Markante bomen: bruine of rode beuk - Bilkske

Wetenschappelijk naam

Fagus sylvatica ‘Atropunicea’

Nederlandse naam

Bruine of rode beuk

Standplaats

Bilkske

Algemene info

Fagus sylvatica 'Atropunicea' is een boom met een breed ovale tot ronde kroon. Hij kan uiteindelijk een hoogte en breedte van 25 - 30 m bereiken. De gladde schors is zacht en grijs van kleur. Het ovale tot eivormige blad loopt dieprood uit en kan in het najaar verkleuren naar intens bruinrood. De boom bloeit in kleine, onopvallende katjes die worden gevolgd door 10 - 20 cm grote nootjes in een borstelvormig napje. Pas op oudere leeftijd rijkdragend. Het is vanwege de gladde bast en het zacht behaarde jonge blad dat Fagus ook wel 'koningin van het bos' wordt genoemd.

Vermoedelijk plantjaar

 

Omtrek

540 cm

Bijzonderheden

Deze bruine beuk is vanwege zijn leeftijd en standplaats in stedelijke omgeving uniek.

Door de jarenlange passage van auto’s was de grond sterk verdicht waardoor de conditie van de boom sterk achteruit ging. Ook werd er in 2018 reuzenzwam vastgesteld op de stamvoet.

In 2019 werd een standplaatsverbetering uitgevoerd waarbij de grond werd losgemaakt door middel van luchtinjectie, werd wormencompost aangebracht en werd de boomspiegel beplant met vaste planten. Sindsdien is de conditie erop vooruit gegaan en werden geen vruchtlichamen van reuzenzwam meer vastgesteld. De beuk wordt jaarlijks opgevolgd en getest op windgevoeligheid.