Markante bomen: Groene treurbeuk - Rozenhoedkaai

Wetenschappelijk naam

Fagus sylvatica ‘Pendula’

Nederlandse naam

Groene treurbeuk

Standplaats

Rozenhoedkaai

Algemene info

Fagus sylvatica 'Pendula' is breed uitgroeiende beuk met golvend opgaand groeiende takken. Hieraan bevinden zich slappe zijtakken die loodrecht naar beneden hangen.  Deze variëteit van de gewone beuk kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 20 - 25 m. De eerste jaren is de groei wat langzaam, later wordt deze krachtiger. De zachte schors is glad en grijs van kleur. De ovale tot eivormige bladeren zijn glimmend donkergroen van kleur en 4 - 10 cm groot, in de herfst geel verkleurend. Bloeit met kleine, onopvallende bloemkatjes die worden gevolgd door 1 - 2 cm grote nootjes in een borstelvormig napje.

Vermoedelijk plantjaar

± 1890, op basis van oude prentkaarten

Omtrek

 Cm

Bijzonderheden

Deze groene treurbeuk is vanwege zijn standplaats, in stedelijke omgeving uniek. Beuken stellen immers hoge eisen aan hun standplaats waarbij voldoende doorwortelbare ruimte aanwezig moet zijn en de grond niet te nat mag zijn.

De treurbeuk maakt deel uit het van het erfgoedobject Huis van Perez de Malvenda en  werd op 12/11/2018 definitief opgenomen in het beschermd stadszicht van de Vismarkt, het Huidenvettersplein en de Rozenhoedkaai.