holebifilmfestival

Stad Brugge en cinema Lumière verwelkomden in 2019 het Holebifilmfestival voor het eerst in Brugge.  

Het Holebifilmfestival is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats voor holebi's en transgenders. Tegelijkertijd wil het de genderdiversiteit onder de aandacht brengen en zo de beeldvorming en integratie van holebi's en transgenders bevorderen. En dat is nog steeds nodig. Daarvan is het stadsbestuur zich erg bewust. Positieve beeldvorming en bestrijding van uitsluiting zijn dan ook speerpunten in het beleid. Met verschillende acties willen we duidelijk maken dat iedereen in Brugge welkom is en aantonen dat er in Brugge geen plaats is voor holebi- en transfobie.


 

Prisma 2020 - 6 tot 28 november

Drie weken lang worden in 24 Vlaamse steden en gemeenten verschillende films, documentaires en theaterstukken getoond rond het holebi- en transgenderthema. Via deze kunstzinnige en laagdrempelige weg, wil het festival zich inzetten voor meer aanvaarding en integratie van holebi’s en transgenders in onze samenleving. Naast het tonen van films rond het thema, wil het festival ook dienen als een ontmoetingsplaats voor holebi’s, transgenders en hetero’s. Op deze manier komt iedereen met elkaar in verbinding en wordt het thema van genderdiversiteit makkelijker aangekaart, wat dan weer helpt om de holebigemeenschap een gezicht te geven en aanvaarding en integratie te bevorderen.

prisma

Van 6 tot en met 28 november staan onder de noemer PRISMA verschillende activiteiten gepland in Brugge:

 

Tussendoortjes XL (4-6 jaar)

vrijdag 6 november 

We lezen voor uit 'Julian is een zeemeermin' een bijzonder prentenboek over gender. Na het voorlezen gaan we creatief aan de slag.


Wawwa - tekensessie 'in drag'

woensdag 25 november | 19 - 21.30 uur
De Tank (Burg 4, 8000 Brugge)

 


Openingsavond expo PRISMA: Reflections on identity

donderdag 26 november
De Tank (Burg 4, 8000 Brugge)

 

19 - 23 uur: foto-expo 'Reflections on identity'
 • Morgane Gielen: portretten No Babes
  No Babes is in de eerste plaats een beweging. Een No Babe kiest ervoor schoonheidsidealen en taboes binnen de maatschappij  in vraag te stellen. Sommigen hebben er dan weer nooit voor gekozen om te concurreren met wat gezien wordt als 'normaal'.
  Morgane Gielen biedt een platform aan zij die zich klein houden, of klein gehouden worden.
  No Babes is ook de naam van het eerste fotoboek van Morgane die zal gelanceerd worden in januari 2021, waarin ze de verhalen van haar modellen deelt. Het is een verzameling foto’s die een gedeelde zoektocht naar zelfacceptatie afbeelden.

 • Kim Note & Maria Kleopatra: Des petis tableaux basées sûr des contes du temps passé
  des tableauxSprookjes en verhalen zijn deel van ons. Klassieke personages laten ons de wereld rondom opdelen in vakjes. Gemene stiefmoeders, onwetende vaders, gevangen prinsessen, dappere jonge mannen, het afgrijselijke beest, onschuldige deernes en kwade heksen. Voor deze fotoreeks onderzochten Kim Note en Maria Kleopatra deze archetypen uit de sprookjeswereld. Het resultaat is een serie portretten van mensen die deel kunnen zijn van deze rijke sprookjesgeschiedenis, maar tegelijkertijd ook deel uitmaken van de echte wereld. In de foto’s herkennen we onmiddellijk de klassieke personages, en worden we meteen ook uitgedaagd om de klassieke aannames over deze archetypes kritisch te bevragen. Is het tijd voor een bredere traditie van verhalen en vertellen, waar ook andere/passende representaties gevonden kunnen worden?

 • Kim Note: Onderhuids op het vel
  onderhuids op het velKim Note maakt portretten waarin specifieke locaties, licht en kleurgebruik bijdragen tot de verhalen die zij samen met haar modellen vormgeeft. Voor dit project werkte ze met verschillende mensen die zich bewust zijn van de positie die ze innemen in het genderspectrum en/of net hun positie willen onderzoeken. Samen met elk van hen gaat ze op zoek naar hoe zij gerepresenteerd willen worden in de foto, of hoe hun verhaal naar een foto vertaald kan worden. Door zo dicht mogelijk bij de eigen ervaringen van de modellen blijven, poogt ze een divers en genuanceerd beeld te brengen over genderidentiteit en genderexpressie.

 • Horea Mihae
  horea mihae

De expo is tot en met zondag 29 november te bezichtigen, telkens van 14 tot 18 uur. Het maximum aantal bezoekers is beperkt tot 15.
------
19.30 uur: lezing Tuur Uyttenhove: Verman je

Tuur UyttenhoveVerman je, hoorde Tuur Uyttenhove zoveel dat hij zich niet op zijn plaats voelde in de ‘mannelijkheid’. Tot hij eerst Dr. Frank ’n Furter tegenkwam en voornamelijk toen BoomBoom Bob op het toneel verscheen. Die twee leerden hem dat hij vooral zichzelf moet zijn.

maximum 15 personen

------
20.30 uur: kortfilm ‘Kus me zachtjes’ 
Anthony Schatteman - 2012 - Fictie - 16'

De 17-jarige Jasper groeit op in een braaf, grijs Vlaams dorp. In zijn eigen gezin kan hij niet echt zijn wie hij werkelijk is. Jaspers vader is een schlagerzanger, genaamd Lukkie Luk, die er alles aan doet om een grote ster te worden.

maximum 5 personen

------
21 uur: lezing Uwi Van Hauwermeiren 

Uwi Van HauwermeirenUwi Van Hauwermeiren (29) is non-binair en bisesksueel, maar noemt zichzelf queer. Voor hen dekt dat de lading van zowel hun geaardheid als hun genderidentiteit. Daarnaast heeft Uwi Rwandese roots, maar groeide die van kleins af aan op in Vlaanderen bij witte ouders, maar met meerdere (adoptie)kinderen. De combinatie van dit alles maakt dat Uwi niet anders kan dan hun queer zijn op een intersectionele manier te benaderen en de vele aspecten mee op te nemen in hun verhaal over wie die is als niet-wit queer persoon in een voornamelijk witte en cis-heteronormatieve samenleving. Praten voor publiek is iets wat nog maar recent toegevoegd werd aan hun lijstje van verwezenlijkingen, maar al veel langer dan vandaag laat Uwi wel hun kritische stem online horen (Instagram @uwi.tempspournous). Google hen en je vindt blogposts of foto’s die samen de zoektocht naar hun eigen zijn vormen. foto’s. Daarnaast is Uwi ook een van de woordvoerders van Wel Jong Niet Hetero, geeft die nu en dan interviews over non-binair of niet-hetero zijn en probeert die via die weg representatie te bieden voor andere (jonge) LGBTQ+ personen.

maximum 15 personen

------
22 uur: kortfilm ‘Dag Vreemde Man’ 
Anthony Schatteman - 2016 - Fictie - 19'

Arthur is een alleenstaande papa die zijn best doet om voor zijn zevenjarige zoontje Max te zorgen. Maar naast het vaderschap, heeft Arthur nog een heel ander geheim leven als dragqueen. De combinatie van beide levens is niet altijd evident.

maximum 5 personen


Filmaanbod Lumière Cinema 

 • ticket: 9,50 euro standaard / 8,50 euro reductie
 • Lumière Brugge, Sint-Jakobsstraat 36 , 8000 Brugge

 

Happy Together (Wong Kar-Wai)

vrijdag 27 november - 20 uur
met openingswoordje door burgemeester De fauw

info & tickets

------
Just Charlie (Rebekah Fortune)

zaterdag 28 november - 14.15 uur
met inleiding door Senne Misplon

info & tickets

------
Fin de siglo (Lucio Castro)

zaterdag 28 november - 20 uur 

info & tickets

 

Prisma is een organisatie van: Diversiteit Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Holebifilmfestival, Lumière Cinema, De Tank en Het Entrepot.

Contactinformatie