Markante bomen: Tamme kastanje - Kruisvest

Bron: Erfgoeddatabank Brugge inventarisnr. FO/A00363 -
Jaak A. Rau – 1915-1925

Wetenschappelijke naam

Castanea sativa

Nederlandse naam

Tamme kastanje

Standplaats

Kruisvest

Het gedeelte van de Brugse omwalling van 1297 dat tussen de Dampoort en de Kruispoort ligt. Het werd genoemd naar de Kruispoort en naar de deelgemeente Sint-Kruis met wie ze de grens vormt.

BoomID

2000759

Algemene info

Grote boom met een grillige kroon die van nature voorkomt op koele,  vochtige berghellingen in Zuid- en Midden-Europa, Noord Afrika en delen van Azië.

De kroon kan tot 25 m breedte uitgroeien. De zware, korte donkergrijze stam draait om zijn as waardoor de diepe groeven in de schors mee draaien. De jonge takken zijn olijfgroen maar kleuren spoedig roodbruin.

Het langwerpige blad is donkergroen en glimmend en heeft een duidelijk getande bladrand. Jonge bladeren zijn aan de onderzijde viltig behaard.

Het is een eenhuizige boom. Dit wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde boom staan. De mannelijke, geurende witte bloemen staan in bundels tot 13cm lange aren. De vrouwelijke bloemen zijn klein en groen en zijn weinig opvallend.

In tegenstelling tot de paardenkastanje zijn de vruchten eetbaar. Paardenkastanje en tamme kastanje zijn tevens geen familie van elkaar.

Castanea is afgeleid van de Turkse stad Kasanaia en sativa betekent 'gecultiveerd'.

Het hout van de tamme kastanje is fijnvezelig en zeer goed bestand tegen vocht. Het is houdbaarder dan eikenhout en daarom  wordt het veel gebruikt voor het vervaardigen van tuinmeubels, bruggen, palen en vaten.

Vermoedelijk plantjaar

1876

Omtrek

257 cm

Bijzonderheden

Deze tamme kastanje dateert van de eerste aanplantingen op de Kruisvest in 1876.

Naast een linde en een plataan is deze boom het enige restant van deze aanleg.

 

In tegenstelling dat andere vestingsdelen blijft de Kruisvest lang boomvrij. Dit door de aanwezigheid van de molens.

Pas in 1915 worden de nu nog bestaande bomenrijen van veelal esdoorn aangeplant.