Lezingen, tentoonstellingen en voordrachten in de bibliotheek

Erfgoed in de bib
Leesgroep
Samenleesgroep
Bru.Taal
Lees Meer!
Arnon Grunberg: literair salon
Kat en Mus gaan naar zee
Lernutius
Strandbibliotheek
Tussen d'oortjes

Erfgoed in de bib

Voor en na: 25 jaar boekrestauratie in de Openbare Bibliotheek Brugge
tentoonstelling

Met o.a. unieke middeleeuwse handschriften, een ruime collectie incunabelen en oude drukken en het Guido Gezellearchief bewaart de Openbare Bibliotheek Brugge een bijzonder indrukwekkende erfgoedcollectie. Ieder jaar laat de bibliotheek een aantal van haar erfgoedstukken restaureren. Deze tentoonstelling toont je de ‘voor en na’ en laat zien hoe restauratoren te werk gaan.

Van 22 april tot 13 mei
Hoofdbibliotheek Biekorf
Gratis – tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Leesgroep

Willy Devriese loodst de leesgroep van De Vrienden van de Biekorfbibliotheek vzw op deze maandagnamiddagen (van 14u tot 16u) in Hoofdbibliotheek Biekorf door volgende boeken:

 
29 mei: “Nultijd” van Juli Zeh

Inschrijven (€ 4/sessie): valerie.logghe@brugge.be / 050 47 24 20

SamenLeesgroep

De ‘SamenLeesgroep’ is een bijzondere leesgroep. Mensen die niet of niet meer lezen, komen samen om toch te genieten van mooie verhalen onder het motto: “samen lezen is samen genieten”. In een kleine groep leest de begeleider een stukje voor uit een roman of kortverhaal. Daarna is er een gezellige babbel bij een kopje koffie of thee. Tijdens deze babbel kun je van gedachten wisselen over het verhaal of gewoon luisteren naar de anderen. Als afsluiter leest de begeleider een gedicht voor.

De ‘SamenLeesgroep’ is gratis en je hoeft op voorhand geen boek te lezen.

Hou je van mooie verhalen maar kom je niet aan lezen toe, spring dan gewoon eens binnen !

Donderdagen 4 & 18 mei, 1, 15 & 29 juni (telkens van 14.30u tot 16.30u)
Bibliotheek De Garve (Pannebekestraat 33, Sint-Jozef)
Gratis (zonder inschrijven)
i.s.m. Vorming Plus en Dienstencentrum De Garve

Bru∙Taal

Brugge is van 5 tot 13 mei de literaire hoofdstad van de Lage Landen. Literair festival Bru∙Taal ontvangt dan onder meer Arnon Grunberg, Philippe Claudel, Sandro Veronesi, Herman Koch, Connie Palmen, Bart Moeyaert en Stefan Hertmans.

Er is ook een Woordparade die door de Brugse binnenstad trekt. Stuur daarvoor jouw favoriete zin over een stad naar mijnzin@brutaalbrugge.be
Alle info op www.brutaalbrugge.be.

De bib is een van de partners en organiseert in kader van Bru∙Taal:

Lees Meer!
boekenprogramma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrt-journaliste en vaste gastvrouw Ann De Bie interviewt dit keer Adriaan van Dis, Annelies Verbeke, Ghayath Almadhoun en Anne Vegter.

Van Dis (NL) won in 2015 de Libris Literatuurprijs voor zijn moederroman “Ik kom terug” en stelt nu “In het buitengebied” voor. Deze roman-in-verhalen toont hoe kwetsbaar eenzaamheid kan zijn en hoe obsessief het verlangen naar de dood. De Vlaamse Annelies Verbeke bundelde in “Halleluja” 15 verhalen die elk op een of andere manier met het begin of einde van iets te maken hebben. 

“Voorbeelden van verdriet” is de titel van een van de verhalen, maar had even goed dienst kunnen doen als ondertitel voor de hele bundel. Dichters Ghayath Almadhoun (Syrië) en Anne Vegter (NL) schreven samen een bundel met oorlog als centraal thema: “Ik hier, jij daar”. Ze worden geïnterviewd (in het Engels) en dragen ook gedichten voor.

Zondag 7 mei om 11u
Concertgebouw Brugge (kamermuziekzaal)
€ 8 / € 6 (Vrienden Biekorf) / € 6,95 (65+) / € 4,50 (-26)
www.ticketsbrugge.be
i.s.m. KAAP, Concertgebouw Brugge en Boekhandel De Reyghere

Arnon Grunberg, Gary Younge en Charlotte Van den Broeck
literair salon

 

 

 

 

 

Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard, praat met Arnon Grunberg over zijn indrukwekkende oeuvre. Daarna gaat Grunberg zelf (in het Engels) in gesprek met The Guardian-journalist Gary Younge. Onderwerp van gesprek: wapengebruik in de VS, waarover Younge ook een boek schreef. Afsluiter van de avond is de live briefwisseling tussen Grunberg en Charlotte Van den Broeck. Hun correspondentie is wekelijks te lezen in de Standaard der Letteren. Hun brief van de week lezen ze in primeur voor.

Woensdag 10 mei om 20u
Hoofdbibliotheek Biekorf (leeszaal)
€ 8 / € 6 (-26 & 65+) / Vrienden Biekorf gratis
www.ticketsbrugge.be
i.s.m. KAAP en De Arbeiderspers

Kat en Mus gaan naar zee
tentoonstelling

‘Eet je me nooit op?’ vraagt Mus.
‘Nooit,’ zegt Kat.

Na deze belofte blijven Kat en Mus vier boeken en evenveel seizoenen lang bij elkaar. Ontmoet hen in woord en beeld op deze tentoonstelling met teksten van Brugs jeugdauteur Katrien Vandewoude en tekeningen van  illustrator Xavier Truwant.

Van 2 juni tot 3 juli
Hoofdbibliotheek Biekorf, Jeugdbibliotheek
gratis tijdens de openingstijden van de bibliotheek

Amore Magistro. Leven en (net)werk van de Brugse dichter Janus Lernutius 
voordracht

In de Sint-Salvatorskathedraal van Brugge is het grafmonument bewaard van een Neolatijnse dichter die door enkele van zijn geleerde tijdgenoten werd beschouwd als de ‘prins der dichters’: Jan Lernout of Janus Lernutius (1545-1619). Classicus Tom Ingelbrecht liep stage in onze erfgoedbibliotheek en bestudeert nu Lernutius in het kader van zijn masterscriptie Historische Taal- en Letterkunde aan de UGent. Op 8 juni brengt hij een veelzijdige lezing over deze Brugse dichter. Kom langs en volg Lernutius tijdens zijn studies en reizen, maak kennis met zijn netwerk van vooraanstaande humanisten en zijn gevarieerde poëtische oeuvre.

8 juni om 20u
Hoofdbibliotheek Biekorf
€ 5, Vrienden Biekorf en leden NKV gratis
i.s.m. Nederlands Klassiek Verbond

Strandbibliotheek

Van 24 juni t.e.m. 3 september
elke dag van 11u tot 18u
Strand van Zeebrugge (aan sportstrand)
gratis

Tussen d’oortjes

Originele voorleesmomenten in de bib, aangevuld met een creatieve workshop of muzische activiteit.

Hoofdbibliotheek Biekorf en filialen. Meer info over data, locatie en inschrijvingen op www.brugge.be/tussen-d-oortjes

Deel deze pagina

Contactinformatie