Markante bomen: Venijnboom - Binnen Boeverievest

Wetenschappelijk naam

Taxus baccata

Nederlandse naam

Venijnboom

Standplaats

Binnen Boeverievest

BoomID

2256 en 2258

Algemene info

Taxus is een groenblijvende conifeer met glanzende, zachte, groene naalden. Hij houdt zowel van een standplaats in de volle zon als in de volle schaduw.

Venijnboom is een sterke plant die goed tegen droogte, wind en luchtvervuiling kan. Hij wordt veel aangeplant als haag omdat hij langlevend en traaggroeiend is en daarnaast zeer goed snoei verdraagt.

Hij kan tot 20 meter hoog worden en de boom kan zeer oud worden. In Schotland zijn exemplaren bekend die meer dan 2000 jaar oud zijn.

De schijnbes, het rode omhulsel van het zaad, is niet giftig. Het smaakt zelfs heel zoet. De harde pit is daarentegen wel giftig.

De giftige bestanddelen van de boom worden al heel lang gebruikt in medicijnen. Zo is paclitaxel het meest gebruikte middel tegen bepaalde vormen van kanker.

Een ander giftig bestanddeel van taxus is taxine. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, hartstilstand, lever- en nierbeschadigingen.

Vermoedelijk plantjaar

1881

Omtrek

154 - 157 cm

Bijzonderheden

Deze taxussen dateren van de eerste aanplant van de Boeverievest volgens het plan van landschapsarchitect Hubert Van Hulle uit 1881.

 

Taxus komt van het Griekse ‘taxon’, wat boog betekent. Het soepele hout vormt de ideale grondstof voor bogen terwijl van het gif van de plant gifpijlen werden gemaakt.

 

De venijnboom komt in de bijbel voor en symboliseert de onsterfelijkheid. Dit verklaart de uitdrukkelijke aanwezigheid rond kerkpleinen en kerkhoven.