Klimaatbende schooljaar 2022-2023

Op donderdag 15 september ’22 kwam De Brugse Klimaatbende samen in het Astridpark voor de startdag.

Op deze startdag werd het startschot gegeven voor het klimaattraject waaraan de leerlingen het ganse schooljaar zullen werken. Het omvat een reeks opdrachten rond het thema klimaat, energiebronnen, CO2 en techniek.

Leerlingen uit het 5de leerjaar komen al spelend meer te weten over klimaat en hoe ze dit onder de aandacht kunnen brengen op hun school. 

De bendes van Paalbos, Bloeiweide, Brugge Centrum, OLVA Katharina en Wonderwijs vormen dit jaar samen de Brugse Klimaatbende.

'Doe dan iets!'

Op donderdag 6 oktober 2022 werd de Klimaatbende uitgenodigd in de Koninklijke Stadsschouwburg. Ze kregen er de voorstelling “Doe Dan Iets” van het gezelschap Trimuztache te zien; een multimediaal theaterstuk waarin oorzaken en gevolgen van klimaatverandering op bevattelijke wijze wordt aangebracht voor kinderen vanaf 10 jaar.

Ijsblokkenrace 

In de week van Dikketruiendag (9 februari 2023), vindt de ijsblokkenrace plaats. Hier kunnen de leerlingen hun lessen in de praktijk brengen. Iedere school probeert dan om een grote ijsblok zo lang mogelijk te bewaren zonder gebruik van elektriciteit of andere energiebronnen. Ook de dienst KliMiD doet mee aan deze uitdaging.

Vragen zoals “hoe vertragen we het smelten van een ijsblok? Wat zorgt ervoor dat ijs smelt? Hoe kunnen we dat vermijden? Hoe hou jij je warm in de winter? Hoe worden onze huizen verwarmd? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de warmte binnen blijft?” worden dan voorbereid in de klas.

De kinderen gaan op zoek naar mogelijk isolatiemateriaal.

Om 9.00 uur start de wedstrijd: ijsblok uit de diepvries halen, wegen en noteren, locatie noteren waar ijsblok wordt opgesteld en blijft staan, omgevingstemperatuur meten en noteren, opsommen van alle te gebruiken materialen (geen elektrische toestellen gebruiken). Om 15.00 uur sluiten alle scholen de wedstrijd af: kinderen wegen de resterende ijsblok en berekenen het percentage gewichtsverlies.

Proficiat met alle resultaten!

Deelnemende MOS-scholen 2022-2023

Bloeiweide Daverlostraat 132
OLVA Katharina klas A Sint-Katharinastraat 132
OLVA Katharina klas B Sint-Katharinastraat 132
BSGO Brugge Centrum Spiegelrei 15
BSGO Paalbos Gemeneweideweg Zuid 121
Wonderwijs Sint-Kristoffelstraat 125B

 


Wil jouw klas (5de lj. ) ook graag deel uitmaken van deze dolle strijdvaardige bende? Stuur een mailtje naar klimaatenmilieu@brugge.be en we nemen contact met je op.