Markante bomen: Bruine of rode beuk - Begraafplaats Ver-Assebroek

Bron:  Ergoeddatabank Brugge nr. EGC004000140 – Wilfried Van Acker - 1988

Wetenschappelijk naam

Fagus sylvatica ‘Atropunicea’

Nederlandse naam

Bruine of rode beuk

Standplaats

Begraafplaats Ver-Assebroek

Algemene info

Fagus sylvatica 'Atropunicea' is een boom met een breed ovale tot ronde kroon. Hij kan uiteindelijk een hoogte en breedte van 25 - 30 m bereiken. De gladde schors is zacht en grijs van kleur. Het ovale tot eivormige blad loopt dieprood uit en kan in het najaar verkleuren naar intens bruinrood. De boom bloeit in kleine, onopvallende katjes die worden gevolgd door 10 - 20 cm grote nootjes in een borstelvormig napje. Pas op oudere leeftijd rijkdragend. Het is vanwege de gladde bast en het zacht behaarde jonge blad dat Fagus ook wel 'koningin van het bos' wordt genoemd.

Vermoedelijk plantjaar

1902

In 1902 werd de neogotische pastorie gebouwd waaromheen een tuin werd ingericht. Op het kerkhof werden hetzelfde jaar (tot 1905) een aantal kapelletjes gebouwd met verhalen rond het leven van Maria. Vermoedelijk werden deze beuken toen aangeplant.

Bijzonderheden

Deze bruine beuken zijn vanwege hun omvang en standplaats uniek. 

Begin 2023 werd een standplaatsverbetering uitgevoerd waarbij de graszode werd omgevormd tot een vaste plantenborder met schaduwminnende planten. Daarnaast werd de grond losgemaakt door middel van luchtinjectie en werd wormencompost aangebracht om het bodemleven te stimuleren.

 

In 1902 werd de neogotische pastorie gebouwd waaromheen een tuin werd ingericht. Op het kerkhof is een aantal kapelletjes te vinden die die van het leven van Maria verhalen en gebouwd zijn in 1902-1905.