Interview: Robin Larsen helpt BruggeNaarMorgen

16
nov
2022

“Door Martijn De Coster, een goede vriend van ons en ook ecologisch architect, zijn we ingewijd in het concept van ecologisch en energetisch (ver)bouwen en hebben we ook een cursus gevolgd over isolatie, ventilatie en verwarming. Meerdere vrienden, kennissen en familie zijn ondertussen ook al op de kar gesprongen, mede ook omdat we toch een aantal jaren ons huis hebben opengesteld voor bezoekers tijdens de Ecobouwers opendeurdagen.

In 2011 zijn we begonnen aan een doorgedreven energetische, ecologische renovatie van ons huis. Het grootste deel van ons huis zit op het niveau van een doorgedreven lage energiewoning, de nieuwe bijbouw zit op het niveau van een passiefwoning. We hebben veel geïnvesteerd in isolatie: in het dak, de wanden en de vloeren. Door al deze maatregelen hebben we maar een stookseizoen van begin november tot eind februari en dat soms maar een uurtje of twee per dag.

"Door al deze maatregelen hebben we maar een stookseizoen van begin november tot eind februari"

Verwarmen doen we met een pelletboiler. Dat wil zeggen dat onze pelletketel ook aangesloten is op onze zonneboiler. De zon verwarmt in de lente, zomer en herfst gratis ons warm water, wat ook gebruikt wordt voor sanitair warm water en de verwarming. De rest warmt onze pelletketel bij, die volledig CO2 neutraal is en werkt op biomassa, in dit geval pellets.

Ons ventilatiesysteem D met grondbuizen en aardwarmtewisselaar zorgt er ook voor dat de warmte van ons huis gerecupereerd wordt tijdens de afvoer van de gebruikte lucht en terug in het huis wordt geblazen samen met de verse lucht van buiten. In de zomer zorgt ons ventilatiesysteem er voor dat de warme buitenlucht al gekoeld de ruimte in komt door de afstand die het aflegt onder de grond via de buizen. Verder warmen de huishoudtoestellen zoals oven en fornuis ons huis verder op bij het gebruik ervan.

"De zon verwarmt in de lente, zomer en herfst gratis ons warm water"

Daarnaast zetten we ons ook op andere vlakken in voor het klimaat. We wonen bijvoorbeeld niet ver van het centrum van de stad, waardoor we veel de fiets kunnen gebruiken, er zijn ook verschillende bushaltes in onze wijk die ook richting de stad rijden."