Het Brugse Klimaatplan 2030 BruggeNaarMorgen is ambitieus. De Stad kan het enkel realiseren in samenwerking met alle Bruggelingen, Brugse organisaties en Brugse ondernemingen.

Op 11 mei 2023 organiseert Stad Brugge in samenwerking met Port of Antwerp-Bruges en De Republiek een nieuw Open Netwerkmoment. We nodigen iedereen uit om deel uit te maken van een Brugse Klimaatalliantie: samen versterken en inspireren we elkaar. We laten lokale netwerken die nu reeds rond klimaatactie werken, toelichten hoe zij hun netwerk bouwen en versterken. Kom zelf ook je eigen netwerk versterken! 

We trekken voor dit Open Netwerk BruggeNaarMorgen naar Zeebrugge en daar hebben we een goede reden voor. Brugge is al eeuwen met de zee verbonden: de wereldwijde zeespiegelstijging zal ook in Brugge voelbaar zijn en maakt lokale klimaatactie zeer concreet. De zee betekent ook de haven: de recente havenfusie tot Port of Antwerp-Bruges (PoAB) zorgt voor een enorme hefboom om zowel wereldwijd als zeer lokaal werk te maken van de klimaat- en energietransitie. PoAB licht graag toe hoe zij bijdragen tot het Brugse klimaatplan. 

Schrijf je in

Programma

 • 18.00 uur: Onthaal in het ABC-gebouw ( Rederskaai 60/61, Zeebrugge)
  Nog niet gegeten? Voor de hongerige maag voorzien we een lekkere hap.
 • 18.45 - 18.50 uur: Welkom in Zeebrugge!
  Minou Esquenet, schepen voor Klimaat Stad Brugge
 • 18.50 - 19.20 uur: Port of Antwerp-Bruges in Zeebrugge: een groeiend en bloeiend netwerk, ook voor Brugse klimaatdoelen?
  • Port of Antwerp-Zeebrugge hefboom in de Brugse klimaatambities? - Patrick Van Cauwenberghe, International Trade Networks Manager PoAB
  • De haven Zeebrugge hefboom naar een klimaatneutraal energiesysteem - Dries Desmet, adviseur hernieuwbare energie PoAB
  • Klimaatadaptatie en waterbeheer in de Haven van Zeebrugge - Bijdrage PoAb, naam nog te bevestigen
  • APZI/VOKA: een sterk ondernemersnetwerk bouwt mee aan de Brugse en Europese klimaatdoelen - Hendrik Sohier, APZI/VOKA
 • 19.20 - 19.45 uur: Bouwen aan lokale klimaatnetwerken op alle niveau’s: 4 inspirerende voorbeelden
  • Een wijkverbeteringscontract in Zeebrugge, hefboom voor lokale klimaatactie - Karel Masureel & Peter D’Aubioul (Stad Brugge)
  • Bovenlokale netwerken bouwen een klimaatrobuuste kust - Bert Van Severen (Departement Omgeving, Vlaanderen)
  • Burgers bouwen buurtnetwerken - Carlos Debaere (bezieler Klimaatwijk ‘t Zilletje)
  • BruggeGeeftEnergie: duurzaamheidsnetwerk van Brugse ondernemers - Bruno D’hont (CEO Verimpex & bestuurder BGE)
 • 19.45 - 19.55 uur: Netwerken doen netwerken: praktijkervaring van een netwerkorganisatie
  - Bart Geernaert, De Republiek 
 • 19.55 - 20.10 uur: Samen zorgen voor een klimaatneutraal- en robuust Brugge
  - Dirk De fauw, Burgemeester van Brugge
 • 20.10 - 21.30 uur: Netwerkreceptie
  Maak kennis met andere Brugse klimaatnetwerkers, breng je eigen ervaringen een goede praktijken rond de Brugse klimaatdoelen en deel ze!

 

Schrijf je in

Praktisch: Help, hoe geraak ik in Zeebrugge?

Samen uit en samen thuis. Je kan op verschillende manieren met ons mee naar Zeebrugge. Duid je keuze aan in ons inschrijfformulier. Bij sommige manieren van transport zijn de plaatsen beperkt.

Met de fiets naar BruggeNaarMorgen

We fietsen in groep van Brugge naar Zeebrugge en houden halt op enkele interessante hefbomen voor de Brugse klimaatactie. We vertrekken om 16.00 uur aan fietsknooppunt 31 ter hoogte van het rond punt (Sint-Pietersgroenestraat/Vaarstraat/Pathoekeweg). We voorzien aankomst in Zeebrugge tegen 18.00 uur. Na het netwerkmoment vertrekken we samen om 21.00 uur terug naar het vertrekpunt.

Met de autobus

Een autobus vertrekt om 17.30 uur aan de opstapplaats aan het Bargeplein. Deze bus houdt ook halt in Sint-Pieters en Lissewege. Reserveer je plaatsje via het inschrijvingsformulier! 

Met de elektrische deelwagen

Brugse Energiecoöperatie Coopstroom zet haar deelwagens in en kan 10 personen meenemen naar Zeebrugge en terug. Zin om even elektrisch en coöperatief een wagen te delen? De Coopstroom deelwagens vertrekken om 17.30 uur. aan het Bargeplein. Reserveer je plaats via het inschrijvingsformulier.

Met de eigen wagen, moto, bromfiets ...

Dat kan natuurlijk ook. Spreek gerust af met collega’s of je netwerkpartners: zo maak je van je reis meteen een eigen netwerkmoment!

Schrijf je in