Markante bomen: Groene trompetboom - Professor Sebrechtspark

Wetenschappelijk naam

Catalpa bignonioides

Nederlandse naam

Groene trompetboom

Standplaats

Professor Sebrechtspark

Dit park was reeds in de 15de eeuw een moestuin die behoorde tot het klooster van de grauwzusters. Nadat het klooster in 1784 sloot, kwam het in private handen.

Op het einde van de 19de eeuw gebeurde de parkaanleg in opdracht van de toenmalige eigenaar Louis Gilliodts-Van Severen.

In 1928 werden tuin en huis aangekocht door de Brugse chirurg Joseph Sebrechts. Hij liet er een fruit- en moestuin met ondermeer witloof en meloenen aanleggen en kweekte er druiven in 3 verwarmde serres, wat uitzonderlijk was voor die tijd.

In 1980 werd het park aangekocht door de stad Brugge en een jaar later werden er opfrissingswerken uitgevoerd.

Algemene info

Groene trompetboom is een middelgrote bladverliezende boom met hartvormige bladeren en trossen witte trompetvormige bloemen die in juli en augustus aan de boom verschijnen. Daarna komen er lange peulvormige vruchten tevoorschijn.  Hij kan bij ons tot 15 meter hoog en 12 meter breed worden. Hij groeit op iedere grondsoort maar hij kan niet tegen wind en al zeker geen zeewind.

Oorsprong

China

Vermoedelijk plantjaar

1888

Omtrek

286 cm

Bijzonderheden

Op basis van de omtrek dateert deze boom hoogstwaarschijnlijk van de oorspronkelijke parkaanleg in 1888.

Catalpa staat ook wel bekend als de ambtenarenboom omdat ze als laatste in het seizoen haar bladeren ontwikkelt, in mei/juni, en deze weer als eerste verliest.