Markante bomen: Boomhazelaar - Graaf Visartpark

Wetenschappelijk naam

Corylus colurna

Nederlandse naam

Boomhazelaar

Standplaats

Graaf Visartpark

Dit park met rechthoekige aanleg tussen de Karel de Stoutelaan en Keizer Karelstraat werd door Stübben oorspronkelijk als industriezone ingetekend, maar het ontwerp wordt nooit uitgevoerd. In plaats daarvan komt er een park met een openluchtzwembad. Deze wordt na de opening in 1930 van het overdekte zwembad Jan Guilini gesupprimeerd. De aanleg van het parkgedeelte wordt in 1902 samen met de algemene verfraaiingswerken ten noorden van de Gulden-Vlieslaan goedgekeurd. Stadsingenieur Salmon ontwerpt in 1904 een park met een strak patroon en volgt daarbij de aanwijzingen van burgemeester Visart de Bocarmé. Oorspronkelijk heet het park het Milne-Ewardspark, naar de bekende professor en vriend van de burgemeester. De huidige naam dateert van 1929. In 1954 ligt het park er vervallen en somber bij. Door het rooien van een aantal bomen, het herstellen van de paadjes en het aanbrengen van bloemperken wordt het park open en zonnig. In 1961 volgt de aanleg van een miniatuurverkeerspark. De huidige vormgeving, met integratie van de paadjes in een wijkspeelplein, komt er in 1982. (bron: Onroerend Erfgoed)

Algemene info

De boomhazelaar, ook wel Turkse hazelaar genoemd, is een bladverliezende boom uit de berkenfamilie (Betulaceae). De soort is inheems in het zuidoosten van Europa en in het zuidwesten van Azië.

In de prille lente bloeit de boom met geelgroene mannelijke katjes en kleine rode vrouwelijke katjes, gevolgd in de zomer door kleine ovale hazelnoten.

Vermoedelijk plantjaar

1905

Omtrek

282 cm

Bijzonderheden

Deze boomhazelaar is de grootste van België en is uniek door zijn standplaats in stedelijke gebied. Door zijn diep wortelgestel kan de boom uitstekend verharding verdragen.

De boom dateert van de oorspronkelijke aanplant in 1905.