Lees Meer!

29
mrt
2017

Lees Meer! krijgt dit keer in het kader van literair festival Bru·Taal (www.brutaalbrugge.be) een internationale invulling: Adriaan van Dis uit Nederland, de Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun en Nederlandse dichteres Anne Vegter en de Vlaamse Annelies Verbeke worden geïnterviewd door Vrt-journaliste Ann De Bie. Op het eind verloot boekhandel De Reyghere van elke auteur een boek onder de aanwezigen.

Adriaan van Dis schreef talrijke reisverhalen en romans die verwijzen naar zijn jeugdjaren, met Indische duinen ongetwijfeld als meest bekende voorbeeld daarvan. In 2015 mocht Van Dis de Libris Literatuurprijs in ontvangst nemen voor Ik kom terug. Hij keert er terug naar zijn door oorlog getekende familieverleden en gaat de moeilijke confrontatie met zijn moeder aan.  Mei 2017 verschijnt zijn nieuwe roman In het buitengebied. Deze roman-in-verhalen toont hoe kwetsbaar eenzaamheid kan zijn en hoe obsessief het verlangen naar de dood.
De Nederlandse auteur was jarenlang zelf presentator van een literaire praatshow: Hier is… Adriaan van Dis.

De Vlaamse Annelies Verbeke bundelde in Halleluja 15 verhalen die elk op een of andere manier met het begin of einde van iets te maken hebben. Voorbeelden van verdriet, zo luidt de titel van een van de verhalen en die titel had even goed dienst kunnen doen als ondertitel van de hele bundel. In het centrale verhaal, waarrond de andere verhalen gespiegeld zijn, ontwaakt een vrouwelijke auteur als een beer. Verbeke exploreert er – net zoals in veel andere verhalen - de mogelijkheden van een ander leven.

Ghayath Almadhoun werd in een vluchtelingenkamp in Damascus geboren als kind van een Syrische moeder en een Palestijnse vader. Hij studeerde Arabische literatuur in Damascus en debuteerde in 2004 met poëzie. In 2008 kreeg hij politiek asiel in Stockholm, waar hij poëzie bleef schrijven, vaak over steden in oorlog. Dankzij de ijzersterke bundel Weg van Damascus kan je ook in het Nederlands kennismaken met zijn poëzie. 

In mei verschijnt een bundel die hij samen met de Nederlandse Dichter des Vaderlands
Anne Vegter schreef: Ik hier, jij daar. Een deel ervan kwam tot stand tijdens Almadhouns schrijfresidentie in Ieper in het kader van ‘citybooks’ van deBuren. Almadhoun en Vegter worden in het Engels geïnterviewd en dragen ook gedichten voor.

zondag 7/5/17 om 11u Concertgebouw Brugge (kamermuziekzaal)
€ 8 / Vrienden van de Biekorfbibliotheek: € 6 / senioren: € 6,95 / Discoverypas: € 4,50
reserveren: www.ticketsbrugge.be
Organisatie: Openbare Bibliotheek Brugge i.s.m. KAAP, Concertgebouw Brugge en Boekhandel De Reyghere

Deel deze pagina