Meiboom prijkt op het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum

10
mei
2021

Op 7 mei werd de meiboom geplaatst op het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum. Een belangrijke mijlpaal in dit bouwproject want dat betekent dat het hoogste punt is bereikt.
Op een paar details na is ook de ruwbouw klaar en wordt er nu volop gewerkt aan de binnenafwerking. De officiële opening staat begin 2022 gepland. 

Het plaatsen van de meiboom zou normaal gepaard gaan met een feestelijke rondleiding voor de omwonenden, maar door de coronamaatregelen was dit niet mogelijk. 
Via onderstaand filmpje krijgt iedereen nu een online rondleiding in het gebouw.

"Dit gebouw is enorm belangrijk voor onze stad. Met een bouwkost van 40 miljoen euro is dit één van de grootste projecten van de laatste jaren in Brugge", aldus burgemeester Dirk De fauw. "De komst van het BMCC zal een boost betekenen voor het beurs- en congrestoerisme in onze stad en zal mee zorgen voor een heropleving van onze lokale economie en toeristische sector na de coronacrisis.
Als stad stelden we vorig jaar 1,5 miljoen euro extra (gespreid over drie jaar, dus een half miljoen euro extra per jaar) ter beschikking om het stedelijk bezoek te reactiveren. 

Daarnaast versterken we het Vlaams Stimulusprogramma met 200.000 euro (aanvullend op de 30 miljoen euro van Vlaanderen en de 2 miljoen euro van de provincie). Deze middelen worden ingezet voor gerichte investeringen in toeristische logies en attracties om hen terug competitief te maken in het kader van de heropstart van het toerisme.

Events, congressen, catering

Het BMCC zal ruimte bieden voor congressen, beurzen en allerlei activiteiten in een eigentijds en duurzaam geconstrueerd gebouw.

 • In de ruime beurshal van 4500 m² kunnen events plaatsvinden tot 2500 personen.

 • Het congresgedeelte heeft een capaciteit van 514 personen. De plenaire zaal is ingericht met een uitklapbare tribune, beamers en schermen. Meetings kunnen hier covid-proof plaatsvinden dankzij de technische mogelijkheden om ook ‘hybride’ congressen te organiseren, waarbij deelnemers zowel van thuis, alsook vanuit de zaal sessies kunnen volgen.

 • Op de 3e verdieping bevinden zich 12 kleinere meeting rooms (tussen 30 en 90 m²) en op de bovenste verdieping bevindt zich de cateringruimte waar tot 500 mensen kunnen genieten van een lunch, diner of netwerkreceptie. Vanop het terras hebben bezoekers een fantastisch zicht op de torens van Brugge.

Er lopen intussen al heel wat aanvragen binnen voor het BMCC.

Bijna Energie Neutraal gebouw

"Ik ben trots dat we dit gebouw, zoals al onze stadsgebouwen, op een erg duurzame manier bouwen", vertelt schepen van klimaat en patrimoniumbeheer Minou Esquenet.
"Het wordt een prachtig gebouw waar we comfortabel zullen kunnen genieten en toch zo onafhankelijk mogelijk zijn van fossiele brandstoffen. 
Voor het nieuwe Beurs-, Meeting- en Congres Centrum hebben we bewust gekozen voor een Bijna Energie Neutraal gebouw. Ondanks het volume is het een compact gebouw, waarbij zeer goed is nagedacht over de oriëntatie van de nieuwbouw én de plaatsing van de ramen."

Cijfers energie- en watergebruik van het BMCC

 • Het E-peil van het BMCC is 61.

 • We voorzien er passieve verwarming én koeling via een warmtepomp dat aangesloten is op een BEO-veld (BEO staat voor boorgaten energieopslag) met 48 boringen van 150 meter diep.

 • Er komt voor 215 kilowatt piek aan zonnepanelen, dat is 30,21 ton per jaar minder CO2, en dit via burgercoöperatie. De buurtbewoners willen we zoveel als mogelijk kansen geven om hieraan te participeren.

 • Hemelwater laten we niet verloren gaan: we zorgen voor maximaal hergebruik via een waterbuffertank van 226m³. Daarnaast zal het regenwater langs de boomwortels in de grond infiltreren.

Het BMCC staat garant voor een innovatief gebouwenbeheersysteem waardoor men het energieverbruik goed kan afstemmen op de bezetting
Het gebouw is ook maximaal toegankelijk voor mindervaliden, dus er zijn geen fysieke barièrres. 

Goede inplanting in de buurt

Er is heel wat aandacht voor een goede inplanting in de buurt.

 • Akoestische panelen en deuren die de gevel volledig afsluiten.

 • De in- en uitlaat van de ventilatie bevinden zich op de binnenpatio om lawaai binnenin het gebouw te houden. Zo beperken we zeer sterk mogelijk geluidsoverlast.

 • Zowel in de ondergrondse parking als op straat komen laadpalen voor elektrische wagens.

 • Omdat bomen onze stad niet enkel mooier maken, maar ook belangrijk zijn voor de luchtkwaliteit, hebben we de bestaande bomen in en rondom de site zoveel als mogelijk behouden.

Digitale werfkeet

Het BMCC is niet enkel op vlak van duurzaam bouwen vooruitstrevend, ook het bouwproces is innovatief. Zo staat in de werfkeet apparatuur (schermen, camera’s en microfoon) om perfect een werfoverleg van op afstand te kunnen organiseren. Daardoor loopt het bouwproces ondanks de coronamaatregelen geen achterstand op. 

Dit innovatieve en duurzame bouwproject wordt ook vanuit Europa opgemerkt. Brugge ontvangt dan ook specifiek voor het BMCC een Europese subsidie van 135.000 euro binnen het Interreg programma TERTS, als demonstratieproject voor het gebruik van nieuwe energie-efficiënte bouwtechnieken en maatregelen.