IDAHOT (Internationale dag tegen holebifobie en transfobie)

idahot - Markt

Op 17 mei  is het de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT).
De dag bij uitstek om je solidair te tonen met de holebi- en transgemeenschap. Zichtbaarheid , acceptatie en  zorg voor welzijn zijn cruciale factoren in de erkenning en acceptatie van LGBTQI+ personen!

De regenboogvlaggen

De regenboogvlag is uitgegroeid tot hét symbool van de holebi- en transgemeenschap en staat voor de diversiteit die onze stad rijk is.
Door het ophangen van de vlag willen we erkenning geven aan de LGBTQI+ gemeenschap in Brugge en symbolisch tonen dat iedereen welkom is en zichzelf kan zijn in Brugge. 

Waarom vraag je je misschien af? De vlaggen zijn een wereldwijd symbool van de LGBTQI+ gemeenschap en tonen de diversiteit in onze maatschappij. Als stad erkennen en ondersteunen we die diversiteit. 

Op 17 mei staan Stad Brugge en haar partners stil bij IDAHOT. Op deze dag vragen we aandacht voor de discriminatie van LGBTQI+ mensen. Als warme en verdraagzame stad staan we dicht bij de Brugse bevolking en willen we iedereen gelijke kansen bieden. Als Bruggeling kan je er dagdagelijks voor helpen zorgen dat iedereen een gelijkwaardige behandeling krijgt.


'Het Project'

'Het Project' is een initiatief van Jong Volk, het Entrepot en de Diversiteits- en Jeugddienst.
Het basisidee is dat iedereen het recht heeft om niet alleen overal welkom te zijn, maar zich ook overal welkom te voelen.
De partners brengen in kaart wat nodig is om een safe(r) space te zijn voor iedereen: een plaats waar homofobie, transfobie, seksisme en racisme uit den boze is.

Via verschillende initiatieven gespreid over een langere periode zetten we in op de creatie van safe spaces en community building in de stad voor de Brugse LGBTQI+ doelgroep.
De bedoeling is om in te zetten op bewustmaking, sensibilisering en aan te tonen waar de noden precies liggen. We willen bereiken dat ook jongeren uit de LGBTI+ community zich thuis voelen in hun stad en dat zowel in het uitgaansleven als in andere domeinen rekening gehouden wordt met bepaalde specifieke noden. 


Breng IDAHOT in de klas

Scholen zijn een onmisbare schakel om jongeren bij te brengen dat ze openlijk kunnen praten over hun seksuele identiteit of genderidentiteit. Op veel scholen is het echter niet evident om daar over te praten zonder dat de kans bestaat om gepest te worden.
Veel jongeren horen dagelijks de woorden ‘ janet’ of ‘mietje’ waardoor heel wat holebi- en transgenderjongeren zich niet veilig voelen op school.
Hier moet verandering in komen!

Wat kan je ondernemen in de week van 17 mei?

  • Hang een regenboogvlag uit op school in de week voor 17 mei.
    In de webshop van çavaria zijn vlaggen met verschillende formaten beschikbaar.
  • Interesse in lesmateriaal rond dit thema? Op de website van School uit de kast vind je heel wat boeiend educatief materiaal terug!
  • Ook op de website van çavaria zijn er heel wat tips terug te vinden.

Wil je meer informatie?

www.cavaria.be
www.rebuswvl.be
www.weljongniethetero.be
www.lumi.be (Holebifoon)

Contactinformatie