Markante bomen: Mammoetboom of reuzensequoia

Wetenschappelijk naam

Sequoiadendron gigantemum

Nederlandse naam

Mammoetboom of reuzensequoia

Standplaats

Park Bloemenoord

Bloemenoord is een overblijfsel van de tuin die behoorde tot het neoclassistische Kasteel Bloemenoord in de Rijselstraat.

In 1976 kocht stad Brugge het domein aan.

Algemene info

De mammoetboom is een boom uit de cipresfamilie. Hij komt van nature voor in Californië en de Sierra Nevada waar hij tot 90 meter hoog kan worden. In Europa worden deze bomen niet zo groot omwille van minder goede groeiomstandigheden.

Sequoiadendron is een eenhuizige boom met na de bloei roodbruine eivormige kegels die eerst nog omhoog staan maar bij rijping, in het 2de jaar, gaan hangen.

Het is een conifeer die gedijt op alle standplaatsen, ook op natte gronden en in windgevoelige gebieden.

Oorsprong

Californië

Omtrek

310 cm

Bijzonderheden

De mammoetboom is de zwaarste boom en één van de oudste bomen ter wereld. Zo bestaan er mammoetbomen van meer dan 3000 jaar oud. 

De vezelige schors kan 30 - 60 cm dik worden waardoor de boom zichzelf beschermt tegen bosbranden.

In de 2de helft van de 19de eeuw werden rond kastelen en landhuizen vaak landschappelijke tuinen aangelegd waarbij vaak bijzondere bomen aangeplant werden als arboretum. Toen de mammoetboom tijdens de “goldrush” ontdekt werd, werd deze (dure) boom vaak bij ons aangeplant. Dit verklaart waarom de oudste Europese exemplaren zich in private tuinen en arboreta bevinden.

Contactinformatie