Jeugdboekenfeest

Jeugdboekenfeest 2019

Vriendschap is dit jaar het centrale thema van de Jeugdboekenmaand, en dus ook van het Brugse Jeugdboekenfeest op zondag 17 maart. De Openbare Bibliotheek Brugge biedt een gevarieerd programma aan met workshops, theater, voorleesmomenten en animatie in Hoofdbibliotheek Biekorf en op verschillende andere plaatsen in de stad. 

De toegang tot het feest en alle activiteiten zijn gratis. Reserveer je tickets wel op voorhand, zo ben je zeker van een plaatsje voor jou en je vrienden. 

Inschrijven kan vanaf maandag 4 maart om 14 uur.

 

 

Voor de allerkleinsten

Inschrijven op de dag zelf (balie jeugdbib)

Hey Baby | 0-4j  

Hey Baby workshopSpelen en knuffelen maakt baby’s en ouders blij! In deze workshop ga je aan de slag met de bewegingstips van Hey Baby, een handige kalender met illustraties van Eva Mouton. De bewegingsspellen zijn volledig gebaseerd op de bewegingspedagogie van Veronica Sherborne. Onder begeleiding van Tine Missinne,  ICL Sherborne Bewegingspedagogiek. 
10u30-11u (9-18mnd), 11u15-11u45 (0-9mnd), 12u15-13u (2-4j), 14u15-15u (2-4j), 15u30-16u (9-18mnd)
Bib, vertelruimte


Creatieve stemspelletjes | 0-18mnd

creatieve stemspelletjesBaby’s en peuters zijn vaak druk in de weer met het ontdekken van en experimenteren met hun stem. Deze workshop van Musica speelt in op het belang van zingen met jonge kinderen. Ontdek je eigen stemmogelijkheden en creatieve stemspelletjes waarmee je rust kunt brengen, aandacht vragen of troost bieden.
10u30-11u (0-9mnd), 11u30-12u (9-18mnd), 12u30-13u (9-18mnd)
Bib, kleine vergaderzaal 


Muzikale kamishibai | 2-3j

muzikale kamishibaiKamishibai is een vorm van Japans verteltheater. In de workshop Muzikale kamishibai van Musica gaan we met bestaande of verzonnen verhalen en materialen muzikaal aan de slag. Vanuit hun fantasie maken de kinderen zelf een muzikaal verhaal, versterkt door de prenten in de kamishibai.
14u30-15u, 15u30-16u, Bib, kleine vergaderzaal


Zonder inschrijven

Onder de tafel | 1,5-6j

Onder de tafel'Onder de tafel' is een installatie van allerlei meubels. Niet zomaar meubels, maar meubels die een ander leven hebben gekregen. Soms staan ze op hun kop of er ontbreken onderdelen aan. De lades zijn gevuld met lapjes, zonnebrillen, lepeltjes of rolletjes gekleurd plakband. Een leuke uitnodiging om je fantasie te volgen en te spelen.
Concept: Diederike Smits en Francy Van den Heuvel
Doorlopend, 
Bib, Van Ackerzaal


Crea in de open ruimte | 6mnd-4j

creatafelsDe creatafels in de jeugdbibliotheek zijn voorbehouden voor kindjes tot 4 jaar. Met aangepast knutselmateriaal en leuke opdrachten zorgen de studenten van de lerarenopleiding van Vives voor begeleiding.
Doorlopend, Bib, Jeugdbibliotheek


Vanaf 4 jaar

Met inschrijven (vanaf 4 maart)

Bettie & Harrie in 13 ongelukjes | voorlezen | 4-6j

Bettie en Harrie'Bettie & Harrie in 13 ongelukjes' is het tweede boek voor jong publiek van actrice, theatermaakster en auteur Anna Vercammen. Met haar debuut 'De koningin is verdwenen' werd ze genomineerd voor de Boekenleeuw 2014. Kom luisteren naar de hilarische avonturen van grote zus Bettie en kleine broer Harrie. Prachtig geïllustreerd door Sabien Clement.
10u30-11u15, De Republiek, tribune


Ridders kussen niet | voorlezen | 4-6j

Jan De KinderJan De Kinder jongleert met verf en inkt en maakt tekeningen op grote vellen papier. Vervolgens opent hij de kamishibai en vertelt. Gevoelige verhalen zoals het verhaal van de jongen die bloost uit het boek 'Rood'. Grappig of ronduit hilarisch zoals van de koppige ezel die bleef staan, of van de Grote Boze Wolf die bang is in het donker. Als extra brengt hij in Brugge voor de allereerste keer het verhaal waaraan hij nu aan het werken is: 'Ridders kussen niet'! 
11u30-12u10, 14u-14u40, Boekhandel De Reyghere, salon


Ssssjt! | voorlezen | 4-6j

Sssjt - Tine MortierDe West-Vlaamse auteur Tine Mortier verhuisde vorige zomer met haar man en kinderen naar Costa Rica. We verwelkomen haar graag terug in eigen land voor een levendige voorleessessie. Tine debuteerde met het prentenboek 'Zoeperman'. 'Angèle de Verschrikkelijke' is bekroond met een Vlag en Wimpel en 'Mare en de dingen' is in 12 talen verschenen. Tijdens het Jeugdboekenfeest leest Tine voor uit 'Ssssjt!', een verhaal over een hyperkinetische luiaard, en het eerste in een reeks 'Verhalen uit het woeste woud'.
13u-13u40, Bib, striphoek
15u30-16u10, Boekhandel De Reyghere, salon


De kleine grote kameleon | workshop | 4-6j

De kleine grote kameleonIn deze sessie zet auteur Annemie Vandaele het boek 'De kleine grote kameleon' centraal. Eerst bekijken we samen hoe een prentenboek gemaakt wordt, daarna duiken we in de grote vertelkoffer en lezen en bekijken we het boek van naderbij. Wie zou er ook graag groot worden? En wat zou je graag doen als je groot bent? Of heeft klein zijn ook zijn voordelen? Is het belangrijk de grootste en de beste te zijn? Of mogen we allemaal zijn wie we zijn? We eindigen de workshop met een leuke opdracht.
10u30-11u30, 12u30-13u30, Bib, crearuimte


Rappen en rijmen | workshop | 4-8j

Woord Omhoog - rappen en rijmenRappen met kleuters? Het kan! In deze workshop van Woord Omhoog doen we aangepaste oefeningen rond stemgebruik. De deelnemertjes uiten zich via klanken en woorden op ritme. We zoeken tekeningen die met elkaar rijmen. Oudere kleuters komen zelfs tot rijmende zinnen. Humor is nooit ver weg.
11u-12u30 (4-6j), 13u-14u30 (6-8j), Hoogstraat 9


Voilà! zei de vos (en andere dierenpraat) | voorstelling| 4-8j

Voilà zei de vosOver een vlieg en haar geliefde, de kikker, en wat daar van komt. Over een kip die heerlijke stenensoep maakt en over een haas en een muis die elkaar eeuwige liefde beloven tot ze samen ten onder gaan…  'Voilà! zei de vos' is gebaseerd op oeroude fabels. Alain Rinckhout en Bart Embrechts vertellen en spelen deze korte verhalen op een heel onverwachte manier, hedendaags, grappig, uitdagend, spannend, stout en speels.
Een productie van Anna's Steen.
14u-14u50, 16u-16u50, Theaterzaal Biekorf


Het meisje dat een vogel werd | minivoorstelling| +4j

Sassafras De Bruyn“Dit is het verhaal van een meisje dat een vogel werd. Het was niet gepland, en het was al zeker niet mogelijk, maar het gebeurde toch …” Een beeldende vertelling over een dorp dat beroerd wordt door een raadselachtige transformatie. Deze fabelachtige voorstelling vindt plaats in het ‘Atelier Flexible’ van Ciné Martiko. Tekst en live tekeningen door illustrator Sassafras De Bruyn, bekend van o.a. 'De mooiste herinnering' in 'Iedereen Beroemd'.
11u-11u20, 11u40-12u, 12u20-12u40, Burg (onder de bomen)


Kontrol | voorstelling| +4j

Kontrol - Cie KrakRaphaël reist al jaren rond met zijn act ‘Teatro Pantalones’. Hij wil vooral dat de dingen precies lopen zoals hij het graag heeft. En als dat niet het geval is, zijn er fijnzinnige oplossingen en een ontwapenende glimlach. Een poëtische clownerievoorstelling, groots in zijn kleinheid.
Een voorstelling van Cie. Krak.
13u30-14u05, 15u-15u35, 16u30-17u05, Stadsschouwburg


Vriend: gezocht, verloren, gevonden | interactief voorlezen | 6-8j

Eef RombautDino gaat op zoek naar een vriend. Die vriend vindt hij in Kikker. Ze worden beste maatjes. Tot Dino de kans krijgt om populair te worden. Hij staat voor een moeilijke keuze en botst tegen de grenzen van vriendschap, pesten en jezelf blijven... Eef Rombaut leest voor uit deze prachtige opvolger van 'Hart', dat in 2012 de Plantin-Moretusprijs won.
13u-14u, 15u-16u, Vrijwilligerscentrale


Op avontuur met boeken | voorlezen + crea | 6-8j

Henk Linksens - Op avontuur met boekenWurm is gek op boeken! Grote, kleine, dikke, dunne … Hij slaapt altijd met een boek onder zijn kussen en hij vraagt aan iedereen om hem voor te lezen. Duik samen met auteur Henk Linskens mee in zijn boekenwereld en ontdek de kracht van verhalen en voorlezen.
11u-12u, Vrijwilligerscentrale


Mijn huis staat in de dierentuin | voorlezen + crea | 6-8j

Mijn huis staat in de dierentuinGewekt worden door een giraf? Tandenpoetsen met de krokodil? Voor Lotta is dat heel gewoon. Want haar huis staat in de dierentuin. Luister mee naar dit prachtige verhaal boordevol fantasie. Samen met illustrator Pieter Gaudesaboos maak je nadien het kleinste boekje ter wereld. Pieter Gaudesaboos werkt als illustrator, vormgever en auteur. Hij valt op door zijn gevarieerde, eigenzinnige stijl en werd meermaals bekroond.
13u-14u, 15u30-16u30, In de Nieuwe Pastorie


Wat als? | voorlezen + crea | 6-8j

Wat als?Wat als apen konden koken? Wat als heksen niet op bezems, maar op stofzuigers zouden vliegen? Als de maan van kaas was gemaakt? En ridders op koeien reden? En wat als je een tijger als huisdier mocht houden? Auteur Ine De Volder neemt je mee door dit grappige prentenboek. Ben jij ook een kleine dagdromer? Schrijf je dan zeker in voor dit uurtje vol fantasie.
13u-14u, 15u-16u, Vrijwilligerscentrale


Vleugels van papier | voorlezen + crea | 6-8j

Vleugels van papier'Vleugels van papier' is het debuut van schrijfster Sari Mar en illustrator Anke De Potter. Het vertelt het verhaal van Irfaan die terugdenkt aan zijn lange vlucht van Afghanistan naar België. Samen met zijn moeder woont hij in een opvangcentrum. Daar leert hij Hamid kennen, die hem origami leert. Volgens de legende komt je wens uit wanneer je duizend origamikraanvogels vouwt. Dat brengt Irfaan op een idee… Vleugels van papier is een kinderboek in de reeks van Studio Sesam, dat zich inzet voor een warme kleurrijke samenleving.
12u-13u, 15u30-16u30, De Republiek, tribune


Muis & Draak: een ongewone vriendschap | workshop | 6-8j

Muis & DraakMarjolein Pottie is illustrator van kinderboeken en heeft ondertussen een negentigtal ‘eigen’ boeken in haar boekenkast staan. Je kent haar vast van de stoere tekeningen in 'Muis & Draak: een ongewone vriendschap', een boekenreeks voor eerste lezertjes van Dirk Nielandt. In deze workshop ga je met de illustrator aan de slag met Muis en Draak, twee tegengestelde karakters die toch dikke vrienden zijn.
14u30-15u30, 16u-17u, Bib, crearuimte


Jij tussen vele anderen | voorstelling | 6-10j

Jij tussen vele anderenSiska Goeminne en Merel Eyckerman verdienden allebei hun sporen binnen het kinderboekenvak. Voor het boek 'Jij tussen vele anderen' bundelden ze de krachten. Ze toverden het verhaal om tot een levendige en interactieve voorstelling. Siska Goeminne vertelt, nu eens uitbundig, dan weer ingetogen of spannend. Merel Eyckerman tekent prachtig live. 
15u-15u40, 16u-16u40, Snuffel Hostel


Verschrikkelijke vrienden | voorstelling | 6-10j

De leesbeestenTante Tania en Annie de Pannie zijn al héél lang beste vrienden en zij weten hoe moeilijk (of net hoe leuk) dat soms kan zijn. Daarom lezen zij dan ook zo graag de verhalen van Verschrikkelijke Vrienden. Een vrolijke voorleesvoorstelling door De Leesbeesten, alias Ann Ceurvels en Tania Poppe.
13u30-14u20, 15u30-16u20, De Groenplaats


Mike, gewoon Mike | interactief voorlezen | 8-10j

Marijke UmansMarijke Umans ken je zeker van het succesvolle drieluik over Bet (Wiebelkont, Taterwater, Wervelwind). Op het Jeugdboekenfeest komt Marijke voorlezen uit haar gloednieuwe boek 'Mike, gewoon Mike'. Mike vergeet nogal veel. Hij krijgt tal van bijnamen hoewel hij gewoon Mike wil zijn. Hij doet vreselijk zijn best om aan al de verwachtingen van de volwassenen te voldoen. Hoe meer hijzijn best doet, hoe meer dit echt fout loopt...
12u30-13u10, Boekhandel De Reyghere, salon
14u-14u40, De Republiek, tribune


Alles Kids! | interactief voorlezen | 8-12j

Kristel VerbekeKristel Verbeke maakte 18 jaar deel uit van de originele bezetting van K3. In 'Generatie K' (Ketnet) en 'Kinderkopkes' (Eén) liet Kristel kinderen aan het woord. In oktober 2018 gaf ze haar eerste boek 'Alles Kids' uit, waarin ze belangrijke thema’s bespreekbaar wil maken voor kinderen en hun ouders. Tijdens het Jeugdboekenfeest is ze te gast in de bib. Wil jij met Kristel in dialoog gaan? Grijp je kans!
14u-14u40, Villa Bota
16u-16u40, Bib, striphoek


Bruegel | workshop | 8-10j

Bruegel Sassafras De Bruyn

Met het woordeloze prentenboek 'De jager en zijn hond' neem je samen met auteur en illustrator Sassafras De Bruyn een duik in Pieter Bruegel de Oudes fascinerende universum. Een wereld vol grappige monsters, dansende kinderen en prachtige kleuren wordt onze inspiratiebron om samen een nieuwe versie van het schilderij 'Kinderspelen' te maken.
15u-16u30, Burg (onder de bomen)

Adem in, Adem uit - Reis in de aarde 
| workshop | 8-10j

Adem in, adem uitGa je mee op reis in de aarde met illustrator Inge Bogaerts? Inge maakte de tekeningen voor 'Adem in, Adem uit' van Anne-Marie Van Herck, een meditatief avontuur voor kinderen. Kom volledig tot rust en maak samen een mooie tekening.
11u-12u, In de Nieuwe Pastorie
15u30-16u30, Brugse Boekhandel De Meester


Het allerbeste beest | workshop | 8-10j

Joris Thys workshopDe ijsbeer in 'De Allerbeste Beste', de dieren in 'Waarom een bos geen ramen heeft' en de figuren in 'Het grote kleine monster': het zijn stuk voor stuk pareltjes! Wil jij ook leren hoe je zo’n prachtige dieren kunt tekenen? Illustrator Joris Thys vertelt je hoe hij zijn boekillustraties maakt. Na de uitleg ga je zelf aan de slag met potlood en papier en ontwerp je samen met Joris jouw allerbeste beest.
11u-12u, 13u30-14u30, Brugse Boekhandel De Meester


Vitus en een mysterie zo groot als het heelal | voorlezen| 10-12j

Vitus

Vitus is geweldig slim. Wanneer hij samen met zijn vader, die begrafenisondernemer is, een lichaam gaat oppikken in Huize Avondrust, stuit hij op een mysterie. Terwijl hij samen met zijn nichtje Livia het mysterie ontrafelt, verschijnt een vreselijke voorspelling aan de sterrenhemel. Onzin volgens Vitus, onheil volgens Livia. Wie heeft het bij het rechte eind? Sofie Leyts leest voor uit haar fantastische debuut.
14u-14u30, Boekhandel Raaklijn
15u30-16u, Villa Bota

Oscar Cook: buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen | voorlezen| 10-12j

Vera Van Renterghem

Oscar Cook is dertien jaar en woont in een bejaardentehuis. Samen met zijn vriendin Stiene heeft hij vriendschap gesloten met de bewoners. Als Oscar en Stiene het mysterie rondom een eeuwenoude vloek onderzoeken, komen ze door magie in het jaar 1420 terecht, in Beijing. Auteur Vera Van Renterghem leest voor uit het laatste deel van deze trilogie. Er zal worden verteld en voorgelezen tot je oren gloeien! En er is nog iets: we moeten dringend nieuwe personages verzinnen voor de volgende trilogie van Oscar Cook…
11u30-12u, Bib, striphoek
15u-15u30, Boekhandel Raaklijn


Henk en de dansende letters | interactief voorlezen| +10j

Henk en de dansende lettersHenk is een kind zoals alle andere kinderen. Of toch niet. Bij hem dansen de letters over de pagina’s. Henk heeft dyslexie en dysorthografie. Dat zijn moeilijke woorden die willen zeggen dat je problemen hebt met taal. Heel vervelend, maar dan ontdekt Henk dat hij niet de enige is… Herken jij jezelf hierin? Kom samen met je ouders luisteren naar het verhaal van Henk Linskens en vertel over jullie ervaringen met dyslexie.
14u45-15u30, Bib, striphoek

 


Slam Poetry | workshop| 10-12j

Woord Omhoog - Slam Poetry

Slam Poetry is een combinatie van een aantal kunstvormen: voordracht, dichtkunst en performance. Tijdens deze workshop van Woord Omhoog maak je gebruik van intonatie, ritme en lichaamstaal. Met leuke en energieke groepsoefeningen komen we samen tot een mooi resultaat.
15u30-17u, Hoogstraat 9

 

Cartoontekenen met 'Niet nu Laura' | workshop| 10-12j

Niet nu LauraCartoonist Laura Janssens tekent al sinds ze drie is. 'Niet nu Laura' begon als een uit de hand gelopen grap, maar is intussen uitgegroeid tot een volwaardige webcomic met duizenden fans. Voor haar cartoons vindt Laura inspiratie in de alledaagsheid. Ze tekent wat Instagram ons niet vertelt.
13u30-14u30, 15u30-16u30, Cultuurcentrum (vergaderzaal)

 


Zonder inschrijven

In en rond Hoofdbibliotheek Biekorf zijn er tal van activiteiten waar je niet voor moet inschrijven. Kom gerust eens langs bij het onthaal en beslis op het moment zelf welke activiteit je meepikt. Ga zeker ook richting Burg. Onder de bomen vind je het ‘Atelier Flexible’, de verhalentent van Theater FroeFroe en onze Boekwagen.

 

Meertalige 'Tussen d'oortjes' | voorlezen| 4-8j

Hou je van verhalen en voorlezen? Dan ken je zeker de 'Tussen d’oortjes' van de bib. Deze creatieve voorleesmomenten zijn er sinds de Voorleesweek ook in meerdere talen! Je luistert naar een verhaal in het Nederlands, en vervolgens in een andere taal. Tijdens het Jeugdboekenfeest maak je kennis met het Roemeens, Chinees en Arabisch. Schepen Nico Blontrock leest voor in het Brugs!
10u30-11u15 (Roemeens), 11u30-12u15 (Arabisch), 14u30-15u15 (Chinees), 16u-16u45 (Brugs), Bib, eerste verdieping

Movo | voorstelling | alle leeftijden

Movo is een kluizenaar, een onderzoeker van beweging. Hij droomt van vliegen. Samen met Mormel woont hij in zijn donkere werkruimte, omgeven door zijn ontwerpen en uitvindingen. Beweging heeft geen geheimen voor hem. Of toch?
Movo is een productie van Brown Field Studio vzw door Theater FroeFroe.
11u30-13u (doorlopend om de 15 min), 14u30-16u (doorlopend om de 15 min), Burg (onder de bomen)

Boekwagen

Even een rustpauze tussen twee activiteiten door? Nestel je gezellig in onze charmante boekwagen. Onze KJV-begeleiders vergezellen je en lezen voor.
doorlopend, Burg (onder de bomen)

Creatafels | 4-12j

Laat je creativiteit de vrije loop aan één van onze knutseltafels. De studenten lerarenopleiding van Vives begeleiden je met veel plezier!
doorlopend, bib

Skriewer

Stoere hanenkammen, fragiele bloemstukjes, autoracebanen, krullen, toeters en bellen… Niets is onmogelijk in de kappersstoel van Frederik Deschepper en zijn team. Of kies je liever voor een torenhoog ‘hoedje van papier’? Met kranten en nietmachine wordt er als een tornado tekeer gegaan op je hoofd.
doorlopend, bib

Duo Abbraccio

Het is langs hier! ... of nee, toch langs daar... Laat jullie ontvangen door 2 verrassend maffe figuren en word met de grootste zorg geëscorteerd en begeleid. Triomfantelijk of net klein, geheimzinnig en intiem... één ding is zeker: jullie worden door Duo Abbraccio met een groot hart ontvangen op dit fantastische Jeugdboekenfeest!
doorlopend, bib

De wolkenschrijftafel | +8j

Op de wolkenschrijftafel regent het letters en blaast de boekenwind woorden in je oor. We maken spelenderwijs nieuwe woorden (of korte gedichtjes) die jubelen, kronkelen of iemand doen lachen ... Woorden die gewoonweg wabari en tonkelfjoe zijn. Een workshop van Woordreus.

Erfgoed in de bib

Wist je dat de bibliotheek ook hele oude en bijzonder kostbare werken bewaart? Middeleeuwse handschriften, het archief van Guido Gezelle, boeken die meer dan 500 jaar geleden gedrukt zijn, enz. Ontdek onze erfgoedbibliotheek op een speelse manier!

Speelstraat

De Kuipersstraat wordt een Speelstraat! Samen met medewerkers van de Jeugddienst ga je o.a. aan de slag met een XL-doe-boek, helemaal in het thema ‘vriendjes’. 

Bib-bar

Kleine honger of grote dorst? Spring eens binnen in onze gelegenheidsbar!

Deel deze pagina

Contactinformatie