Markante bomen: Tamme kastanje - Binnen Boeverievest

Wetenschappelijke naam

Castanea sativa

Nederlandse naam

Tamme kastanje

Standplaats

Binnen Boeverievest

BoomID

2191 en 2193

Algemene info

Grote boom met een grillige kroon die van nature voorkomt op koele,  vochtige berghellingen in Zuid- en Midden-Europa, Noord Afrika en delen van Azië.

De kroon kan tot 25 m breedte uitgroeien. De zware, korte donkergrijze stam draait om zijn as waardoor de diepe groeven in de schors mee draaien. De jonge takken zijn olijfgroen maar kleuren spoedig roodbruin.

Het langwerpige blad is donkergroen en glimmend en heeft een duidelijk getande bladrand. Jonge bladeren zijn aan de onderzijde viltig behaard.

Het is een eenhuizige boom. Dit wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde boom staan. De mannelijke, geurende witte bloemen staan in bundels tot 13cm lange aren. De vrouwelijke bloemen zijn klein en groen en zijn weinig opvallend.

In tegenstelling tot de paardenkastanje zijn de vruchten eetbaar. Paardenkastanje en tamme kastanje zijn tevens geen familie van elkaar.

Plantjaar

1920

Omtrek

270 - 330 cm

Bijzonderheden

Deze tamme kastanjes dateren van de periode toen Joseph Leys de leiding had over de groendienst. Hij werd aangesteld in 1912 en werd in 1951 opgevolgd door zijn zoon, Julien.

Binnen zijn loopbaan als hoofd van de groendienst liet hij veel aanplantingen uitvoeren op de Vesten die in de lijn van het eerste ontwerp lagen.

De oorspronkelijke aanleg gebeurde in 1882 naar het ontwerpplan van de Gentse landschapsarchitect Hubert Van Hulle.

 

Oorspronkelijk stonden er 3 tamme kastanjes maar tijdens een storm in 2020 is er één omgewaaid. Op basis van het aantal jaarringen kon de exacte leeftijd bepaald worden.

Het zijn de dikste tamme kastanjes van de Vesten.

 

De naam tamme kastanje duidt op het verschil met de wilde paardenkastanje. Castanea is afgeleid van de Turkse stad Kasanaia en sativa betekent 'gecultiveerd'

 

Het hout van de tamme kastanje is fijnvezelig en zeer goed bestand tegen vocht. Het is houdbaarder dan eikenhout en daarom  wordt het veel gebruikt voor het vervaardigen van tuinmeubels, bruggen, palen en vaten.