Markante bomen: Venijnboom - Centrale Begraafplaats, vak 48

Wetenschappelijk naam

Taxus baccata

Nederlandse naam

Venijnboom

Standplaats

Centrale begraafplaats, vak 48

BoomID

B1692 en B1693

Algemene info

Taxus is een groenblijvende conifeer met glanzende, zachte, groene naalden. Hij houdt zowel van een standplaats in de volle zon als in de volle schaduw.

Venijnboom is een sterke plant die goed tegen droogte, wind en luchtvervuiling kan. Hij wordt veel aangeplant als haag omdat hij langlevend en traaggroeiend is en daarnaast zeer goed snoei verdraagt.

Hij kan tot 20 meter hoog worden en de boom kan zeer oud worden. In Schotland zijn exemplaren bekend die meer dan 2000 jaar oud zijn.

De schijnbes, het rode omhulsel van het zaad, is niet giftig. Het smaakt zelfs heel zoet. De harde pit is daarentegen wel giftig.

De giftige bestanddelen van de boom worden al heel lang gebruikt in medicijnen. Zo is paclitaxel het meest gebruikte middel tegen bepaalde vormen van kanker.

Een ander giftig bestanddeel van taxus is taxine. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, hartstilstand, lever- en nierbeschadigingen.

Taxus komt van het Griekse ‘taxon’, wat boog betekent. Het soepele hout vormt de ideale grondstof voor bogen terwijl van het gif van de plant gifpijlen werden gemaakt.

Vermoedelijk plantjaar

1840

Omtrek

194 en 195 cm

Bijzonderheden

Deze taxussen behoren tot de oudste bomen van de begraafplaats. Hoogstwaarschijnlijk stonden deze bomen er al voor de 3de uitbreiding van de begraafplaats in 1864.

 

Zijn aanwezigheid op een begraafplaats is niet verwonderlijk. De venijnboom symboliseert in de bijbel dan ook de onsterfelijkheid.