopen nemen we een reeks belangrijke maatregelen.

Tickets

Je kan eender waar langs het parcours plaatsnemen. Je hoeft geen ticket te kopen en kan gewoon zelf kiezen wat je een goede plaats vindt. De processie zien voorbijkomen is gratis.

Wil je de processie graag aanschouwen vanop een zitbank of een plaats op een tribune? Daarvoor heb je een ticket nodig.

Je kan je tickets online bestellen of vooraf en op de dag zelf aankopen bij infokantoor ‘t Zand (Concertgebouw, open van maandag-zaterdag: 10.00-13.00 uur en 14.00-17.00 uur, op zon- en feestdagen: 10.00-14.00 uur), infokantoor Markt (Historium, open van maandag-zondag: 10.00-17.00 uur), of bel 078 15 20 20 (maandag-vrijdag: 14.00-17.00 uur).

Gereserveerde/genummerde zitplaatsen
Tribunes
Banken
€ 12,50 p/p
€ 4,50 p/p
Groepen (> 20 pers.), senioren, bezoekers met een beperking en kinderen jonger dan 16 jaar
Tribunes
Banken
€ 11,00 p/p
€ 3,60 p/p


De tickets worden je via e-mail als e-ticket bezorgd. Je kan ze afdrukken en meenemen op papier, of ze digitaal op je smartphone tonen. Wil je de tickets thuis opgestuurd krijgen? Dan betaal je verzendkosten.

Parkeerverbod

Op donderdag 18 mei 2023 is het vanaf 7.00 uur tot na de processie verboden te parkeren in volgende straten: Minderbroedersstraat, Park, Pandreitje, Rozenhoedkaai, Wollestraat, Dijver, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, Hauwerstraat, Maagdenstraat (gedeelte tussen Hauwerstraat en Smedenstraat), Smedenstraat, ’t Zand, Vrijdagmarkt, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Eiermarkt, Markt, Burg, Oude Burg, Nieuwstraat, Sint-Niklaasstraat, Oude Zomerstraat en Kartuizerinnenstraat.

Het is eveneens verboden te parkeren in een straal van tien meter rond deze straten en pleinen, behalve op de parkeerplaatsen door het Stadsbestuur aangewezen.

Verkeer

Het verkeer en de doortocht van alle voertuigen, fietsen en dieren is verboden:

  • vanaf 8.00 uur tot na de Heilig Bloedprocessie in Oude Burg, Nieuwstraat, Sint-Niklaasstraat, Oude Zomerstraat, Minderbroederstraat, Park, Pandreitje en Kartuizerinnenstraat.
  • vanaf 13.00 uur tot na het voorbijtrekken van de processie in de Wollestraat, Dijver, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, Hauwerstraat, Maagdenstraat (tussen de Klokstraat en de Smedenstraat), Smedenstraat, ’t Zand, Vrijdagmarkt, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Eiermarkt, Markt, Rozenhoedkaai en Braambergstraat.
  • in alle straten die naar de omloop leiden in een straal van tien meter rond alle eerder genoemde straten en pleinen.


Openbaar vervoer

Vanaf 12.45 uur en tot na het voorbijtrekken van de Heilig Bloedprocessie rijden er geen bussen van De Lijn op het parcours. De dienstverlening verloopt via een aangepast traject. Tussen 8.00 en 12.45 uur is de dienstverlening hetzelfde als op shoppingdagen in functie van de Morgenprocessie. Meer info kan je vinden op www.delijn.be of via 070 220 220.

De centrumshuttle volgt een aangepaste reisroute en bedient enkel volgende haltes: L. Coiseaukaai - Calvarie (richting station) - Langerei (richting station) - Jan van Eyck (richting station) - Biekorf - H. Brugmansstraat (i.p.v. K&R station). De dienstregeling kan afwijken.

Stoelen

Bewoners van de panden gelegen langs de omloop van de Heilig Bloedprocessie mogen maximaal twee rijen stoelen plaatsen op het voepad voor het pand waarvan zij eigenaar of huurder zijn. Een doorgang van minstens 90 cm moet vrij zijn op de voetpaden.

Er mogen geen straten afgesloten worden die uitmonden op de omloop van de processie. Het plaatsen van stoelen of banken is daar verboden.

Handel

Het is op 18 mei verboden om publicitair materiaal uit te delen tot na de processie.

Op donderdag 18 mei 2023 is het verboden te leuren in de binnenstad, met uitzondering van de personen die een aanbestede standplaats in huur hebben. Gebruikers van een aanbestede standplaats, die als gevolg van de processie hun standplaats niet kunnen innemen, zullen naargelang de omstandigheden een speciale plaats toegewezen krijgen. Het leuren met roomijs is verboden in de straten gelegen op het parcours van de processie op het moment dat deze er voorbijkomt.

Opnames

Tijdens de doortocht van de processie is het verboden de stoep en/of de rangen van de toeschouwers te verlaten voor het nemen van foto's, dia's, film, klankopnamen, video of andere bezigheden. Dit verbod geldt niet voor beroepsfotografen die beschikken over de nodige accreditatie. Zij mogen zich echter in geen geval naar het midden van de processie of tussen de deelnemers begeven.

Toegankelijkheid

De Heilig Bloedprocessie wil toegankelijk zijn voor alle toeschouwers. Meer informatie over de toegankelijkheid voor personen met specifieke noden vind je op https://www.brugge.be/bloedprocessie-voor-personen-met-een-handicap of bel naar 050 47 54 82.

De Heilig Bloedprocessie werkt sinds 2022 met de erfgoedapp. Via deze app kan je de processie gratis meevolgen via audiodescriptie of met filmpjes in Vlaamse gebarentaal die eveneens ondertiteld zijn. Meer informatie en de app downloaden via www.erfgoedapp.be.

Meer info

Alle praktische informatie over de Heilig Bloedprocessie vind je op www.bloedprocessiebrugge.be. Niet gevonden wat je zocht? Je kan steeds de verantwoordelijke bereiken via info@bloedprocessiebrugge.be of op 050 45 50 04.

Indien nodig kan je de Politie – Evenementencel contacteren op het nummer 050 44 89 01 tijdens de kantooruren en op het nummer 050 44 88 44 buiten de kantooruren.

Contactinformatie