Werelderfgoed

29
jun
2020

Sinds eeuwen verbinden de Brugse grachten de stad met de zee, een garantie voor welvaart en voorspoed. Internationale handelslieden bouwden Brugge uit tot één van de grootste Hanzesteden. In de 15de eeuw floreerde de stad zoals nooit tevoren. Grote delen van het middeleeuwse patrimonium bleven nagenoeg intact. Logisch dus dat Unesco de volledige binnenstad als werelderfgoed erkende.

Unesco werelderfgoedstad

In 1998 werd het Begijnhof erkend als werelderfgoed, een jaar later kwam ook het Belfort op de lijst en in 2000 volgde het volledige historische stadscentrum. Brugge heeft dan ook een waardevol bouwkundig erfgoed en is tevens een prachtvoorbeeld van een architecturaal homogene stad, befaamd met name voor haar baksteengotiek. Bovendien bleef het authentieke, organisch gegroeide middeleeuwse stadsweefsel bewaard en is Brugge ook de ‘geboorteplaats’ van de Vlaamse primitieven.

20 jaar Unesco

Op 30 november 2020 is het exact 20 jaar geleden dat Brugge werd toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst. Om het jubileum te vieren zet de stad zichzelf dit najaar extra in het zonnetje.

September is traditioneel de maand van Open Monumentendag, waarbij bijzondere monumenten de deuren open zetten voor een unieke binnenkijk. Dit jaar geen ‘open’ monumenten, maar wel virtuele openstellingen en twee gratis boekjes waarmee je ook na Open Monumentendag al wandelend of fietsend je eigen erfgoeduitstap kan maken binnen en buiten de stad:

  • Het boekje ‘Zeebrugge’ zoomt in op het ontstaan, de herhaaldelijke vernietiging en heropstanding van de zeehaven en haar dorp. In het boekje geven bouwwerken van vroeger en nu een verklaring voor de aparte uitstraling van Zeebrugge.
  • 'Brugge 20 jaar Werelderfgoed' gaat dan weer wat dieper in op Brugge als werelderfgoedstad. Welke karakteristieken en eigenschappen van de binnenstad hebben tot die wereldwijde erkenning geleid? Vier grote thema’s zetten je op weg om het zelf te ontdekken.

Rond november verschijnt een nieuw boek dat hedendaagse kunst en architectuur op het ganse , Brugse grondgebied bundelt. Je zal erin ontdekken dat de stad niet stil is blijven staan.

Heilig Bloedprocessie en beiaardcultuur

  • Op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart wordt de relikwie van het Heilig Bloed jaarlijks, en dat al zeker sinds 1304, meegedragen in de Heilig Bloedprocessie. Een volks gebeuren dat de hele stad beroert en in 2009 door de Unesco erkend werd als Immaterieel Cultureel Erfgoed. De relikwie wordt bewaard in de Basiliek van het Heilig Bloed en wordt er dagelijks vereerd.
  • Van een heel andere orde, maar net zo imponerend is de beiaard, een muziekinstrument dat je met een klavier bespeelt en dat uit tenminste 23 bronzen klokken bestaat. Bedoeling is om die klokken harmonisch te laten klinken. Sinds november 2014 erkent Unesco de Belgische beiaardcultuur als immaterieel cultureel erfgoed. Ook in Brugge kan je dagelijks genieten van beiaardklanken.

ErfgoedApp

Via de gratis ErfgoedApp van FARO – het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed – laten Vlaamse musea en erfgoedorganisaties je hun boeiend cultureel erfgoed digitaal ontdekken. Je vindt er ook enkele Brugse erfgoedroutes en -rondleidingen.