Markante bomen: Zwarte moerbei - Groeningemuseum

Wetenschappelijk naam

Morus nigra

Nederlandse naam

Zwarte moerbei

Standplaats

Groeningemuseum

De moerbei staat tegen een muur binnen het beschermde monument “Poortgebouw van de proosdij van Onze-Lieve-Vrouw” en ligt in het beschermd stadszicht “Dijver, Arentshuis, Gruuthuse en Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving”.

Algemene info

De zwarte moerbei is een boom uit   de moerbeifamilie (Moraceae) die van nature voorkomt in Midden- en West-Azië, maar alom gekweekt wordt in Zuid-Europa. De boom kan tot 15 meter hoog worden maar wordt meestal beheerd als lei- of vormboom.

De vruchten van de zwarte moerbei zijn  bolvormige steenvruchten die op framboos lijken. In het begin zijn ze groen van kleur, maar later worden ze oranjerood en ten slotte heel donkerrood. De vruchten zijn eetbaar en hebben een zoete smaak

Vermoedelijk plantjaar

Niet bepaald

Omtrek

80 cm

Bijzonderheden

De moerbei heeft zowel een mythische, symbolische en Bijbelse betekenis.

Zo zou de boom een schuilplaats zijn voor boze geesten en volgens een legende bleef een aantal volgelingen van Lucifer hangen in een moerbeiboom toen ze uit de hemel waren geworpen.

Volgens de Griekse mythologie zijn de moerbeien donkerrood tot zwart van kleur door het bloed van de geliefden Pyrramus en Thisbe die zich door een ongelukkig misverstand onder een moerbeiboom in het zwaard wierpen.