Markante bomen: Elsbes - Graaf Visartpark

Wetenschappelijk naam

Sorbus torminalis

Nederlandse naam

Elsbes

Standplaats

Graaf Visartpark

Dit park met rechthoekige aanleg tussen de Karel de Stoutelaan en Keizer Karelstraat werd door Stübben oorspronkelijk als industriezone ingetekend, maar het ontwerp wordt nooit uitgevoerd. In plaats daarvan komt er een park met een openluchtzwembad. Deze wordt na de opening in 1930 van het overdekte zwembad Jan Guilini gesupprimeerd. De aanleg van het parkgedeelte wordt in 1902 samen met de algemene verfraaiingswerken ten noorden van de Gulden-Vlieslaan goedgekeurd. Stadsingenieur Salmon ontwerpt in 1904 een park met een strak patroon en volgt daarbij de aanwijzingen van burgemeester Visart de Bocarmé. Oorspronkelijk heet het park het Milne-Ewardspark, naar de bekende professor en vriend van de burgemeester. De huidige naam dateert van 1929. In 1954 ligt het park er vervallen en somber bij. Door het rooien van een aantal bomen, het herstellen van de paadjes en het aanbrengen van bloemperken wordt het park open en zonnig. In 1961 volgt de aanleg van een miniatuurverkeerspark. De huidige vormgeving, met integratie van de paadjes in een wijkspeelplein, komt er in 1982. (bron: Onroerend Erfgoed)

Algemene info

De elsbes is een boom uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt voor in gans Europa (behalve in het noorden), in Noord-Afrika en in delen van Azië.

De boom kan 25 m hoog worden.

De witte bloemen verschijnen in juni en staan bijeen in opgerichte viltig behaarde pluimen. De elsbes bloeit meestal pas na 12 jaar.

De elsbes verkleurt in de herfst prachtig rood.

Vermoedelijk plantjaar

1905

Omtrek

182 cm

Bijzonderheden

De meest bekende eigenschap van de elsbes komt tot uitdrukking in de Latijnse bijnaam tormalis. Het betekent namelijk tegen maagpijn. Reeds in de oudheid werd een aftreksel van deze bessen voor dit doel gebruikt.

Het vruchtvlees van de bessen is eetbaar als ze een dieprode kleur krijgen. De zaden zijn niet eetbaar.

Deze elsbes is één van de grootste van België en is uniek door zijn standplaats in stedelijke gebied.

De boom dateert van de oorspronkelijke aanplant in 1905.