Maak duurzame voedingkeuzes

Bekijk de tips zodat jij thuis ook duurzame voedingkeuzes kan maken.

Koop lokaal

Om voedselkilometers en een negatieve klimaatimpact te beperken, zet de landbouw steeds vaker in op korte-keten-voorziening. Dergelijke initiatieven kunnen heel divers ingevuld worden: een landbouwer die een hoevewinkel start, een afhaalpunt voor groenten vers van bij de boer … Wat korte keten echter steeds typeert, is het direct contact tussen producent en consument, zonder tussenschakel.

  1. Koop zoveel mogelijk eerlijke seizoensproducten uit eigen streek. Bekijk de groentekalender.
  2. Ga ook eens voor bio: biologische landbouw en veeteelt zijn minder vervuilend, produceren minder broeikasgassen en zijn goed voor de biodiversiteit 

Waar kan je lokale producten kopen?

Kijk op de korteketenkaart.be

Kies voor korte keten

Om voedselkilometers en een negatieve klimaatimpact te beperken, zet de landbouw steeds vaker in op korte-keten-voorziening. Dergelijke initiatieven kunnen heel divers ingevuld worden: een landbouwer die een hoevewinkel start, een afhaalpunt voor groenten vers van bij de boer, … Wat korte keten echter steeds typeert, is het direct contact tussen producent en consument, zonder tussenschakel.

Ga voor Fair Trade

Bananen, rijst, koffie, cacao … kunnen we hier niet telen. Koop ze daarom Fair Trade.

• Je garandeert een waardig loon voor de boer in het Zuiden.
• De boer kan investeren in infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs voor zijn gemeenschap.
• Je krijgt een product op je bord dat gemaakt is met respect voor mens en milieu.

Waar vind je Fair Trade?

  • In je vertrouwde supermarkt, de bioshops en de Oxfam wereldwinkels.
  • In heel wat Brugse cafés, restaurants en steeds meer winkels.
  • Check het Fair Trade Stadsplan

Eet minder vlees

Eet minder vlees, maar kies voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees!

De overconsumptie van dierlijke voeding is een van de oorzaken van de klimaatverandering. Wanneer we toch vlees eten, kiezen we best voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees. En ook op het vlak van voedselverspilling en verpakkingen kunnen we onze milieu-impact nog flink verkleinen.

Vigez stelde een gezonde voedingsdriehoek op en raadt ook aan om vlees eten te minderen. Verkies wit vlees boven rood vlees en vers boven bewerkt. En, vlees hoeft niet elke dag op het menu te staan.

Vegan

De vegan beweging gaat nog een stap verder en is ook één van de snelst groeiende in de wereld. Steeds meer mensen kiezen ervoor om alle dierlijke producten (melk, obeter, eieren) door plantaardige alternatieven te vervangen. De redenen waarom ze dat doen zijn veelzijdig.

Er is uiteraard de grote ecologische voetafdruk van dierlijke producten: de CO2- en methaanuitstoot, bodemvervuiling, het hoge waterverbruik, ontbossing … de veeteelt en zuivelindustrie hebben een grote impact op de belangrijke milieuproblemen waar we vandaag mee worstelen.

Try Vegan is een campagne van BE Vegan en EVA. Met deze campagne willen ze je inspireren om 1 maand lang plantaardig te eten en wie weet ook na die Schrijf je nu in voor de april-editie van Try Vegan en ontvang regelmatig inspirerende mails vol weekmenu’s, recepten, productinfo, restotips en wedstrijdvragen.Hoe ver je daarin gaat hangt volledig van jezelf af. Try Vegan gaat over proberen. Je kan elke maaltijd opnieuw een keuze maken.

Wist je datje

Wist je dat 1 jaar lang, 1 dag per week geen vlees eten, hetzelfde is als 1250 km fietsen in plaats van met de auto te rijden?

Per vegetarische dag bespaar je immers

  • 11m2 op je ecologische voetafdruk
  • 1000 liter water en 2 kg broeikasgassen.

Bekijk lekkere vegetarische receptjes op evavzw.be

Leg duurzame vis in de pan

Koop vis liefst met MSC- of ASC-keurmerk die garanderen duurzame en verantwoorde visserij. Vermijd vis met rode kleurcode in de recentste viswijzer (viswijzer WWF), die is overbevist of de vangst/kweek is té belastend voor het mariene ecosysteem. Of koop lokaal duurzame vis en laat je verrassen door een minder gekende vissoort!

Lees meer op valduvis.be en noordzee-kust.be

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media