Markante bomen: Gele treurwilg - Stil Ende

Bron: Erfgoeddatabank Brugge inventarisnr. FO/A01644 -
Jaak A. Rau – 1921

Wetenschappelijk naam

Salix sepulcralis ‘Chrysocoma’

Nederlandse naam

Gele treurwilg

Standplaats

Stil Ende

Het Stil Ende ontstond in 1905 toen de binnengracht doorsneden werd door de aanleg van een dam ter hoogte van de Beenhouwersstraat om een vlotte verbinding van de nieuwe wijk Christus-Koning met de binnenstad mogelijk te maken.

BoomID

2001092

Algemene info

De treurwilg is een veel voorkomende solitaire boom langs waterkanten. Hij gedijt goed op een natte bodem en kan zelfs tegen langdurige waterstagnatie.

De boom kenmerkt zich door de afhangende gele twijgen met lancetvormige blaadjes. Een treurwilg groeit breed uit met stevige hoofdtakken.

De bloei verschijnt in mei-juni. De mannelijke slanke katjes zijn zilverkleurig en de vrouwelijke bloemen zijn geelgroen geuren naar honing.

Vermoedelijk plantjaar

1910-1915

Omtrek

503 cm

Bijzonderheden

Op basis van oude prentkaarten uit 1910, waarop de boom nog niet te zien is, en 1924 waar hij wel al te zien is, wordt de leeftijd van deze imposante treurwilg geschat op ruim honderd jaar oud. De stamomtrek van meer dan 5 meter is dan ook uniek voor een treurwilg.

 

Tot het begin van de 20ste eeuw liep de spoorlijn naar Blankenberge op het huidige tracé van de Gulden Vlieslaan. Bij het verleggen van deze spoorlijn in 1911 werden nieuwe bomen aangeplant.

Het is dan ook logisch dat de aanplant van de treurwilg kan  gelinkt worden aan deze aanleg.