Markante bomen: Groene beuk - Veltembos

Wetenschappelijke naam

Fagus sylvatica

Nederlandse naam

Groene beuk

Standplaats

Veltembos (achterzijde Interbad)

Algemene info

Fagus sylvatica is een boom met een breed ovale tot ronde kroon. Hij kan uiteindelijk een hoogte en breedte van 25 - 30 m bereiken. De gladde schors is zacht en grijs van kleur. Het ovale tot eivormige blad loopt dieprood uit en kan in het najaar verkleuren naar intens bruinrood. De boom bloeit in kleine, onopvallende katjes die worden gevolgd door 10 - 20 cm grote nootjes in een borstelvormig napje. Beuken dragen pas op latere leeftijd vruchten.

Het is vanwege de gladde bast en het zacht behaarde jonge blad dat de beuk ook wel de 'koningin van het bos' wordt genoemd.

Oorsprong

Europa

Plantjaar

Niet gekend

Bijzonderheden

Deze beuk wordt in de volksmond ook wel eens ‘De Veteraan’ genoemd. Door zijn ruime omvang heeft hij niet het typische uitzicht van een bosboom, wat doet vermoeden dat deze boom waarschijnlijk een restant is van de omgevingsaanleg die deel uitmaakte van het kasteel die hier tot 1970 stond.

In 2019 ontstonden bij een storm 3 langsscheuren in de stam en sindsdien werd een omheining geplaatst om de toegang onder de boom te belemmeren.

De boom wordt dus beheerd als veteraanboom waarbij niet ingegrepen wordt op de boom zelf maar wel op de omgeving.

Contactinformatie