Internationale Vrouwendag

internationale vrouwendag 

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) staat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wereldwijd centraal maar ook de kracht en ongelofelijke sterktes van alle vrouwen die onze maatschappij mee doen draaien.

Spijtig genoeg blijken universele verklaringen zoals die voor de Rechten van de Mens onvoldoende om dezelfde rechten te garanderen op vlak van onderwijs, gezondheid, werk en vertegenwoordiging in de politieke en economische besluitvoering. Gendergelijkheid is daarom ook terug te vinden binnen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Het blijft een streefdoel elke dag!


 

Brugse vrouwen kapen Villa Bota op Internationale Vrouwendag!

Op 8 maart 2021 kon je luisteren naar de verhalen van inspirerende Brugse vrouwen. Heb je de uitzending gemist? Beluister dan hier de podcasts.

Dalila Hermans

Binnen de uitzending komen er interviews aan bod van Brugse vrouwen. Zij werden geïnterviewd rond diverse genderthema's en hoe ze daar vanuit hun eigen leven naar kijken. Voorvechter van vrouwenrechten en schrijfster/columniste Dalilla Hermans neemt de interviews af bij de verschillende vrouwen.

   
Beryl Otieno

Beryl Otieno is marathonloopster met Keniaanse roots en houdt van haar stad. Via het project ‘start to run – start to meet’ zet ze in op connectie en ontmoetingsmomenten. Ze is ook trainster in atletiekclub Olympic Brugge voor de jeugd. Beryl is lid van BUAR (Brugge United Against Racism), een organisatie die streeft naar een inclusieve maatschappij, waar elke burger, ongeacht zijn afkomst, zijn plaats heeft.

   
Mathilde Vandemoortele

Mathilde Vandemoortele is klinisch- en gezondheidspsychologe. Ze is gefascineerd door alles wat te maken heeft met het leven, liefde, ons zenuwstelsel, verbinding, hechting, groei en… hoe mensen zichzelf zijn en daar expressie aan geven.

   
Maud Boey

Maud Boey studeerde af als politiek wetenschapper (afstudeerrichting Conflict & Development) en is heel erg gepassioneerd door feminisme, antiracisme en sociale rechtvaardigheid. Op Vrouwendag is Maud altijd te vinden op een protestmars of actie! 

   
Pascale Cockhuyt

Pascale Cockhuyt is coördinator van de vzw Wieder, een erkende vereniging waar mensen in armoede het woord nemen. Ze komt dagelijks in contact met Bruggelingen die in moeilijke omstandigheden leven en elke dag strijd leveren tegen praktische, financiële en familiale problemen, eenzaamheid, vooroordelen.

   
Nina Everaert

De Brugse slamdichter en rapper Doorn Roosje (Nina Everaert) kreeg haar passie voor taal met de paplepel mee. Naast het woord is muziek haar grote liefde. Als projectmedewerkster in Jeugdhuis Comma biedt ze de Brugse Jeugd mee een experimentele vrijhaven. 

   
Lara Taveirne

Lara Taveirne is regisseur en auteur. Ze gelooft in de liefde als oorsprong en oorzaak van alle dingen. In 2014 verscheen haar debuut De kinderen van Calais, een indrukwekkende roman waarmee ze de Vlaamse Debuutprijs in de wacht sleepte. Daarna volgden Hotel zonder sterren 2015) en Kerkhofblommenstraat (2018). 

 

Bekijk hier de teaser:

Een initiatief van Diversiteit Brugge, Bibliotheek Brugge, Cultuurcentrum Brugge, Avansa Brugge, Villa Bota, VIVA-SVV en Hannelore Geldhof.

 

Ook deze activiteiten stonden nog op het programma:

Greet Samyn in gesprek met Nele Van Canneyt en Han Decorte

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag ging Klara-presentatrice Greet Samyn in gesprek met fotografe Nele Van Canneyt en curator Han Decorte. Dit in samenwerking met Vrienden Musea Brugge.

Nele Van Canneyt Nele Van Canneyt
(c) Nele Van Canneyt

De tentoonstelling 'Nele Van Canneyt – Binnenland' (nog tot 25 april in het Arentshuis) is het eerste project in de reeks 'Mind the artist'.
In opdracht van Musea Brugge bracht fotografe Nele Van Canneyt de stad Brugge in beeld tijdens de corona-lockdown in de lente van 2020. Ze dwaalde overdag en ’s nachts door het centrum van Brugge, de randgemeenten en Zeebrugge. Ze kwam op verdoken plekken en had onverwachte ontmoetingen en gesprekken. Ze drong door in een nieuw Binnenland en bracht de stad, de stilte en de leegte in beeld. Herbekijk het gesprek hier.

 

WIFTM: Women In Film, TV & Media

WIFTM

Burgemeester Dirk De fauw werd geïnterviewd door WIFTM in kader van de Internationale Vrouwendag. 
Wil je graag de visie van de burgemeester horen over vrouwenrechten, wie zijn voorbeelden zijn en waarvoor hij nog wil strijden in Brugge? Bekijk hier het interview.

Doorn Roosje opende Internationale Vrouwendag 

De Brugse slamdichter en rapper Doorn Roosje (Nina Everaert) opende Internationale Vrouwendag met een krachtig statement vanuit de Koninklijke Stadsschouwburg. 
Speciaal voor vrouwendag en de aanhoudende strijd voor gelijke rechten, kroop de huiskunstenaar van Cultuurcentrum Brugge in haar pen en creëerde ze een vuistkrachtige song die ons met de neus op de feiten duwt. 

Contactinformatie