Koning Albert I-park en fontein geopend

8
okt
2018

Het park vormt een groene toegangspoort tot de stad voor wie uit de richting van het station komt, maar het miste tot voor kort een verwelkomend element. Bovendien waren de binnenstad en het Concertgebouw vanaf dit toegangspunt amper zichtbaar, waardoor vele bezoekers eraan voorbij liepen en via de Oostmeers naar de binnenstad wandelden.

Om een nieuwe uitnodigende toegangspoort te creëren aan de kant van de Oostmeers, werd een gedeelte van het Koning Albert I-park heringericht. Er ontstond  onder meer een nieuwe ontmoetingsplek aan het water.

De versnipperde oevers werden samengebracht tot een sterke ‘parkkop’. De lage begroeiing werd er verwijderd waardoor het water weer zichtbaar werd. De Kapucijnenrei werd ook uitgebreid en er kwam ruimte vrij voor een fontein. Die wordt gevoed met het water van de rei.

Parklandschap

 

Het parklandschap glooit naar de nieuwe ontmoetingsplaats die bestaat uit een trappenpartij, verhoogde randen en zitmuurtjes in gerecupereerde baksteen. De vloer is uitgevoerd in houten vlonders.

Alle paden en verharde delen zijn toegankelijk voor fietsers, wandelaars en personen met een beperking. De structuur ervan werd aangepast en ze kregen dezelfde tegels als het nieuwe ‘t Zand.
Ook de rest van deze zone van het park werd onder handen genomen. De waardevolle bomen werden zoveel mogelijk behouden.

De investering in het Koning-Albert-I-park maakt deel uit van het Europees project Water Resilient Cities (WRC). Het WRC project wil een antwoord bieden aan de problematiek van toenemende hevige regenval en verhoogd risico op overstromingen door buffering en infiltratie in stedelijk gebied.

Met het vernieuwde park demonstreert stad Brugge de integratie van vernieuwd regenwaterbeheer in een openbaar park en stadsbrede verbetering van de waterkwaliteit. Met (financiële) steun van Interreg 2 Zeeën en de provincie West-Vlaanderen

Deel deze pagina