Heilig Bloedprocessie

Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van dankbaarheid en geloof. In 2023 gaat de processie uit op 18 mei.

De processie

Het overheersende thema is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. De Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. Thematisch is de Heilig Bloedprocessie opgesplitst in vier delen. De evocatie begint met het Oude Testament, van de Schepping tot de Profeten. Vervolgens komt het Nieuwe Testament aan bod, van de geboorte in Bethlehem tot Pinksteren. Het derde deel verhaalt hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. In het laatste deel begeleiden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

Ruim 1.700 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen.

UNESCO werelderfgoed

De Heilig Bloedprocessie staat op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO werelderfgoed).

campagnebeeld 2023

Datum en uur

Donderdag 9 mei 2024 – start om 14.30 uur (Dijver). De doortocht op elk punt van de route duurt ongeveer 90 minuten.

Parcours

In 2024 bewandelt de Heilig Bloedprocessie het volgende parcours: Dijver – Gruuthusestraat – Guido Gezelleplein – Mariastraat – Simon Stevinplein – Steenstraat – Zuidzandstraat – ’t Zand – Hauwerstraat – Maagdenstraat – Smedenstraat – ’t Zand – Noordzandstraat – Geldmuntstraat – Markt.

Op het plan zijn ook de zitbanken (groen) en tribunes (geel) aangeduid.

Tickets

Je kan overal langs het parcours plaatsnemen. Je hoeft geen ticket te kopen en kan gewoon zelf kiezen wat je een goede plaats vindt. De processie zien voorbijkomen is gratis.

Wil je de processie graag bekijken vanop een zitbank of een plaats op een tribune? Daarvoor heb je een ticket nodig.

Je kan je tickets online bestellen of vooraf en op de dag zelf aankopen bij infokantoor ‘t Zand (Concertgebouw, open van maandag-zaterdag: 10.00-13.00 uur en 14.00-17.00 uur, op zon- en feestdagen: 10.00-14.00 uur), infokantoor Markt (Historium, open van maandag-zondag: 10.00-17.00 uur), of bel 078 15 20 20 (maandag-vrijdag: 14.00-17.00 uur).

Gereserveerde/genummerde zitplaatsen
Tribunes
Banken
€ 12,50 per persoon
€ 4,50 per persoon
Groepen (> 20 pers.), senioren, bezoekers met een beperking en kinderen jonger dan 16 jaar
Tribunes
Banken
€ 11,00 per persoon
€ 3,60 per persoon


De tickets worden je via e-mail als e-ticket bezorgd. Je kan ze afdrukken en meenemen op papier, of ze digitaal op je smartphone tonen. Wil je de tickets thuis opgestuurd krijgen? Dan betaal je verzendkosten.

Als de processie officieel afgelast wordt (bijvoorbeeld als gevolg van slechte weersomstandigheden) zijn er voor tickethouders twee mogelijkheden:

  • of je kiest ervoor om je ticket kosteloos om te boeken naar de volgende editie van 2025. Dat doe je dit tot en met 15 maart 2025.
  • of je kiest ervoor om je ticket te laten terugbetalen. Dat doe je eveneens tot en met 15 maart 2025.

In&Uit contacteert zelf alle tickethouders voor omboeking of terugbetaling met de te volgen procedure. 

Stoelen

Als bewoner van een gebouw langs het parcours van de Heilig Bloedprocessie mag je maximaal twee rijen stoelen plaatsen op het voetpad voor het gebouw dat je bewoont. Je houdt een doorgang van minstens 90 cm vrij op de voetpaden.
Sluit geen straten af die uitmonden op de omloop van de processie. Plaats daar geen van stoelen of banken.

Opnames

Wil je een foto of video nemen van de processie, blijf op je plaats en loop niet in het midden van de processie of tussen de deelnemers.

Parkeerverbod

Op donderdag 9 mei 2024 is het vanaf 05.00 uur tot na de processie verboden te parkeren in volgende straten: Minderbroedersstraat, Park en Pandreitje.

In volgende straten is parkeren verboden vanaf 07.00 uur tot na de processie: Rozenhoedkaai, Wollestraat, Dijver, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, Hauwerstraat, Maagdenstraat (tussen Hauwerstraat en Smedenstraat), Smedenstraat, ’t Zand, Vrijdagmarkt, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Eiermarkt, Markt, Breidelstraat, Burg, Oude Burg, Nieuwstraat, Sint-Niklaasstraat, Oude Zomerstraat, Kartuizerinnenstraat, Schaarstraat (tussen Minderbroedersstraat en Violierstraat), Violierstraat (tussen Schaarstraat en huisnummer 9) en Gevangenisstraat.

Het is eveneens verboden te parkeren in een straal van tien meter rond deze straten en pleinen, behalve op de parkeerplaatsen door het Stadsbestuur aangewezen.

Verkeer

Het verkeer en de doortocht van alle voertuigen, fietsen en dieren is verboden

  • vanaf 08.00 uur tot na de Heilig Bloedprocessie in Oude Burg, Nieuwstraat, Sint-Niklaasstraat, Oude Zomerstraat, Minderbroederstraat, Park, Pandreitje en Kartuizerinnenstraat.
  • vanaf 13.00 uur tot na het voorbijtrekken van de processie in de Wollestraat, Dijver, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, Hauwerstraat, Maagdenstraat (tussen de Klokstraat en de Smedenstraat), Smedenstraat, ’t Zand, Vrijdagmarkt, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Eiermarkt, Markt, Breidelstraat, Burg, Rozenhoedkaai en Braambergstraat.
  • in alle straten die naar de omloop leiden in een straal van tien meter rond alle eerder genoemde straten en pleinen.


Openbaar vervoer

Er rijden geen bussen van De Lijn op het parcours van de processie vanaf 12.45 uur en tot de processie voorbij is.
De dienstverlening verloopt via een aangepast traject. Tussen 08.00 uur en 12.45 uur is de dienstverlening hetzelfde als op shoppingdagen in functie van de Morgenprocessie.
Meer info vind je op delijn.be of bel 070 220 220.

De centrumshuttle volgt een aangepaste reisroute en bedient enkel volgende haltes:
L. Coiseaukaai - Calvarie (richting station) - Langerei (richting station) - Jan van Eyck (richting station) - Biekorf - H. Brugmansstraat (i.p.v. Kiss & Ride station). De dienstregeling kan afwijken.

Toegankelijkheid

Bekijk alle info over de toegankelijkheid voor personen met specifieke noden of bel 050 47 54 82.

De Heilig Bloedprocessie werkt sinds 2022 met de erfgoedapp. Via deze app kan je de processie gratis meevolgen via audiodescriptie of met filmpjes in Vlaamse gebarentaal die eveneens ondertiteld zijn. Meer informatie en de app downloaden via erfgoedapp.be.

Livestream

Wie niet naar Brugge kan komen maar de Heilig Bloedprocessie toch graag vanop de eerste rij volgt, kan ook dit jaar terecht op Focus/WTV voor de live-uitzending van de processie.

Meer info

bloedprocessiebrugge.be.
050 45 50 04 of info@bloedprocessiebrugge.be.

Indien nodig kan je de Politie – Evenementencel contacteren

Contactinformatie