Kunstwerk op rotonde Baron De Maerelaan

De rotonde aan de Baron De Maerelaan draagt in aanzienlijke mate bij tot de eerste indruk van Zeebrugge Bad. Niet alleen voor bewoners en bezoekers, maar ook voor havenverkeer is het een belangrijk baken in Zeebrugge.

UNIZO en de lokale handelaars kwamen met het idee op de proppen om deze plaats een aantrekkelijker karakter te geven. Het potentieel als 'welkomstbaken' voor Zeebrugge blijft op vandaag onderbenut. Een kunstwerk moet daar tegen de zomer van 2024 verandering in brengen.

Het project kadert binnen de revitaliseringstudie van Zeebrugge. Het kunstproject verbindt mensen, ondernemers, bedrijven en overheden rond een gemeenschappelijk en niet-alledaags doel: de komst van een beeldbepalend kunstwerk op een belangrijke locatie.

Het is de bedoeling om een kunstwerk te realiseren dat het karakter van Zeebrugge belichaamt: de zee, de haven met zijn industrieel karakter, het ‘thuis-gevoel’ voor de bewoners en de ontspanningsplek voor toeristen en tweede verblijvers.

Voor deze ontwerpwedstrijd selecteerden drie kunstexperten zes professionele kunstenaars om aan de slag te gaan met het projectconcept.

In bijlage zijn de verschillende concepten opgenomen van Paul Casaer, Dertien12, HUBER.HUBER, Conor McNally, Kelly Schacht en Filip Vervaet.

Unanieme keuze voor het kunstwerk Tide Bell

De partners, onder begeleiding van kunstexperten kozen begin december 2022 unaniem voor het kunstwerk Tide Bell van de Belgische kunstenaar Paul Casaer. Dit kunstwerk viel ook het meest in de smaak bij de buurtbewoners en bezoekers die de online bevraging invulden.

Onder impuls van de gebiedscoördinator sloegen volgende partners de handen in elkaar om op deze plaats een kunstwerk te realiseren: UNIZO, Stad Brugge, Brugge Plus vzw, wegbeheerder AWV, Port of Antwerp Bruges en Artes nv. De totale kostprijs van het kunstwerk wordt geraamd op 122 000 euro, waarvan Vlaanderen 60 000 euro subsidieert.