Markante bomen: Zomerlinde - Hoeve de 7 torentjes, Canadaring

Bron: Erfgoeddatabank Brugge inventarisnr. FO/A30584 – 1980 

Wetenschappelijk naam

Tilia platyphyllos

Nederlandse naam

Zomerlinde

Standplaats

Hoeve De 7 torentjes , Canadaring

De geschiedenis van De 7 torentjes gaat terug tot de vroege 14de eeuw. De hoeve is sinds 1970 een beschermd monument.

In 1972 kocht stad Brugge het domein aan en in 1978 kreeg het de huidige bestemming als kinderboerderij.

Algemene info

De zomerlinde is een plant uit de kaasjeskruidfamilie. De boom is inheems en komt van nature voor in West-, Zuid- en Midden-Europa.

De boom kan 30 m hoog worden en heeft een loodgrijze, gladde stam die pas op latere leeftijd ruw wordt.

Kenmerkend zijn de schuine, hartvormige bladeren.

De boom bloeit half juli met hangende tuilen met sterk geurende bloemen. De zomerlinde is dan ook een uitstekende boom voor bijen.

De boom stelt geen bijzondere bodemeisen, verdraagt redelijk veel wind, stof en rook en kan goed in verharding worden toegepast. De boom heeft weinig last van druipen. Verder is hij goed bestand tegen droogte en wordt hij weinig aangetast door ziektes.

Bijzonderheden

De linde is een welkomstboom die deel uitmaakt van de beschermde hoeve De 7 Torentjes.

Welkomstbomen of afweerbomen zijn bomen (meestal linden) aangeplant bij de inkom van het erf. De linde was een 'heilige boom' in de Oudheid. In het Germaanse volksgeloof nam de lindeboom een vooraanstaande plaats in en werd hij als afweerboom geplant.

Het onveiligheidsgevoel in vroegere tijden was van een andere orde dan nu. Wat in vergelijking met vroeger niet gewijzigd is, is dat angst en onwetendheid hiervan aan de basis ligt. Men was bang voor fenomenen die zich voordeden in de natuur zoals donder en bliksem en voor de duisternis. Ook was men bang voor bepaalde verschijningen zoals weerwolven, boze geesten, spoken, witte wijven, zwarte katten, e.d. Daarnaast vreesde men voor personen die over magische krachten beschikten zoals tovenaars en heksen. Om zich hiertegen te wapenen geloofde men in de beschermende en zuiverende kracht van linden en op de meeste erven werd hij aangeplant als afweerboom.

Op veel plaatsen vinden we nog het eeuwenoude gebruik om bij de oprit twee lindes te planten. Soms werden deze bomen geleid, geknot of gekandelaard. Men noemde deze bomen de wachters omdat ze het kwaad weghielden van het erf. Soms werden ze ook welkomstbomen genoemd omdat men pas welkom was, nadat men de zuiverende werking had ondergaan, door onder de linden door het erf te betreden. Die oude verering heeft zich nog lange tijd voortgezet via allerlei gekerstende volksgebruiken. Zo werden er later bijvoorbeeld vaak Mariakapelletjes op deze bomen aangebracht. (bron: Onroerend erfgoed).