Markante bomen: Hollandse linde, Bisschopsdreef

Wetenschappelijk naam

Tilia x europaea

Nederlandse naam

Hollandse linde

Standplaats

Bisschopsdreef

Vermoedelijk plantjaar

1823

Omtrek

227 cm

Bijzonderheden

De linden zijn welkomsbomen die deel uitmaken van de toegangsdreef tot kasteel Rooigem. De bomen zijn sinds 2017 beschermd als onroerend erfgoed.

Welkomstbomen of afweerbomen zijn bomen (meestal linden) aangeplant bij de inkom van het erf. De linde was een 'heilige boom' in de Oudheid. In het Germaanse volksgeloof nam de lindeboom een vooraanstaande plaats in en werd hij als afweerboom geplant.

Het onveiligheidsgevoel in vroegere tijden was van een andere orde dan nu. Wat in vergelijking met vroeger niet gewijzigd is, is dat angst en onwetendheid hiervan aan de basis ligt. Men was bang voor fenomenen die zich voordeden in de natuur zoals donder en bliksem en voor de duisternis. Ook was men bang voor bepaalde verschijningen zoals weerwolven, boze geesten, spoken, witte wijven, zwarte katten, e.d. Daarnaast vreesde men voor personen die over magische krachten beschikten zoals tovenaars en heksen. Om zich hiertegen te wapenen geloofde men in de beschermende en zuiverende kracht van linden en op de meeste erven werd hij aangeplant als afweerboom.

Op veel plaatsen vinden we nog het eeuwenoude gebruik om bij de oprit twee lindes te planten. Soms werden deze bomen geleid, geknot of gekandelaard. Men noemde deze bomen de wachters omdat ze het kwaad weghielden van het erf. Soms werden ze ook welkomstbomen genoemd omdat men pas welkom was, nadat men de zuiverende werking had ondergaan, door onder de linden door het erf te betreden. Die oude verering heeft zich nog lange tijd voortgezet via allerlei gekerstende volksgebruiken. Zo werden er later bijvoorbeeld vaak Mariakapelletjes op deze bomen aangebracht. (bron: Onroerend erfgoed)

Aan beide zijden van de welkomstlinden bevindt zich een afsluiting van natuurstenen paaltjes verbonden door kettingen, waarvan één afsluitpaal 1763 is gedateerd.