Autodelen

Bij autodelen wordt dezelfde wagen door meerdere mensen gebruikt. Zo worden heel wat andere auto’s overbodig. Eén deelauto kan tot wel tien auto’s vervangen. Dat zorgt voor meer vrijgekomen parkeerplaatsen. Die openbare ruimte kunnen we dan weer op een andere manier inzetten. Denk maar aan groen, een zitbankje, fietsenstallingen, ... Wie autodeelt, zorgt niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de leefbaarheid van de stad.

Delen is een plus: Ans

Ans heeft al zeven jaar geen eigen wagen meer en kiest voor deelmobiliteit.

Aanbieders

Je kunt kiezen voor een autodeelplatform met een vaste vloot deelwagens of voor platformen waarin privéwagens gedeeld worden.

In Brugge zijn drie deelwagenaanbieders met eigen vloot actief: Cambio, CoopStroom en Claus2You. Wie lid is van een autodeelplatform kan gebruik maken van de verschillende modellen in de vloot van de aanbieder.

  • Cambio: autodeelaanbieder met eigen wagenpark en vaste standplaatsen.
  • Coopstroom: coöperatief elektrisch autodelen in Brugge en omgeving.
  • Claus2you: autodeelaanbieder met vaste standplaatsen voor het eigen wagenpark.

Bij autodeelplatformen met privéwagens, zoals Dégage of Cozywheels, delen Bruggelingen hun eigen wagens met de buurt. Wil je jouw eigen auto delen en zo een centje bijverdienen? Ook dat kan via deze deelwagenaanbieders.

  • Degage: kostendelend autodelen via één grote autodeelgroep met privéwagens. 
  • Cozywheels: kostendelend autodelen via een gesloten autodeelgroep met privéwagen(s).
  • Curando: Curando vzw biedt rolstoelvriendelijke wagens aan.

Wat kost autodelen?

De prijzen hangen af van aanbieder tot aanbieder. Meestal betaal je een prijs per uur en een prijs per kilometer. Dat lijkt misschien niet goedkoop, maar bij autodelen betaal je enkel het effectieve gebruik van een wagen.

Met autodelen kun je heel wat besparen. Als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, is autodelen bijna altijd interessant. Net een wagen gekocht? Via particulier autodelen kan je uiteraard ook je eigen (tweede) wagen delen en zo een deel van je kosten terugverdienen.

Met elke deelwagen met standplaats in Brugge kun je gratis en onbeperkt in tijd bovengronds parkeren in de binnenstad én in de rand. Een uitzondering hierop zijn de winkel- en poortstraten, kiss & ride-zones aan het Station en parkeerplaatsen voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Op de kortparkeerplaatsen geldt ook voor deelwagens de gratis maximum parkeertijd van 30 minuten.

Subsidie schrappen van je nummerplaat

Wist je dat je als Bruggeling een subsidie tot € 500 kan krijgen wanneer je je eigen wagen inruilt voor duurzamere vervoersmodi?

Vraag je subsidie aan

Autodelen in jouw buurt

Op de website van koepelorganisatie autodelen.net vind je een handig overzicht met alle deelwagens in jouw buurt.

Heb je interesse om aan autodelen te doen in jouw buurt maar vind je er geen of is het aanbod te beperkt? Laat het weten via mobiliteit@brugge.be. Met jouw vraag gaan we aan de slag om na te gaan of autodelen ook in jouw buurt kan opgestart of uitgebreid worden.

Delen is een plus: Christophe

Christophe vindt het handig om een deelwagen te gebruiken in het weekend om uitstappen met het gezin te doen.

Rijleswagen

Wil je je rijbewijs halen, maar heb je geen auto ter beschikking? Of heb je heb je opgroeiende kinderen die willen leren auto rijden?

In samenwerking met Cambio biedt Brugge haar inwoners een rijlestarief aan. Je moet wel 18 jaar zijn en minstens 6 uur rijles gevolgd hebben bij een erkende rijschool. 

Autodelen bij projectontwikkelingen

Conform de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening, kunnen projectontwikkelaars afwijken van de parkeernorm wanneer deelwagens voorzien worden in het project. Eén deelwagen kan maximaal vier parkeerplaatsen vervangen. Er dient rekening gehouden te worden met verschillende voorwaarden. 

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media