Infosessies laten leerlingen zelf dode hoek vrachtwagen ontdekken

24
mrt
2021

Elk jaar gebeuren er heel wat dodehoekongevallen met vrachtwagens en fietsers of voetgangers. Tussen deze slachtoffers zitten jammer genoeg vaak ook schoolkinderen. Sensibiliseren blijft dus een noodzaak, zeker bij jonge tieners. 

“Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) ging een tijd geleden van start met de campagneVeilig op Weg’ om leerlingen te wijzen op de gevaren van de dode hoek”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis.
“‘Veilig op Weg’ is gericht op jonge scholieren tussen 10 en 12 jaar. Het project wil aan deze jongeren een aantal tips geven over hoe ze verkeersveilig kunnen handelen wanneer ze in de buurt van een vrachtwagen komen.
De focus ligt op de gevarenzones voor, naast en achter een vrachtwagen. Wij richten ons tot de leerlingen uit het vijfde leerjaar en met succes want maar liefst 49 klassen schreven zich in voor zo’n gratis infosessie.

Omdat de scholen zich niet te ver zouden moeten verplaatsen bieden wij deze infosessies in verschillende regio’s. Zo komt het ‘Veilig op Weg’-voertuig naar Het Entrepot, Daverlo, de skeelerpiste aan Jan Breydel en de Markt van Zeebrugge.”

Theoretisch en praktisch gedeelte

Een infosessie bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Omwille van de huidige maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 kon het theoretisch gedeelte niet op locatie worden gegeven. Als alternatief zorgde de Preventiedienst voor een kant-en-klaar pakket voor de deelnemende scholen.

Tijdens het theoretisch luik krijgen de leerlingen een film te zien die de vier vuistregels van de campagne aan de hand van reële verkeerssituaties uitlegt:

  • loopt nooit vlak voor of achter een vrachtwageny;
  • stop altijd vóór de stopstreep;
  • blijf rechts en ruim achter een vrachtwagen wanneer die rechts afslaat;
  • zorg dat je de chauffeur ziet want dan kan hij jou ook zien.

In de spiegels van de vrachtwagen kijken

Na afloop van de film vullen de leerlingen een lesformulier in. Vervolgens kunnen de leerlingen tijdens het praktisch gedeelte zichzelf in en rond een vrachtwagen begeven en ontdekken wat men vanuit de spiegels van een vrachtwagen wel en vooral niet kan zien.

Burgemeester Dirk De fauw: “Verkeersveiligheid is in Brugge al lange tijd een topprioriteit. Het is belangrijk dat jonge weggebruikers op de hoogte zijn van de gevaren in het verkeer.

Dankzij deze infosessies, die kaderen in het tienpuntenplan veilige schoolomgeving, ervaren kinderen in de praktijk welke gevaren er zijn in de buurt van een vrachtwagen. Zo leren ze hoe ze zich verkeersveilig kunnen gedragen in de buurt van een vrachtwagen.”

Contactinformatie