Hommage aan Pieter Aspe met boekvoorstelling en andere activiteiten op 31 oktober

6
okt
2021

Op zondag 31 oktober 2021 nodigen Aspe NV, Stad Brugge en Brouwerij Omer Vander Ghinste iedereen uit op een hommage aan Pieter Aspe in de Gotische Zaal van het Stadhuis in Brugge. Vlaanderens succesvolste misdaadauteur overleed op 1 mei 2021. Precies zes maanden na zijn dood slaan we de handen in elkaar om Pieter Aspe te eren.

In 2020 zou Pieter Aspe zijn 25-jarig schrijverschap gevierd hebben met een groot feest voor zijn lezers. Door de Covid-19-pandemie is dat er helaas niet meer van gekomen. Door diezelfde omstandigheden was het niet mogelijk voor fans om hen een laatste eer te betuigen bij zijn uitvaart. Op zondag 31 oktober zullen zijn talrijke en trouwe lezers de gelegenheid krijgen om hun held te vieren, bij de boekpresentatie van Van In Episode 5, het allerlaatste boek van Pieter Aspe.

Bezoekers zullen doorlopend welkom zijn in de majestueuze Gotische Zaal van het Brugse Stadhuis, waar ze een aandenken zullen krijgen aan de meester van de misdaadliteratuur. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de Heilig Bloedkapel te bezoeken, op een boogscheut van het Stadhuis. Op die manier is de cirkel rond: de plaats waar Pieter Aspe zijn allereerste misdaadroman Het vierkant van de wraak schreef.

Burgemeester Dirk De fauw: “Pieter, Pierre, was een oud-leerling van het Brugse Sint-Leocollege, was conciërge van de Heilig Bloedkapel op de Burg, maar vooral een fantastisch auteur die een echte ambassadeur was voor onze stad. Een half jaar na zijn overleden willen we hem op een gepaste wijze herdenken in onze stad.”

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Wie Pieter Aspe zegt, zegt Brugge en omgekeerd. Als misdaadauteur heeft hij onze stad nationaal en internationaal op de literaire kaart geplaatst en dat verdient waardering en respect. We hebben met een aantal partners de koppen bij elkaar gestoken om een mooi evenement in elkaar te steken waarop iedere Aspe-fan hartelijk welkom is.”

Oproep

Wie ooit als figurant meespeelde in de tv-reeks Aspe op VTM, is vriendelijk uitgenodigd op zondag 31 oktober 2021 om 13.45 uur in het Brugse Stadhuis. Het is de bedoeling dat er een groepsfoto kan worden gemaakt van alle figuranten. De eerste aflevering werd uitgezonden op 13 februari 2004. De laatste opnames dateren van 8 november 2013. In totaal werden 127 afleveringen ingeblikt, goed voor tien seizoenen.

Programma

11.00  – 17.00 uur:

  • Bezoekers zijn doorlopend welkom in de Gotische Zaal voor een aandenken aan Pieter Aspe en zijn laatste boek Van In Episode 5. Goodiebag in gelimiteerde oplage (gepersonaliseerd glas, flesje OMER., sleutelhanger, gadgets Stad Brugge) voor de bezoekers.

11.00 – 17.00 uur:

  • Op gezette tijden zal er een gegidste Aspe-wandeling/belevingstocht doorheen Brugge vertrekken vanuit het Stadhuis. Een samenwerking met S-wan Bruges.


12.00 – 17.00 uur:

  • Mogelijkheid tot bezoek van de Heilig Bloedkapel, de plaats waar Pieter Aspe zijn allereerste boek schreef.

Belevingstocht van S-wan: Moordmysterie in de stad

Naar aanleiding van het laatste Aspeboek lanceert de Brugse gidsenvereniging S-wan die dag een heuse belevingstocht. Al 15 jaar biedt S-wan themawandelingen aan elke bezoeker van de Breydelstad. Deze Aspewandeling is een moordmysterie geïnspireerd op het laatste boek waarbij de S-wangidsen je door de historische binnenstad meeloodsen langs iconische plekken uit de tv-reeks, de boeken en het leven van de auteur. Op zondag 31 oktober kan het zelfs gratis. ‘Wie heeft de moord gepleegd?’ is het thema van deze belevingstocht.

Samenvatting boek Van In Episode 5

De positie van Hendrik Verdonck, een rijke en machtige industrieel uit De Panne, wankelt wanneer een generaties lang meegedragen familiegeheim wordt ontsluierd. Zijn vrouw is de klokkenluider, hun drie kinderen staan voor een raadsel met heel wat ontbrekende elementen. Tegelijk zijn er op verschillende locaties in het land schijnbaar ludieke acties die gericht zijn tegen het koningshuis.

Wanneer de dochter van Verdonck verdwijnt, doet de familie een beroep op Van In om haar terug te vinden. De gepensioneerde commissaris botst op het ene mysterie na het andere. Een oorlogsdagboek van de vader van Verdonck zorgt onverwacht voor een heel andere kijk op de zaak. Wie zijn de Verdoncks écht? Wat hebben ze te verbergen? En wat is de rol van het koningshuis in dit hele verhaal?

In de anders zo rustige en vredige badplaats De Panne gaan de poppen aan het dansen. Beetje bij beetje legt Van In de puzzel, bijgestaan door zijn nieuwe partner in crime en kersverse korpschef Rein Claeys.

Biografie

Pieter Aspe (1953 – 2021), meestgelezen en best verkochte misdaadauteur in Vlaanderen, stierf op 1 mei 2021. Hij legde de laatste hand aan zijn manuscript enkele dagen voor hij in het ziekenhuis werd opgenomen. Dit boek verschijnt postuum en is het sluitstuk van de nieuwe reeks rond de eigenzinnige ex-speurder Pieter Van In die oorspronkelijk uit 10 boeken zou bestaan. Pieter Aspe debuteerde in 1995 met het boek Het vierkant van de wraak. Met Van In Episode 5 maakte hij de cirkel rond.

Foto: Jan Dhondt