Markante bomen: Tamme Kastanje - Baron Ruzettepark

Wetenschappelijke naam

Castanea sativa

Nederlandse naam

Tamme kastanje

Standplaats

Baron Ruzettepark

Dit park werd aangelegd in 1904 en werd in 1924 genoemd naar toenmalig minister van landbouw en openbare werken en gouverneur van West-Vlaanderen Albert Ruzette.

Algemene info

Grote boom met een grillige kroon die van nature voorkomt op koele,  vochtige berghellingen in Zuid- en Midden-Europa, Noord Afrika en delen van Azië.

De kroon kan tot 25 m breedte uitgroeien. De zware, korte donkergrijze stam draait om zijn as waardoor de diepe groeven in de schors mee draaien. De jonge takken zijn olijfgroen maar kleuren spoedig roodbruin.

Het langwerpige blad is donkergroen en glimmend en heeft een duidelijk getande bladrand. Jonge bladeren zijn aan de onderzijde viltig behaard.

Het is een eenhuizige boom. Dit wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde boom staan. De mannelijke, geurende witte bloemen staan in bundels tot 13cm lange aren. De vrouwelijke bloemen zijn klein en groen en zijn weinig opvallend.

In tegenstelling tot de paardenkastanje zijn de vruchten eetbaar. Paardenkastanje en tamme kastanje zijn tevens geen familie van elkaar.

BoomID

2000909

Vermoedelijk plantjaar

Begin jaren 1900

Omtrek

224 cm

Bijzonderheden

Deze tamme kastanje dateert mogelijks van de oorspronkelijke aanleg in 1904.

De naam tamme kastanje duidt op het verschil met de wilde paardenkastanje. Castanea is afgeleid van de Turkse stad Kasanaia en sativa betekent 'gecultiveerd'.

Het hout van de tamme kastanje is fijnvezelig en zeer goed bestand tegen vocht. Het is houdbaarder dan eikenhout en daarom  wordt het veel gebruikt voor het vervaardigen van tuinmeubels, bruggen, palen en vaten.