Koolkerke krijgt mini-pitch in sportpark

1
Jul
2019

Goed nieuws voor voetballers in de omgeving van Koolkerke. Het sportpark heeft er sinds kort een mini-pitch bij.

Mini-pitches zijn om verschillende redenen succesvol. Ze stimuleren een vorm van straatvoetbal. Heel wat bekende, vooral Zuid-Amerikaanse voetbaltalenten, zijn ooit op straat begonnen. Door de beperkte oppervlakte en de boarding die de bal in het terrein houdt, verloopt het spel bovendien zeer snel.
Spelers worden op die manier vooral op techniek getest. Bijkomend heeft de beperkte ruimte ook als voordeel dat iedere deelnemer, ook diegene met een minder groot loopvermogen, in het spel betrokken wordt. Een ander voordeel is dat mini-pitches door hun ondergrond (kunstgras met een laagje zand) altijd bespeelbaar zijn, ook in de winter. De kooi waarbinnen gespeeld wordt, vergt eveneens nauwelijks tot geen onderhoud.

Inspraakmoment

Burgemeester Dirk De fauw: “Een tijdje terug organiseerden we een inspraakmoment met de buurt over het vernieuwen van het sportpark in Koolkerke.
De aanleg van een mini-pitch op dit sportpark kwam als één van de belangrijkste noden/wensen uit deze inspraakvergadering naar voor en past perfect binnen het masterplan om het sportpark op te waarderen en her in te richten.
Mini-pitches vormen de meest laagdrempelige manier om jongeren te laten voetballen. Ze zijn ook altijd vrij te gebruiken, zonder reservatie. Deze mini-pitch is dus op sportief en sociaal vlak een aanwinst voor onze stad.”

In plaats van weinig gebruikt basketterrein

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “In het sportpark van Koolkerke krijgt de mini-pitch een plaats op het terrein naast het bestaande voetbalplein en tegenaan de cafetaria en het skate- en basketbalterrein. Het terrein was vroeger een grasveld met een bestaand basketbalterreintje. Dit werd amper gebruikt en was ook versleten. Als stadsbestuur zijn we dan ook blij dat we dit stukje openbaar domein een andere en betere functie konden geven.”

Schepen van Sport Franky Demon: “Op sportief vlak kan deze pitch nieuw voetbaltalent opleveren.  Zijn immers niet alle professionele spelers ooit begonnen op het plaatselijke speelterrein? Voetbal is niet alleen een sportieve zaak, het is ook een sociaal gebeuren. De pitch zal ongetwijfeld een ontmoetingsplaats worden voor de inwoners van de wijk. Deze mini-pitch zorgt met andere woorden voor maximale voetbalpret. Dat stellen we ook vast op de andere plaatsen op Brugs grondgebied waar een dergelijke infrastructuur aanwezig is.”

De kostprijs bedroeg 71.237,54 euro (BTW incl.).