Jeugdboekenfeest

Jeugdboekenfeest2018Op zondag 11 maart 2018 vindt het Jeugdboekenfeest plaats! ‘Wetenschap en techniek’ is dit jaar het overkoepelende thema. Boeken maken je nieuwsgierig. Door sommige boeken ga je vragen stellen. In andere boeken vind je antwoorden. Willen weten, zoeken, kijken, iets uitproberen, uitvinden, ontwerpen, mislukken, opnieuw proberen en dan: Eureka!

De Openbare Bibliotheek Brugge biedt een gevarieerd programma aan met workshops, theater, voorleesmomenten en animatie in Hoofdbibliotheek Biekorf en op verschillende andere plaatsen in de stad. 

De toegang tot het feest en alle activiteiten zijn gratis. Reserveer je tickets wel op voorhand, zo ben je zeker van een plaatsje.

Online inschrijven kan vanaf maandag 26 februari om 14 uur.

 

Programma

Voor de allerkleinsten

Bewegen met baby'sBewegen met baby's: Diep in de zee (6-9mnd)
Het regioteam Brugge van Kind & Gezin verwelkomt je in de vertelruimte voor deze leuke sessie. Ontspannend voor ouder en kind, én ideaal voor de fysieke en zintuiglijke ontwikkeling van je baby.
Bib, vertelruimte, 15u-15.30u, 16.30u-17u

 

 

FlamingoKlankennest: Flamingo (6mnd-2,5j)
Interactieve performance
Met haar Klankennest zorgt kleuterjuf en muziekdocente Liesbeth Bodyn voor muzikale dialogen met de allerjongsten. Flamingo is een interactieve performance waarin baby’s en peuters samen met een illustrator en muzikanten een levensgrote vogeltrek met verf en een muzikaal avontuur creëren.
Theaterzaal Biekorf, 11u-11.45u, 15u-15.45u, 16u-16.45u


KASTeelKASTeel (2,5-4j)
Voorstelling
KASTeel is een grappige, muzikale voorstelling over het impulsief fantaseren van een buitengewoon koppel. Opstaan, boterhammen, tanden poetsen, aankleden… Als voor iedereen de dag begint, staat hen de wereld stil en verliezen ze zichzelf in hun fantasie! Een productie van Picalili.
Stadsschouwburg, 14.45u-15.30u, 16.15u-17u

 

TaalpretTaalpret (6mnd-3j)
Mia Kluysse brengt korte sessies met taalspelletjes voor de allerkleinsten. Ontdek wat je samen kan doen om taal bij je baby of peuter te stimuleren. In samenwerking met Linc vzw.
Bib, jeugdbibliotheek, doorlopend & zonder inschrijven

 

 

Boek-en leesplezierBoek- en leesplezier (6mnd-3j)
Met boekplezier kan je niet vroeg genoeg starten! Inge Umans brengt haar verteldoek en dozen vol boeken mee. Ze duikt mee de boeken in met de kinderen en geeft tips aan de ouders. 
Bib, jeugdbibliotheek, doorlopend & zonder inschrijven

 

 

creatafelsCreatafels (6mnd-4j)
De creatafels in de jeugdbibliotheek zijn voorbehouden voor kindjes tot 4 jaar. Met aangepast knutselmateriaal en leuke opdrachten zorgen de studenten van de lerarenopleiding van Vives voor begeleiding.
Bib, jeugdbibliotheek, doorlopend & zonder inschrijven

 

 

Vanaf 4 jaar

Hilde SchuurmansTekenen en fantaseren met Hilde Schuurmans (4-6j)
Voorlezen + crea
Hoe belanden fantasiefiguren in een boek? Kom luisteren, kijken en teken mee met auteur, illustrator en verteller Hilde Schuurmans, bekend van de Uppie- en Plotterboekjes. Naast je eigen kunstwerkje krijg je ook een kleurplaat uit één van Hildes prentenboeken mee naar huis. 
Brugse Boekhandel De Meester, 11u-11.40u 14.30u-15.10u


PlasmanPlasman (4-6j) - Voorlezen + crea
Benjamin Leroy, auteur van de Suzy Ruzieboeken, vertelt dit keer het verhaal van Plasman, een superheld die vaak, veel en ver kan plassen. Helaas voelt hij zich geen held… Totdat de andere helden plots toch een beroep doen op zijn bizarre superkracht. Na het verhaal gaan we samen creatief aan de slag en bedenkt iedereen zijn eigen superheld.
In de Nieuwe Pastorie, 13.30u-14.30u, 15.30u-16.30u


Garage GustGarage Gust (4-6j) - Voorlezen
In zijn garage bedenkt Gust voor iedereen geweldige oplossingen. Zoals voor neushoorn Rico die een te klein zadel heeft en voor giraf Gina die een stijve nek krijgt in haar cabrio. Leo Timmers leest dit leuke verhaal op rijm voor terwijl je kan genieten van de prachtige illustraties. Leo Timmers is meermaals bekroond voor zijn werk. Zijn boeken zijn wereldwijd vertaald en uitgegeven. Bib, kleine vergaderzaal (11.30u-12u), Fnac (14u-14.30u)


Zzzoef... waar zijn weZzzoef... waar zijn we? (4-6j)
Workshop
Erika Cotteleer vertelt over haar illustraties in Zzzoef…waar zijn we?. Knutsel je nadien mee je eigen wolkenavontuur? Verdwaal in een donker bos tussen wol, papier en verf en maak een spannend kunstwerk!
Brugse Boekhandel De Meester, 13u-14u, 16u-17u

 

Ga je mee de ruimte inGa je mee de ruimte in? (4-6j)
Workshop
In deze workshop van Artforum maken we collages gebaseerd op het werk van Miro. Met inkt creëren we een monotype van een eigen ruimtemonster en uit schuimrubber maken we een eigen planetenstempel. Klaar voor lancering? 3,2,1 go!
Bib, crearuimte, 11u-13u, 15u-17u

 

Miss wifiMiss Wifi en Koebrev experimenteren (4-8j)
Voorstelling
Het is opendeurdag in het laboratorium van Miss Wifi, de directrice van een instituut waar wetenschappelijke experimenten worden uitgevoerd. Miss Wifi wordt bijgestaan door Koebrev, die stiekem een beetje verliefd op haar is. Voor een uurtje mogen we toekijken naar de testen, onderzoeken en experimenten. Een coproductie van Ensemble Leporello en Cie des Mutants.
Snuffel Hostel, 11u-11.50u, 13.30u-14.20u


Vanaf 6 jaar

SnoepiterSnoepiter (6-8j) - Voorlezen + crea
Met de ‘woeps’, een bijzonder ruimtevaartuig, vliegen Tom en meneer Piepekrol naar Planeet Snoepiter. Vlieg je mee? Met Snoepiter krijg je een uniek voorsmaakje van het nieuwste boek van Ingrid Vandekerckhove dat binnenkort verschijnt. Kijk mee naar de Kamishibai vertelplaten, laat je fantasie de vrije loop en teken je eigen ‘snoepman’ of ‘droek’.
Boekhandel Raaklijn (13u-14u); Fnac (16u-17u)


Het BosboekHet Bosboek (6-8j)
Workshop
Heb jij al van een mierenbroodje gehoord? Weet jij hoe een grote stinkzwam voor kleine stinkzwammetjes zorgt? Of wat de superheldenkracht van een torenvalk is? En dat het bos een eigen alarminstallatie heeft? In deze workshop met Sarah Devos, auteur en illustrator van o.a. Het bosboek, ontdek je de geniale, vernuftige trucs en techniekjes van het bos.
Villa Bota, 13.30u-14u, 15u-15.30u

Waar is de taartWaar is de taart? (6-8j)
Mini-voorstelling + workshop
Vicky Lommatzch, Mieke Dobbels en Sabien Clement brengen een grappige mini-voorstelling gebaseerd op het boek Wacht: het anti-verveelboek van tante Bees en tante Toes dat ze in 2015 samen uitbrachten. Het boek werd in 2017 bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Aansluitend is er een mini-workshop voor de kinderen.
Vrijwilligerscentrale, 11.30u-12.30u

Bazart
Break it and fix it: de woordenmachine (6-8j)

Workshop
We vertrekken vanuit het boek Het land van de grote woordfabriek. Nadien bouwen we onze eigen woordenmachine. Hiervoor gebruiken we allerlei gekke voorwerpen. We halen ze uit elkaar en steken ze op een andere manier terug in elkaar. Normaal mag je niets stuk maken? Bij de workshop van kunstjeugdbeweging BAZART moet het!
Hof van Gistel, 11u-12.30u, 14u-15.30u

Wie tekent Haan?Wie tekent Haan? Een pluim voor de mooiste prent (6-8j)
Workshop
Zes uur. De zon gaat op en Haan kraait luid. Maar op een dag is Haan het beu. Hij kraait niet meer als de zon opkomt. Wat moeten de dieren nu doen? Duik samen met illustrator Greet Bosschaert in het gloednieuwe boek Het erf van Haan. Een vrolijke workshop met Haan en zijn vrienden.
Hof van Gistel, 13.30u-14.30u, 16u-17u


Barbie RamaBarbie Rama (6-10j) - Voorstelling
“Lang, heel lang geleden was er eens…” met deze woorden beginnen niet alleen alle bekende sprookjes, ook Barbie-Rama begint ermee. Dit stuk neemt je mee naar een knotsgek samenraapsel van allerlei sprookjes waarin Barbie uiteindelijk de hoofdrol zal spelen. Een productie van Theater Tieret.
De Groenplaats, 11.30u-12.15u, 13.15u-14u, 15u-15.45u, 16.15u-17u

 

De mysterieuze verdwijning van Colard MansionDe mysterieuze verdwijning van Colard Mansion (6-12j) - Familiezoektocht
Doet de naam Colard Mansion een belletje rinkelen? Of net niet? Schrijf je hoe dan ook in voor deze leuke familiezoektocht doorheen de stad. Feit en fictie lopen door elkaar, maar je zal sowieso iets bijleren over deze drukker die in Brugge actief was in een hele spannende periode: het begin van de boekdrukkunst! Start aan het Stadsarchief, 11u-13u, 15u-17u

 


Vanaf 8 jaar

Konijnen goochel je niet terugKonijnen goochel je niet terug (8-10j)
V
oorlezen + crea
Sofie De Moor en Leen Van Durme nemen je mee in hun spiksplinternieuwe boek. In dat verhaal sterft Sanders papa in een verkeersongeval. Sander gelooft dat hij zijn papa kan teruggoochelen. Maar lukt dat wel? Sofie en Leen laten je ook zélf goochelen met woorden en illustraties.
In de Nieuwe Pastorie (11.30-12.30u), Bib, kleine vergaderzaal (14u-15u)


En toen zei de draakEn toen zei de draak... (8-10j)

Voorlezen
Een jongen, zo groot als een erwtje maar beresterk. Een meisje dat ’s nachts op een stoel het raam uit vliegt naar feeënland. Een kaketoe die plots uit een boom valt en niet meer beweegt, maar waar is hij naartoe? Sabine De Vos verzamelde wereldwijd 30 heerlijke sprookjes en volksvertellingen. Ga je mee met haar op een magische wereldreis?
Boekhandel De Reyghere, 13u-13.40u, 14.20u-15u

MammoetMammoet (8-10j) - Vertelling
Met Mammoet brengen schrijver Stefan Boonen en illustrator Melvin het verhaal van Theo. Theo is een bijzondere jongen, of dat vinden zijn ouders tenminste. En net omdat hij zo bijzonder is, willen zijn ouders dat Theo alle talenten benut die hij heeft. Er worden geen vijf minuutjes per dag verspild aan lummelen of luieren. Kom meeluisteren en kijken naar dit knotsgekke en ontroerende verhaal over vriendschap en fantasie.
Vrijwilligerscentrale, 14u-14.40u, 15.30u-16.10u

Verbeelding voor ouders en kinderenVerbeelding voor kinderen en ouders (8-10j)
Workshop voor duo's
In deze workshop ontdek je samen met prentenboekenmaker Kristof Devos wat verbeelding echt is. Je leert het als het ware uit de lucht plukken en gebruiken in je eigen tekeningen. Daarna ga je samen met je mama of papa aan de slag: jullie krijgen een aantal tekenopdrachten die jullie samen uitvoeren. In deze vingeroefeningen kan je je verbeeldingskracht tot het uiterste drijven.
Hoogstraat 9, 13.30u-14.30u, 15.30u-16.30u

Het wonder van jouHet wonder van jou en je biljoenen bewoners (8-12j) - Interactieve lezing
Hoe werkt je brein? Welke stoffen bepalen je humeur? Hoe word je gelukkig? Hoe word je sterk en gespierd? De Nederlandse auteur Jan Paul Schutten geeft antwoord op al deze vragen. Meer nog, hij vertelt je ook hoe je een vliegtuig kunt opeten en wat de beste houding is op de wc… Nog vragen? Stel ze gerust zelf na de lezing!
Boekhandel De Reyghere, 11.50u-12.30u, 15.30u-16.10uBibi Dumon TakZo red je een dier (8-12j)
Interactieve lezing
Moet je heldhaftig zijn om een dier te redden? Of is het makkelijker dan we denken? Kom luisteren naar de Nederlandse schrijfster Bibi Dumon Tak. Met behulp van foto’s en filmpjes brengt ze een interactieve vertelling over het redden van dieren. Van koeien tot babyeendjes.
Villa Bota (11.50u-12.30u), Bib, striphoek (16u-16.40u)

 

Leer striptekenen met NixLeer striptekenen met Nix (8-12j) - Workshop
Voor Marnix Verduyn, alias Nix, is tekenen altijd al zijn grote passie geweest. In 2001 pakt hij uit met Kinky & Cosy, een blonde tweeling die de ster is van gagstrips met een snerpende humor. Het succes van de reeks vormt de aanzet voor de realisatie van meer dan 500 tekenfilmpjes die vandaag in meerdere talen te zien zijn. Nix tekent trouwens ook de knotsgekke lotgevallen van de cowboy in spe Billy Bob en de stripreeks van de Buurtpolitie.
Hof Van Gistel, 12u-13u, 15.30u-16.30u

Natasja op de vluchtNatasja op de vlucht (8-12j) - Voorstelling
Een dolgedraaide professor, Doctor Fuego, komt met wetenschappelijk gestaafde bevindingen de kinderen om de oren slaan en wil hen laten geloven dat het lezen van strips verderfelijk, schadelijk en afstompend is. Hij wordt daarbij gestoord door een opdringerige, assertieve kuisvrouw die bezeten is van strips. Een nieuwe voorstelling van Meneer Zee & De Verhalenkat.
Stadsschouwburg, foyer, 11u-11.45u, 13.30u-14.15u

 

Vanaf 10 jaar

Simone De JongHet geheim van meneer Hartjes (10-12j)
Interactieve vertelling
Mara is vaak ziek. Ze moet dan alleen thuisblijven en uitrusten. Op een dag zit er zomaar een vreemde vrouw bij haar in huis. Zij is lid van een geheim clubje. Mara zou heel graag lid worden. Jij ook? De Nederlandse auteur Simone de Jong leert je kijken en luisteren als een detective! Ze leest ook voor uit haar boek én je kan haar vragen stellen.
Boekhandel Raaklijn (14.30u-15.10u), Bib, kleine vergaderzaal (16u-16.40u)

Quiz voor superslimmerikenQuiz voor superslimmeriken (10-12j)
Ben jij slim? Echt superslim? Weet je bijvoorbeeld waarom olifanten nooit springen? Of hoeveel keer een mens per minuut ademt? Doe dan zeker mee met de quiz voor superslimmeriken. In kleine groepjes zoek je samen naar de juiste antwoorden. De quizvragen komen uit het boek 321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt van Mathilda Masters. Een schitterend boek voor nieuwsgierige kinderen!
Bib, striphoek, 13u-14u, 14.30u-15.30u


Sabien ClementLaat je tekening spreken (10-12j)
Workshop
De prachtige pentekeningen van illustrator Sabien Clement sieren niet alleen kinder- en jeugdboeken, maar ook muren in winkels en scholen, postkaartjes en zelfs kindermeubels. Droom jij er ook van om met jouw tekeningen een verhaal tot leven te wekken? Schrijf je dan zeker in voor deze boeiende workshop!
Vrijwilligerscentrale, 14.45u-15.45u

 

Hier is HautnachHier is Hautnach (10-12j)
Voorstelling/installatie
Lichten flikkeren, straten veranderen, flatgebouwen zinken weg en mensen komen en gaan. In een prikkelende kijk- en luisterervaring verbeeldt Hier is Hautnah dingen die je soms niet kan verwoorden. De voorstelling gaat op zoek naar iets waarvan je niet wist dat je het kon verliezen. Een installatie van Artforum.
Bib, Van Ackerzaal, 13u-13.30u, 14u-14.30u, 15.30u-16u, 16.30-17u

 


In & rond Hoofdbibliotheek Biekorf - doorlopend en zonder inschrijvingen

Creatafels en wetenschapsproefjes (4-12)
Laat je creativiteit de vrije loop aan één van onze knutseltafels. De studenten lerarenopleiding van Vives begeleiden je met veel plezier! Helemaal in lijn met het thema kan je hier ook leuke wetenschappelijke proefjes ontdekken.

DRUK (6-12)
Weet jij hoe een tekst vroeger gedrukt werd? Met DRUK, de mobiele drukinstallatie van Artforum, kan je het zelf uitproberen. Kom zeker eens langs, en druk een tekstje zoals Colard Mansion – weet je nog, de mysterieuze drukker van de zoektocht – dat vroeger deed.

Skriewer
Klaar voor een te gek ‘wetenschapskapsel’, een torenhoge hoed of kindergrime van de bovenste plank? Bij Skriewer alias Frederik Deschepper en zijn team kan het allemaal!

Droomverteller
Omdat er zoveel mensen op de wereld wonen kan de droomfee onmogelijk zelf alle kinderen bezoeken. De droomverteller helpt haar om zoveel mogelijk kinderen en volwassenen dromen mee te geven. Een poëtische voorstelling van Frank Poelvoorde waar magie en verwondering centraal staan.

De Radiateurs
Drie leden van het Brugse gezelschap ‘De Radiateurs’ zorgen voor leuke animatie in en rond Hoofdbibliotheek Biekorf. Hun hilarische acts zijn een deugddoend medicijn tegen elke vorm van verzuring.

Jouw stem in een hoorspel (6-12j)
Kies per twee een verhaal en spreek dat in in de wolkjescaravan. Jorgo De Groof coacht jullie in 10 minuten om dit tot leven te brengen. Achteraf monteert hij jullie stemmen in een geheel van klank en muziek en is jullie hoorspel beschikbaar op de website van Koesterende Klank. Geschikt voor jong én oud!

Boekwagen
Even een rustpauze tussen twee activiteiten door? Nestel je gezellig in onze charmante boekwagen.

Welkom in de bib-bar
Kleine honger of grote dorst? Spring eens binnen in onze gelegenheidsbar!

 

Deel deze pagina

Contactinformatie