Markante bomen: Gewone Plataan - Park De Rode Poort

Wetenschappelijk naam

Platanus x hispanica

Nederlandse naam

Gewone plataan

Standplaats

Park De Rode Poort

Begin de 19de eeuw werd op dit domein een kasteel in Vlaamse neorenaissancestijl gebouwd. Dit kasteel werd na WOII gesloopt en er werd een villa gebouwd op de fundamenten van het kasteel.

In 1961 wordt het domein De Rode Poort verkocht aan de C.V. Intercommunale, die het later overdraagt aan het Vlaams Gewest. Op 22 december 2005 verkoopt het Vlaams Gewest het park De Rode Poort aan een private eigenaar, in de verkoopovereenkomst staat dat het park publiek moet blijven.

Algemene info

De gewone of esdoornbladige plataan is een boom uit de plataanfamilie. Het is een snelgroeiende kruising van de oosterse plataan (Platanus orientalis) en de westerse plataan (Platanus occidentalis). De boom wordt veel aangeplant in stedelijk gebied om hij goed tegen luchtvervuiling kan en kan groeien in moeilijke omstandigheden zoals beperkte bewortelbare ruimte.

De gewone plataan kan tot 30 meter hoog worden.

In het najaar vormt de boom bolvormige vruchten.

Vermoedelijk plantjaar

1870 - 1880

Bijzonderheden

De boom dateert van de oorspronkelijke aanleg in de 2de helft van de 19de eeuw. Toen gaf de bouwheer van het kasteel, Baron Henri de Serret opdracht aan de bekende landschapsarchitect Louis Fuchs (1818-1914) om het kasteelpark in landschappelijke stijl te ontwerpen.

Platanen kunnen niet alleen fotosynthese doen via hun bladeren maar ook door de schors.

Bij langdurige droogte bladdert de schors af en laat de boom een deel van zijn bladeren vallen. Op deze manier raakt de boom vervuilende stoffen kwijt en wordt de verdamping beperkt.

De nieuwe schorslaag, die al van te voren aanwezig is onder de afgestoten schors, wordt groen. Dit bladgroen van de schors neemt de fotosynthese van het blad over.

Het afvallen van de schors zorgt voor het kenmerkend vlekkenpatroon bij platanen.