Naar een circulaire toekomst!

Lineaire economie = game over! De lineaire business modellen van vandaag hebben geen toekomst meer. Er is een groeiende nood aan een nieuw economisch systeem, dat zorgt voor een oneindige groei, maar dit met respect voor ons ecosysteem.

Lineair vs. circulair

In het take-make-waste model van de klassieke lineaire economie worden uit grondstoffen producten gemaakt, die getransporteerd en verkocht worden. Zijn ze stuk of voldoen ze niet langer, dan worden ze afval. 

In een circulaire economie daarentegen worden tal van strategieƫn toegepast om afval te vermijden en materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten. Ze worden hersteld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, en kunnen makkelijk uit elkaar gehaald en omgevormd worden tot nieuwe producten. De materialen zijn bij geboorte gerecycleerd en biogebaseerd en bij het levenseinde recycleer- of afbreekbaar.

schema circulaire economie

Waarom hebben we een circulaire economie nodig?

Grondstoffen zijn schaars en eindig. De vraag zal blijven stijgen, op een moment dat nieuwe bronnen vinden of ontginnen steeds moeilijker wordt. Onze open-economie is bovendien grondstofgevoelig (Vlaamse maakbedrijven zijn erg afhankelijk van de invoer van grondstoffen). Ook de milieu-impact van ontginnen is enorm.

Circulaire economie = waardevol

De transitie naar een circulaire economie kan heel wat voordelen opleveren, zoals een verminderde druk op het milieu, betere leveringszekerheid van grondstoffen, een sterkere concurrentiepositie. Bovendien draagt het bij tot innovatie, groei en jobcreatie (580.000 banen in de EU). Consumenten schaffen zich duurzamere en innovatieve producten aan die geld besparen en een hogere kwaliteit bieden.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media