Lezingen, tentoonstellingen en voordrachten in de bibliotheek

Het tumult van de tijd (leesgroep)
Campmans en de Visch (voordracht)
Poëziepingpong (Gedichtendag)
Lees Meer! (boekenprogramma)
Een bocht in de rivier (leesgroep)
Brugs Jeugdboekenfeest

Het tumult van de tijd (Julian Barnes)
Leesgroep

cover Het tumult van de tijd“Het tumult van de tijd” is de eerste roman van Julian Barnes sinds het Booker Prize-winnende “Alsof het voorbij is”. In die nieuwe roman focust Barnes op de problemen die componist Dmitri Sjostakovitsj ondervond met het totalitaire Sovjetregime van Stalin en Chroetsjov. Barnes kleurt historische feiten vrij in, wat de roman tot een “fictionele biografie” maakt. De dunne lijn tussen feit en fictie en het conflict tussen kunst en macht zijn alvast stof voor discussie in de leesgroep!

Maandag 16 januari om 14u
Hoofdbibliotheek Biekorf
Inschrijven (€4): valerie.logghe@brugge.be / 050 47 24 20
i.s.m. De Vrienden van de Biekorfbibliotheek vzw

Campmans en de Visch
De Brugse Duinenabdij en haar bibliotheek in de 17de eeuw
Voordracht

Campmans

In de zeventiende eeuw verhuisde de Duinenabdij onder leiding van abt Bernard  Campmans van Koksijde naar Brugge.  Campmans  (1623-1642) was er de bouwheer van een nieuwe  abdij langs de Potterierei (het huidige Grootseminarie). De bibliotheek in de Brugse abdij werd uitgebouwd door de historicus en bibliothecaris Carolus de Visch (+ 1666). Campmans en de Visch maakten de Duinenabdij tot een intellectueel centrum van Europees formaat. De bibliotheek van toen bleef nog grotendeels bewaard. De collecties boeken en handschriften bevinden zich vandaag in de Openbare Bibliotheek Brugge en in het Grootseminarie. Het gaat om o.a. boeken met  aantekeningen van de Visch en/of ingebonden in opdracht van abt Campmans (de zgn. Campmansbanden).

Ere-hoofdarchivaris Noël Geirnaert en historica Sara Broucke geven een boeiende dubbellezing over de geschiedenis van de Duinenabdij en haar indrukwekkende verzamelingen handschriften en gedrukte boeken.

Donderdag19 januari 2017 om 20u
Hoofdbibliotheek Biekorf (Leeszaal)
€ 5 (Vrienden Biekorf gratis) – zonder inschrijven
i.s.m. De Vrienden van de Biekorfbibliotheek vzw

Poëziepingpong met Sylvie Marie en David Troch
Gedichtendag 2017

Dichters David Troch en Sylvie Marie spelen pingpong

Dichters Sylvie Marie en David Troch spelen “poëziepingpong”. Nadat een muntstuk bepaald heeft wie met een gedicht mag beginnen, pikt de ander erop in met een gedicht dat er op één of andere manier op aansluit. Dat kan doordat in beide gedichten hetzelfde woord voorkomt, of doordat de gedichten over hetzelfde onderwerp gaan. Zo ontstaat een stroom aan gedichten die alle kanten op gaat.

Steven de Bruyn

Steven De bruyn (El Fish, The Rhythm Junks) speelt tussendoor mondharmonica.

Donderdag 26 januari van 12.30u tot 13.15u
Hoofdbibliotheek Biekorf (leeszaal)
€ 5 (Vrienden Biekorf gratis / -26: € 2) – zonder inschrijven
Met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren 

  

Lees Meer!
Boekenprogramma

affiche Lees Meer!cover Het huis van de zalmencover Landlopersbluescover Tascha

Ann De Bie interviewt drie auteurs over hun nieuwste romans. In “Het huis van de zalmen” beseft Marc Reugebrinks hoofdpersonage bij het horen van zijn moeders overlijdensbericht dat hij haar eigenlijk nauwelijks gekend heeft. Journalist en auteur Louis Van Dievel brengt in “Landlopersblues” het verhaal achter een van de vele witte kruisjes op het landloperskerkhof van Merksplas tot leven. En de Roemeens-Nederlandse schrijfster Mira Feticu verblijft in het kader van literair festival BRUTAAL tijdens februari in Brugge. De ideale gelegenheid om het met haar te hebben over haar roman “Tascha. De roof uit de kunsthal”.

Zondag 12 februari om 11u
Concertgebouw Brugge (Kamermuziekzaal)
€ 8 (Vrienden Biekorf € 6 / senioren € 6,95 / Discoverypas € 4,50) – www.ticketsbrugge.be
i.s.m. Concertgebouw Brugge en boekhandel De Reyghere

Een bocht in de rivier (V.S. Naipaul)
Leesgroep

cover Een bocht in de rivierV.S. Naipaul won in 1971 met “Een staat van vrijheid” de Booker Prize en kreeg in 2001 de Nobelprijs voor Literatuur toegekend voor zijn hele oeuvre. In “Een bocht in de rivier” lezen we de memoires van Salim, een Indische vluchteling die terechtkomt in een fictief Afrikaans land dat gekenmerkt wordt door koloniale onderdrukking en migratie. De gelijkenissen met het toenmalige Zaïre zijn treffend en daarom hoogstwaarschijnlijk niet toevallig?

Maandag 6 maart om 14u
Hoofdbibliotheek Biekorf
Inschrijven (€4): valerie.logghe@brugge.be / 050 47 24 20
i.s.m. De Vrienden van de Biekorfbibliotheek vzw

  

Brugs Jeugdboekenfeest

Affichebeeld JeugdboekenmaandIn 2017 wordt de Jeugdboekenweek een Jeugdboekenmaand. Onder de noemer 'M/V/X' staan jongens en meisjes, gender, rolpatronen en stereotypen centraal. Als kers op de taart van de Jeugdboekenmaand vindt op zondag 19 maart het Brugs Jeugdboekenfeest plaats: workshops, theater, voorleesmomenten, animatie… Het volledige programma vind je vanaf half februari op www.brugge.be/jeugdboekenfeest. Inschrijven kan vanaf 6 maart.

Zondag 19 maart van 11u tot 17u
Hoofdbibliotheek Biekorf
gratis

Deel deze pagina

Contactinformatie