Lezingen, tentoonstellingen en voordrachten in de bibliotheek

Erfgoeddag
Leesgroep
Samenleesgroep
Bru.Taal
Lees Meer!
Arnon Grunberg: literair salon
Kat en Mus gaan naar zee
Lernutius
Strandbibliotheek
Tussen d'oortjes

Erfgoeddag 2017: Zorg

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van zorg. Kom op 22 of 23 april langs in de bib en ontdek hoe wij voor ons erfgoed zorgen:

Voor en na: 25 jaar boekrestauratie in de Openbare Bibliotheek Brugge
tentoonstelling

Met o.a. unieke middeleeuwse handschriften, een ruime collectie incunabelen en oude drukken en het Guido Gezellearchief bewaart de Openbare Bibliotheek Brugge een bijzonder indrukwekkende erfgoedcollectie. Ieder jaar laat de bibliotheek een aantal van haar erfgoedstukken restaureren. Deze tentoonstelling toont je de ‘voor en na’ en laat zien hoe restauratoren te werk gaan.

Van 22 april tot 13 mei
Hoofdbibliotheek Biekorf
Gratis – tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Boekrestauratoren aan het woord

Voor het restaureren van handschriften en oude drukken werkt de Openbare Bibliotheek Brugge samen met gerenommeerde restauratoren. Tijdens Erfgoeddag leggen ze je van naaldje tot draadje uit hoe ze met veel zorg te werk gaan.

23 april, doorlopend tussen 14.30u tot 17u
Hoofdbibliotheek Biekorf
Gratis

Erfgoedkoffer voor kinderen
Workshop

Duik in onze erfgoedkoffer en maak kennis met de kostbare erfgoedcollectie van de bib: een wereld van perkament en miniaturen, veren en bladgoud. Tijdens de workshop zie je echt perkament, kostbare pigmenten en een handschrift. Je schrijft ook zelf met een zwanenveer.

23 april, 14u-15.15u, 10-12 jaar
Hoofdbibliotheek Biekorf (jeugdbib)
Gratis – vooraf inschrijven: info@erfgoedcelbrugge.be

Op Erfgoeddag hebben we ook aandacht voor de geschiedenis va de zorg in Brugge én voor actuele zorg. Een overzicht:

Fotonkoor te gast in de bib

Het Fotonkoor is een koor van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Op Erfgoeddag kan je het koor aan het werk zien tussen de boeken.

23 april, 10.15u-10.45u
Hoofdbibliotheek Biekorf
Gratis – zonder inschrijven

Zorgzaam Brugge – 850 jaar zorg in Brugge
aperitiefvoordracht

Dr. William De Groote neemt je mee doorheen de geschiedenis van de Brugse hospitalen, chirurgijns, baerdemakers, vroedvrouwen en apothecarissen. Een boeiende lezing die we in stijl afronden met een aperitief in de bib.

23 april, 11u-12.30u
Hoofdbibliotheek Biekorf (leeszaal)
Gratis – zonder inschrijven
Leuk extraatje: in samenwerking met Kraamcentrum De Wieg voorzien we op 23 april tussen 10 en 13 uur kinderopvang in de jeugdbib.

Zorggedachten

In de striphoek projecteren we gedichten van Bart Deltour, medewerker bij Familiezorg West-Vlaanderen vzw en dagelijkse getuige van warme en betrokken zorg.

22 april tot 29 april
Hoofdbibliotheek Biekorf (striphoek)
Gratis – tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Bib aan huis

‘Bib aan huis’ is een extra dienstverlening voor langdurig zieken of personen die moeilijk te been zijn. Tijdens Erfgoeddag zetten we deze vaste dienstverlening in de kijker.

 

Leesgroep

Willy Devriese loodst de leesgroep van De Vrienden van de Biekorfbibliotheek vzw op deze maandagnamiddagen (van 14u tot 16u) in Hoofdbibliotheek Biekorf door volgende boeken:

24 april: “Ik kom terug” van Adriaan van Dis
29 mei: “Nultijd” van Juli Zeh

Inschrijven (€ 4/sessie): valerie.logghe@brugge.be / 050 47 24 20

SamenLeesgroep

De ‘SamenLeesgroep’ is een bijzondere leesgroep. Mensen die niet of niet meer lezen, komen samen om toch te genieten van mooie verhalen onder het motto: “samen lezen is samen genieten”. In een kleine groep leest de begeleider een stukje voor uit een roman of kortverhaal. Daarna is er een gezellige babbel bij een kopje koffie of thee. Tijdens deze babbel kun je van gedachten wisselen over het verhaal of gewoon luisteren naar de anderen. Als afsluiter leest de begeleider een gedicht voor.

De ‘SamenLeesgroep’ is gratis en je hoeft op voorhand geen boek te lezen.

Hou je van mooie verhalen maar kom je niet aan lezen toe, spring dan gewoon eens binnen !

Donderdagen 4 & 18 mei, 1, 15 & 29 juni (telkens van 14.30u tot 16.30u)
Bibliotheek De Garve (Pannebekestraat 33, Sint-Jozef)
Gratis (zonder inschrijven)
i.s.m. Vorming Plus en Dienstencentrum De Garve

Bru∙Taal

Brugge is van 5 tot 13 mei de literaire hoofdstad van de Lage Landen. Literair festival Bru∙Taal ontvangt dan onder meer Arnon Grunberg, Philippe Claudel, Sandro Veronesi, Herman Koch, Connie Palmen, Bart Moeyaert en Stefan Hertmans.

Er is ook een Woordparade die door de Brugse binnenstad trekt. Stuur daarvoor jouw favoriete zin over een stad naar mijnzin@brutaalbrugge.be
Alle info op www.brutaalbrugge.be.

De bib is een van de partners en organiseert in kader van Bru∙Taal:

Lees Meer!
boekenprogramma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrt-journaliste en vaste gastvrouw Ann De Bie interviewt dit keer Adriaan van Dis, Annelies Verbeke, Ghayath Almadhoun en Anne Vegter.

Van Dis (NL) won in 2015 de Libris Literatuurprijs voor zijn moederroman “Ik kom terug” en stelt nu “In het buitengebied” voor. Deze roman-in-verhalen toont hoe kwetsbaar eenzaamheid kan zijn en hoe obsessief het verlangen naar de dood. De Vlaamse Annelies Verbeke bundelde in “Halleluja” 15 verhalen die elk op een of andere manier met het begin of einde van iets te maken hebben. 

“Voorbeelden van verdriet” is de titel van een van de verhalen, maar had even goed dienst kunnen doen als ondertitel voor de hele bundel. Dichters Ghayath Almadhoun (Syrië) en Anne Vegter (NL) schreven samen een bundel met oorlog als centraal thema: “Ik hier, jij daar”. Ze worden geïnterviewd (in het Engels) en dragen ook gedichten voor.

Zondag 7 mei om 11u
Concertgebouw Brugge (kamermuziekzaal)
€ 8 / € 6 (Vrienden Biekorf) / € 6,95 (65+) / € 4,50 (-26)
www.ticketsbrugge.be
i.s.m. KAAP, Concertgebouw Brugge en Boekhandel De Reyghere

Arnon Grunberg, Gary Younge en Charlotte Van den Broeck
literair salon

 

 

 

 

 

Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard, praat met Arnon Grunberg over zijn indrukwekkende oeuvre. Daarna gaat Grunberg zelf (in het Engels) in gesprek met The Guardian-journalist Gary Younge. Onderwerp van gesprek: wapengebruik in de VS, waarover Younge ook een boek schreef. Afsluiter van de avond is de live briefwisseling tussen Grunberg en Charlotte Van den Broeck. Hun correspondentie is wekelijks te lezen in de Standaard der Letteren. Hun brief van de week lezen ze in primeur voor.

Woensdag 10 mei om 20u
Hoofdbibliotheek Biekorf (leeszaal)
€ 8 / € 6 (-26 & 65+) / Vrienden Biekorf gratis
www.ticketsbrugge.be
i.s.m. KAAP en De Arbeiderspers

Kat en Mus gaan naar zee
tentoonstelling

‘Eet je me nooit op?’ vraagt Mus.
‘Nooit,’ zegt Kat.

Na deze belofte blijven Kat en Mus vier boeken en evenveel seizoenen lang bij elkaar. Ontmoet hen in woord en beeld op deze tentoonstelling met teksten van Brugs jeugdauteur Katrien Vandewoude en tekeningen van  illustrator Xavier Truwant.

Van 2 juni tot 3 juli
Hoofdbibliotheek Biekorf, Jeugdbibliotheek
gratis tijdens de openingstijden van de bibliotheek

Amore Magistro. Leven en (net)werk van de Brugse dichter Janus Lernutius 
voordracht

In de Sint-Salvatorskathedraal van Brugge is het grafmonument bewaard van een Neolatijnse dichter die door enkele van zijn geleerde tijdgenoten werd beschouwd als de ‘prins der dichters’: Jan Lernout of Janus Lernutius (1545-1619). Classicus Tom Ingelbrecht liep stage in onze erfgoedbibliotheek en bestudeert nu Lernutius in het kader van zijn masterscriptie Historische Taal- en Letterkunde aan de UGent. Op 8 juni brengt hij een veelzijdige lezing over deze Brugse dichter. Kom langs en volg Lernutius tijdens zijn studies en reizen, maak kennis met zijn netwerk van vooraanstaande humanisten en zijn gevarieerde poëtische oeuvre.

8 juni om 20u
Hoofdbibliotheek Biekorf
€ 5, Vrienden Biekorf en leden NKV gratis
i.s.m. Nederlands Klassiek Verbond

Strandbibliotheek

Van 24 juni t.e.m. 3 september
elke dag van 11u tot 18u
Strand van Zeebrugge (aan sportstrand)
gratis

Tussen d’oortjes

Originele voorleesmomenten in de bib, aangevuld met een creatieve workshop of muzische activiteit.

Hoofdbibliotheek Biekorf en filialen. Meer info over data, locatie en inschrijvingen op www.brugge.be/tussen-d-oortjes

Deel deze pagina

Contactinformatie