Milieutips

Afval voorkomen is de boodschap!

De antireclame sticker ook op jouw bus !

Breng oude spullen naar het kringloopcentrum

Afvalarm feesten

Water sparen

Lucht is leven

Geluidshinder, wat doe je eraan

Voorkom lichthinder

Milieuvriendelijke producten en labels 

Hoe schoon zijn je schoonmaakmiddelen?

Hout met een hart

Hoe groot is jouw voetafdruk ?

Sorteren bij bouwen of verbouwen

Energieplatform

Energiebesparen

Investeer in hernieuwbare energie

Beweeg jij ook elektrisch ?

Ecodriving doe je zo

Stook slimmer

 

Afval voorkomen is de boodschap!

Afval verwijderen kost veel geld. Voorkomen is de boodschap.

Enkele tips over hoe je afval kunt voorkomen:

  • Gebruik een herbruikbare boodschappentas.

  • Let op de verpakking, hoe minder, hoe liever!

  • Vermijd wegwerpproducten, kies voor duurzame alternatieven zoals de hervulbare vulpennen, gebruik een brooddoos i.p.v. aluminiumfolie, een linnen zakdoek i.p.v. wegwerpzakdoekjes

  • In Vlaanderen bestaat de huishoudelijke afvalstroom voor 12% uit hygiënisch afval, zoals luiers en incontinentie materialen, wat resulteert in 84 miljoen kg hygiënisch afval per jaar.

    Een baby verbruikt in zijn hele luierperiode, zo’n 1000 kg aan wegwerpluiers. Toch kan het ook anders door gebruik te maken van herbruikbare luiers!

    Afhankelijk van de soort herbruikbare luier die je kiest, kan je tussen de 500 en de 800 euro besparen voor je eerste kindje. Voor een tweede kindje wordt de besparing nog groter, omdat je uiteraard minder nieuwe luiers moet kopen.
    Bovendien zijn er ook minder grondstoffen nodig voor een herbruikbare luier en de milieubalans is, ondanks het wassen, duidelijk positief!

    Herbruikbare luiers zijn dus een goedkoop en duurzaam alternatief!

  • koop herlaadbare batterijen,

  • Groenten, fruit- en tuinafval kan je in het compostvat kwijt. Zo raakt je vuilniszak minder vlug vol!

  • Indien je geen ongeadresseerd reclamedrukwerk in je brievenbus wil ontvangen, kan je een sticker kleven met het opschrift "kranten ja - reclame neen" of " kranten neen - reclame neen" . Deze stickers zijn gratis te verkrijgen bij de Communicatiedienst, het Huis van de Bruggeling, de deelgemeentehuizen en de dienst Leefmilieu.

  • Ongewenste reclame en info van bedrijven kan je vermijden door je naam op de Robinsonlijst te laten zetten. Daardoor word je geschrapt van de verzendingslijsten.

  • Uitschrijven van witte of gouden gids

    Als je een vast telefoontoestel hebt, krijg je normaal gezien jaarlijks de witte en de gouden gids in de bus. Sinds kort kun je echter alle telefoonnummers online opzoeken en zijn deze twee dikke boeken vaak nutteloos geworden.

 De antireclame sticker ook op jouw bus?

Sinds 1999 werd een vrijwillige overeenkomst afgesloten met distributeurs.  Wil je geen drukwerk meer in de bus dan kan je je de antireclame sticker aanschaffen.  Er zijn 2 mogelijkheden: “ reclame neen – kranten ja” of “ reclame neen – kranten neen” De sticker kan gratis bekomen worden in het Huis van de Bruggeling, alle deelgemeentehuizen, op dienst Leefmilieu, de communicatiedienst en de containerparken.

Als blijkt dat ondanks de sticker er toch nog drukwerk in jouw bus belandt kan je dit best melden via een melding in het meldpunt (online) of telefonisch via het 050 44 8000

 

Breng oude spullen naar het kringloopcentrum

Wie spullen binnenbrengt zorgt voor hergebruik en wint een goed gevoel.
Wie spullen koopt, idem dito.
De natuur wint, dankzij de spullen die een tweede leven krijgen.

Een tochtje door een kringloopwinkel is als een schattenjacht. Zelden ga je er met lege handen buiten …
Als je goed rondkijkt, zie je al snel dat ene stuk speelgoed waar je in je jeugd uren mee doorgebracht hebt en nu aan je kinderen wil schenken; servies dat je terug doet denken aan zondagse koffie met taart bij de bomma; een kledingstuk dat je op het lijf gegoten lijkt of een meubel dat je kamer helemaal af maakt.
Maar niet enkel pronkstukken trekken er je aandacht, ook de zaken die andere mensen links laten liggen zijn best interessant. Er is namelijk niets leuker dan van een simpel object een eigen gepimpte versie te maken … zo origineel dat andere mensen zich afvragen van waar dat leuke hebbeding komt. Geen grotere voldoening dan vervolgens trots te verkondingen dat je dit helemaal zelf gemaakt hebt, voor een prikje dan nog wel.

Kringloopwinkel in Brugge ?

De Kringwinkel 't Rad, Langestraat 169-171, 8000 Brugge
050 34 94 00
klc@trad.be
www.dekringwinkel.be
Open: maandag tot en met zaterdag: 10u-17.30u

De Kringwinkel Sint-Andries, Dirk Martensstraat 15, 8200 Sint-Andries
t 050 34 94 00
klc@trad.be
Open: maandag tot en met zaterdag: 10u-17.30u

De Kringwinkel haalt nog herbruikbare spullen gratis bij je thuis op. Een simpel telefoontje naar 0800 2 0080 volstaat. Of maak online een afhaalafspraak. We kiezen een moment dat jou het beste past om je spullen op te halen.

Afvalarme feesten

De vuilniszakken liegen er niet om. Met feesten gaat heel wat afval gepaard. Zo loopt de voedselverspilling tijdens de feestdagen gemakkelijk op tot 20 % van uw restafvalzak. Nochtans is heel wat afval relatief eenvoudig te vermijden.

  • Wie het echt feestelijk wil maken, gebruikt echte borden, echte glazen en echt bestek. Wegwerpservies is vanuit milieu-oogpunt niet aan te raden.

  • Gebruik herbruikbare schotels i.p.v. aluminium wegwerpexemplaren. Vraag dit ook aan je traiteur. Als het toch niet anders kan: aluminiumschotels horen na gebruik thuis bij het PMD.

  • Kies voor een stoffen tafellaken i.p.v. een papieren.

  • Vergeet ook niet je drank (wijn, bier, water, limonades enz.) in flessen met statiegeld te kopen.

  • Nog beter is om iemand te verrassen met een origineel cadeau uit de kring(loop)winkel.

  • Probeer je hapjes en gerechten zo goed mogelijk te doseren. Vries etensrestjes in en ga er op een dag reactief mee aan de slag.

 

Water sparen

Onze aarde bestaat voor 70 % uit water, waarvan 2,5 % zoet water is. Slechts 0,26 % van dit zoet water is geschikt voor menselijk gebruik. Pas volgende tips toe en bespaar op deze manier op je waterfactuur!

  • Tanden poetsen? Neem voor het spoelen en poetsen een glas of een beker water.

  • Per spoelbeurt van je toilet verbruik je 8 à 10 liter drinkbaar water! Beperk de waterinhoud van de stortbak van het toilet door er een fles in te leggen of plaats een spaartoets.

  • Draai alleen een volle wasmachine.

  • Was je auto met emmer en spons, laat de tuinslang waar ze is.

  • Plaats een regenton in de tuin. Met dit water kun je de auto wassen en de tuin besproeien.

  • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.

  • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

  • Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is en gebruik regenwater. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte.

  • Giet het spoelwater van groenten in een gieter en begiet hiermee je planten in huis of in de tuin.

 

Lucht is leven!

Luchtvervuiling wordt meestal veroorzaakt door het verkeer, verwarming van gebouwen, en door bedrijven.
In sommige grote steden is het zo ernstig dat bij bepaalde weersomstandigheden een dikke laag smog blijft hangen. Op veel gebouwen en standbeelden zet zich in de loop der jaren een zwarte laag af, veroorzaakt door luchtvervuiling.
Mensen kunnen ademhalingsproblemen krijgen door luchtverontreiniging, maar ook planten en dieren hebben last van luchtverontreiniging, waardoor hele ecosystemen kunnen worden aangetast.

Wat kan men zelf doen om de luchtkwaliteit te verbeteren?

  • Ga voor korte afstanden te voet of met de fiets.

  • Kies voor een auto die minder brandstof verbruikt en lagere emissies heeft.

  • Zorg voor een goed onderhoud van de auto.

  • Verbrand geen tuinafval of ander afval in je tuin, breng het afval naar het containerpark.

  • Laat de verwarmingsinstallatie regelmatig (elk jaar) nakijken en afstellen door een erkend technicus.

  • Verbrand geen afval en afvalhout in de allesbrander. Maak steeds gebruik van droog hout.

Wil je meer weten over de actuele luchtkwaliteit in Vlaanderen, neem dan een kijkje op de website van de website van de VMM

 

Geluidshinder, wat doe je eraan?

Geluidshinder heeft meerdere oorzaken: bedrijven, fuiven, autoverkeer, burenlawaai, bouwwerven, vliegtuigen, ... Er zijn telkens andere wetgevingen en regels van toepassing.

Enkele tips die je zelf in acht kan nemen:

  • Als je een muziekinstrument bespeelt, overleg dan met je buren op welk tijdstip je hen het minste stoort. Sluit ramen en deuren tijdens het spelen en plaats trillingsdempers onder de poten van het instrument.

  • Als je een elektronisch versterkt instrument bespeelt, dan kun je het aansluiten op een koptelefoon.

  • Bij heel wat kluswerken is lawaai onvermijdelijk. Probeer de geluidshinder te beperken door dit op redelijke tijden te doen en hierover met je buurman afspraken te maken.

  • Als je nieuw gereedschap aanschaft, let dan ook op de geluidsoverlast die het apparaat veroorzaakt.

  • Een goede verzorging (voeding, voldoende aandacht) door het baasje voorkomt blaffende honden.

  • Als je je hond alleen laat, geef hem dan wat speeltjes waarmee hij zich kan bezighouden.

  • Geluidsoverlast door kraaiende hanen kan voorkomen worden door een goed geïsoleerd nachthok of door het aanbrengen van blinden voor de ramen van het hok.

  • Last van geluiden? Praat erover! Soms zijn mensen er zich niet van bewust dat ze overlast veroorzaken, omdat niemand hun dit heeft gezegd. Heb je overlast van je buren, probeer dan eerst zo eerlijk en objectief mogelijk over de klacht te oordelen. Kom je tot de conclusie dat je klacht redelijk is, praat dan met je buur. Maak afspraken om herhaling te voorkomen.

  • Wat kan , wat mag niet : neem een kijkje in het nieuwe geluidsreglement van de stad

 

Voorkom lichthinder

Licht dat niet op de juiste plaats terechtkomt is verspilde energie en slecht voor je portemonnee. Bovendien is dat strooilicht ook niet zo onschuldig als het lijkt. Omdat de biologische klok van de mens wordt gestuurd door de cyclus van dag en nacht, kan kunstmatig licht tijdens de nacht onze hormonenspiegel danig in de war sturen. Ook dieren ondervinden veel last van overdadige verlichting.

Kaart met lichtpollutie wereldwijd

Tip: verlicht waar nodig, zoveel als nodig en wanneer nodig!

  • Denk goed na over de opstelling van lichtbronnen. Je kan beter enkele minder sterke lichtpunten plaatsen in plaats van één krachtige lamp die verblindt en veel licht verstrooit.

  • Verlicht van boven naar beneden. Zo komt er veel minder licht in de atmosfeer terecht. Plaats verlichting zo dicht mogelijk bij wat verlicht moet worden. Gevelverlichting plaats je dan ook best op de gevel of onder de kroonlijst.

    Zorg voor een gerichte straling. Dit geeft ook een mooier beeld dan alles in het licht te laten baden.

  • Voor reclameverlichting gebruik je best een tijdschakelaar. Na 23 uur zijn er nog maar weinig mensen op de baan.

  • Voorkom overbodige verlichting door gebruik te maken van bewegingsmelders. Zo brandt het licht alleen wanneer het nodig is. Ongewenste bezoekers worden beter afgeschrikt als de verlichting plotseling aangeschakeld wordt. Indien de buitenverlichting permanent brandt, wordt het werk van inbrekers alleen maar vergemakkelijkt.

  • Houd het vermogen van de lamp zo laag mogelijk.

  • Geef de voorkeur aan oranje licht: veel minder insecten zullen worden aangetrokken en sneuvelen.

  • Er is nu een uitgebreid gamma van tuinverlichting op de markt dat op zonne-energie werkt. Deze milieuvriendelijke oplossing is decoratief, energiebesparend, duurzaam, gemakkelijk te installeren en veilig voor kinderen.

  • De verlichting van de oprit kan ook perfect vervangen worden door reflectoren.

 

Milieuverantwoorde producten en labels

Kiezen voor milieuverantwoorde producten hoeft niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig zijn ze alom en gemakkelijk verkrijgbaar en zijn ze vaak niet duurder dan 'gewone' producten. Er bestaan heel wat milieulabels die aangeven of een product al dan niet milieuvriendelijk is.

Milieuverantwoorde producten zijn minder schadelijk voor het milieu. Je vindt er een heleboel in de milieukoopwijzer of kijk eens in de gids voor duurzame aankopen.

 

 Hoe schoon zijn jouw schoonmaakmiddelen ?

Staat de lenteschoonmaak ook op jouw takenlijstje? "Een goede voorbereiding en het juiste materiaal is het halve werk", zegt tante Kaat. Maar daar heb je vast lak aan als je voor het ellenlange rek met schoonmaakproducten in de supermarkt staat.

Met volgende tips bespaar je miskopen en kies je voor voldoende en milieuvriendelijke producten:

Veel verschillende soorten reinigingsmiddelen heb je in elk geval niet nodig. Gebruik voor vloeren en oppervlakken de juiste dosis van een geconcentreerde allesreiniger zonder desinfecteermiddelen. Desinfectie is echt niet nodig voor een goede hygiëne in huis. Bovendien is poetsen met (vloeibare) zepen milieuvriendelijker dan met detergenten. Zeep in kalkrijk water werkt niet zo goed. Regenwater is hier het ideale alternatief. Een ontkalkend poetsmiddel voor badkamer en toilet, dat gemaakt is op basis van schoonmaakazijn, is eveneens vriendelijk voor het milieu. Voor het toilet kan je gerust hetzelfde product als voor de badkamer gebruiken. Kies voor producten met een milieulabel.

Het microvezeldoekje biedt veel troeven: het is gemakkelijk, doeltreffend en milieuvriendelijk. Je kan het doekje dikwijls hergebruiken, want het mag tot 600 keer (!) gewoon in de was tot op 90°C. Voeg wel geen wasverzachter toe en mijd de droogkast, want dan slibben de microscopisch kleine poriën dicht en verliezen de doekjes hun goede werking.

 

Hout met een hart

Zeg nee tegen illegale ontbossing. Illegale houtkap zorgt voor het verdwijnen van beschermde soorten omdat hun leefomgeving verkleind wordt. De biodiversiteit neemt af. Door illegale houtkap kan ook versnippering van de bosgebieden optreden. Soorten kunnen dan niet meer met elkaar in contact komen. Hierdoor kan inteelt optreden

Kies daarom steeds voor hout met het FSC-label of PEFC - label !

Hoe groot is jouw voetafdruk?

Wij eten, wonen ergens, verplaatsen ons, … Voor al deze activiteiten verbruiken wij natuurlijke hulpbronnen. Maar kan onze planeet ons deze bronnen in voldoende hoeveelheden leveren en daarnaast het afval 'verwerken' dat voortkomt uit onze activiteiten? Is onze levensstijl in evenwicht met het 'natuurlijke kapitaal' van de aarde? Of veroorzaakt ze de aantasting en de uitputting ervan?

Om op die vragen te beantwoorden, kan je werken met de ecologische voetafdruk. Die voetafdruk drukt uit hoeveel aardoppervlakte er nodig is om onze levensstijl mogelijk te maken. We kunnen de ecologische voetafdruk berekenen van de hele wereldbevolking, een land, een stad. De voetafdruk wordt uitgedrukt in globale hectaren.

Als we de aardoppervlakte die biologisch productief is gelijk verdelen over alle aardbewoners, heeft iedereen recht op 2,1 ha per jaar. Maar vandaag verbruikt de mens gemiddeld 2,7 ha per jaar. En dat verbruik is lang niet gelijk verdeeld. De voetafdruk van een gemiddelde Belg bedraagt 5,1 ha. Een Noord-Amerikaan verbruikt 9,2 ha. Een gemiddelde Afrikaan daarentegen verbruikt maar 1,4 ha per jaar.

Uit wat bestaat een Belgische voetafdruk:

Ongeveer 34 % van de voetafdruk van de Belg wordt veroorzaakt door wat we eten. Voedsel wordt niet alleen gekweekt, maar heeft voor het op ons bord terechtkomt dikwijls een hele reeks energieverslindende behandelingen ondergaan (verpakking, bewaring, transport, ...).

34 % van de voetafdruk van de Belg is te wijten aan huisvesting. Het overgrote deel daarvan komt van het energieverbruik van een woning: verwarming, verlichting, elektrische apparaten.

22 % van de voetafdruk van de Belg wordt veroorzaakt door ons vervoer. Vooral de auto is hier de grote boosdoener. Om te gaan werken bijvoorbeeld, leggen de Belgen zeven keer meer kilometers af met de wagen dan met de trein. Om op vakantie te gaan, nemen de vliegtuigreizen dan weer het leeuwenaandeel van de kilometers voor hun rekening.

Nieuwsgierig naar de voetafdruk van je gezin?

Bereken dan snel jouw persoonlijke voetafdruk en ontdek hoe je die kan verkleinen met enkele eenvoudige maatregelen.

 

Sorteren bij bouwen of verbouwen

Correct scheiden van bouwafval kan de kosten meer dan halveren. Scheiden aan de bron, dus op de bouwwerf, is belangrijk om de materialen later zo goed mogelijk te kunnen recycleren.

Het scheiden van gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval is trouwens wettelijk verplicht. Gevaarlijke bouwmaterialen zijn bv. asbest, PCB's en teerhoudende stoffen en materialen. Daarnaast is het belangrijk om de niet-gevaarlijke afvalstoffen ook te scheiden. Steeds meer worden andere materialen gebruikt dan steen: o.a. kunststoffen, composietmaterialen in isolatie, gipskarton of kunststof-metaalverbindingen, cellenbeton, bitumineuze dakbedekking.

Zorg alvast minstens voor de gescheiden inzameling van volgende fracties:

  • Steenpuin (bakstenen, beton, …): Zorg dat deze container niet verontreinigd wordt met ander materiaal. Hoe zuiverder het puin hoe eenvoudiger het kan gerecycleerd worden in puingranulaten.

  • Gyproc (zowel witte als groene platen): Deze worden nadien verwerkt tot gipspoeder voor de productie van nieuwe gipsplaten.

  • Vlak glas (vensterglas, spiegels gelaagd glas, …): Dit vlak glas wordt opnieuw gesmolten en verwerkt in de aanmaak van nieuw glas.

  • Asbestcementafval: bij het verwijderen van asbestcementplaten dien je voorzichtig te handelen. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je asbestcementplaten niet mag breken! Dan komen de vezels vrij die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens. Op alle containerparken is er sinds begin dit jaar hiervoor een specifieke container. Asbestcementplaten belanden daarna op een specifieke stortplaats die ook moet voldoen aan strenge milieunormen. Asbestcementplaten worden nu niet meer gebruikt, maar komen nog voor in oude woningen.

  • Gevaarlijk afval: Hou batterijen, verfrestanten, olie, solventen, spuitbussen, teerhoudend afval, …apart.

  • Inert afval: Alle zaken die uit porselein, keramiek of niet recycleerbaar glas zijn gemaakt (cellenbeton, lavabo, wc, bad, ovenschotels, etc.). Dit is afval dat niet meer herbruikt kan worden en op een stortplaats belandt.

  • Metaal

Maar ook folies, verpakkingen, papier en karton, isolatiemateriaal enz. kunnen uiteraard apart ingezameld worden.

Energieplatform

Het energieplatform bundelt heel wat handige hulpmiddelen voor elke Bruggeling die zijn woning energiezuiniger wil maken. Op die manier willen we mensen aanzetten, warm maken om actie te ondernemen. We hopen voldoende hulpmiddelen aan te bieden om het energetisch renoveren een stuk gemakkelijker en aantrekkelijker te maken.

  • Thermofoto: toont hoeveel warmte je dak verliest. De foto helpt je in te schatten of je dak isoleren een slimme keuze is.
  • Mijn stappenplan: Via dit stappenplan kun je zelf een inschatting maken van hoe energiezuinig je woning is, welke verbetereringen je kan uitvoeren en hoeveel deze je ongeveer zullen kosten.
  • Gratis renovatiescan: Vraag een gratis energiescan aan. Een deskundige komt bij jou thuis en kijkt na welke ingrepen het meest aangewezen zijn.  Hij maakt een plan op, samen met een inschatting van de kosten. 
  • Zonnepanelen op mijn dak: bekijk de zonnekaart en leer hoe interessant zonnepanelen voor jou kunnen zijn.
  • Premies: Voor heel wat van deze investeringen bestaan nog steeds interessante premies.  Kijk hier op welke premies jij recht hebt.
  • Energielening: de Vlaamse energielening helpt je om je dromen waar te maken. Sinds 01/10/2017 voldoen heel wat meer mensen aan de voorwaarden om renteloos te lenen. 
  • Groepsaankoop: we bundelen graag alle lopende groepsaankopen.
  • De ketenorganisatie helpt je gemakkelijk een aannemer te vinden.

Energiebesparing

Staan we nog stil bij ons huidig energieverbruik? Nochtans is niemand ermee gebaat wanneer kostbare energie nutteloos verloren gaat.

Enkele tips om spaarzaam om te gaan met energie:

  • Spaarlampen verbruiken vijf keer minder energie dan gloeilampen en gaan tien keer langer mee. Je kunt gloeilampen dus het best vervangen door energiezuinige verlichting, zoals spaarlampen of T.L.-lampen. De laatste jaren is de prijs van spaarlampen erg gedaald.

  • Kies toestellen met een A-label (energiezuinigheid) of nog beter, met een A+- of A++-label.

  • Doe de was niet op een te hoge temperatuur. Met de huidige wasmiddelen is 60 °C warm genoeg voor wat vroeger de 'kookwas' werd genoemd.

  • Droog de was zoveel mogelijk op een rek of aan de waslijn.

  • Schakel sluipverbruik uit. Dit is het (lage) elektriciteitsverbruik van apparaten die bv. in stand-by staan. Maar als een aantal van die apparaten vaak in stand-by staan, scheelt dat op een jaar een flinke slok op je energieborrel.

 

Investeer in hernieuwbare energie

Dat de wereldvoorraad fossiele brandstoffen steeds verder slinkt, hoeft geen betoog. Dat wij daar niet werkloos hoeven tegen aan te kijken evenmin.  Behalve zorgen voor een dalend energieverbruik kunnen we ook beroep doen op hernieuwbare energiebronnen.

Sommige producenten van elektriciteit leveren je energie die gedeeltelijk of zelfs volledig opgewekt wordt uit hernieuwbare energiebronnen, zoals windkracht, waterkracht of zonne-energie.

Wie zijn huis al helemaal op punt zette wat betreft energievraag (wie dus goed isoleerde, super isolerend glas plaatste en een hoogrendementsverwarming plaatste), kan overwegen om te investeren in zonneboiler. Die produceert warm water uit zonlicht, voor sanitair gebruik of voor verwarming.

Een investering in fotovoltaïsche panelen brengt u elektriciteit uit zonlicht op.  
Neem een kijkje op de zonnekaart om te een idee te hebben of je dak interessant is voor zonnepanelen.

Met een warmtepomp kan je gebruik maken van de warmte uit de grond, het grondwater of de buitenlucht om op een zeer energievriendelijke manier je woning en water te verwarmen. Ook dat is gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen.

Windenergie gebruiken voor het opwekken van stroom kan voor bedrijven eventueel overwogen worden. 

Tip over energiesparen en groene energie vind je op de site energiesparen.be

Om de energieleveranciers te vergelijken in prijs, in percentage groene stroom én in type van de aangeboden contracten surf naar de website van de VREG .

 

Beweeg jij ook elektrisch ?

Altijd wind mee met een elektrische fiets!

De elektrische fiets maakt fietsen comfortabeler. Bovendien is de fiets een milieuvriendelijken handig alternatief voor autoritten naar bijvoorbeeld de supermarkt of het kantoor.

Ritten tot tien kilometer zijn met de elektrische fiets goed te doen. De kilometers die u met de elektrische fiets aflegt zijn vijftig keer minder milieubelastend dan die met de auto. U veroorzaakt met een elektrische tweewieler geen uitstoot op de plaats waar u rijdt. Dat is goed voor de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Wel is bij het opwekken van de elektriciteit waarmee u de accu van de fiets oplaadt CO2 vrijgekomen (in de elektriciteitscentrale). Maar een elektrische fiets veroorzaakt nog geen twee procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto.

De accu is het meest milieuvervuilende onderdeel van de elektrische fiets. Is de elektrische fiets of zijn accu oud of kapot, lever de accu dan gescheiden in, zodat deze gerecycled kan worden. Fietswinkels verzamelen de accu's en voeren die af. U kunt de accu ook inleveren bij het gemeentelijke afvaldepot.

Kies voor een wagen met toekomst, go elektrisch !

De meest tastbare milieureden om elektrisch te rijden is de nuluitstoot van CO2 en fijnstof. Fijnstof - roetdeeltjes, zwaveloxiden (SOx) en stikstofoxiden (NOx) - heeft lokaal een enorme impact op het milieu en de gezondheid. 1/3 van de fijnstof in België is afkomstig van het verkeer. Naast het veroorzaken van zure regen vermindert fijnstof het aantal levensjaren. Jaarlijks sterven mogelijk 12.0000 (bronnen: IRCEL, WHO) Belgen als gevolg van acute en chronische gezondheidseffecten ten gevolge van fijnstof.

Wanneer we de CO2 uitstoot van een elektrisch voertuig t.o.v een dieselwagen vergelijken op basis van de well to wheel benadering (van productie tot gebruik) dan zien we dat de zuinigste dieselwagens verantwoordelijk zijn voor 105 gram CO2 / km uitstoot en de elektrische auto’s maximum 65 g/km , als je rijdt op groene stroom dan wordt de CO2 uitstoot zelfs nul !

www.oplaadpunten.org : site met info over oplaadpunten voor fietsen en auto's

 

Ecodriving doe je zo 

Ecodriving is een nieuwe manier van autorijden, aangepast aan de automotoren van vandaag. We rijden dan wel met een wagen met alle nieuwe technologieën, maar we besturen hem nog steeds alsof het wagen met een oude carburatormotor is.

Ecodriving gaat over defensief en anticiperend rijden, wat de verkeersveiligheid verhoogt.

Als je de principes van ecodriving volgt, gebruik je je motor efficiënt. Je rijdt rustiger en bovendien spaar je het milieu én je portemonnee! Je bespaart gemiddeld 10 % brandstof, wat neerkomt op zo’n 150 euro per jaar. Sommige chauffeurs besparen zelfs tot 30 %!

Ecodriving is dan ook ecologisch en economisch autorijden.

De tips:

  • Schakel tijdig naar een hogere versnelling. Schakelen doe je best bij een toerental dat lager is dan 2500 toeren bij benzinemotoren en 2000 toeren bij dieselmotoren.

  • Rij zo veel mogelijk met een constante snelheid.

  • Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat voor je gebeurt. Houd voldoende afstand ten opzichte van je voorligger. Zo vermijd je dat je sterk moet remmen wanneer je voorganger remt. Dat is bovendien goed voor de verkeersveiligheid.

  • Laat tijdig gas los, wanneer je een kruispunt, verkeerslicht, etc. nadert.

  • Rem op de motor. Laat hierbij de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling zonder koppeling in te drukken.

  • Rij rustig! Bij snelheden boven 100km/u is de snelheid de cruciale factor voor het brandstofverbruik.

  • Hou de bandenspanning in de gaten.

  • Spring zuinig om met airco. Een open raam bij een hoge snelheid geeft tot 5% meer brandstofverbruik, airco zelfs 10% meer.

  • Vermijd overtollig gewicht. Plaats fietsen bij voorkeur op een rek achteraan het voertuig en verwijder bagagerekken en skiboxen als je ze niet gebruikt. Ze zorgen voor een extra brandstofverbruik tot 30%.

  • Hou je brandstofverbruik bij.

 

STOOK SLIM

In een open haard, een inbouwhaard of een houtkachel mag je uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Meer niet. Wie vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat geurhinder. Voor het verwerken van al deze afvalstoffen bestaan veilige, milieuvriendelijke alternatieven, zoals de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of het containerpark.

 

Droog en onbehandeld hout dat volledig verbrandt, produceert nauwelijks ongezonde stoffen. In de handel is uitstekend brandhout te koop dat kunstmatig of in openlucht is gedroogd. Vers hout laat je minstens één en liefst twee jaar onder een afdak drogen. Als je dikke stronken klieft, verliest het hout sneller vocht. 

Heel belangrijk is ook een voldoende hoge schoorsteen die goed trekt. Als  je regelmatig hout stookt, laat je schoorsteen dan minstens één keer per jaar door een vakman vegen. Dat het verbranden van gedroogde aardappelschillen hetzelfde effect zou hebben, is een fabeltje.

De ene kachel is de andere niet. Volg daarom steeds de aanbevelingen van de fabrikant en pas in elk geval de volgende tips toe:

  • Steek de kachel aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes. Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of paraffineblokjes.
  • Laat het vuur vanzelf doven. Sluit de luchttoevoer niet af. Zo voorkom je onvolledige verbranding en ongezonde stoffen.
  • Let op de kleur van de rook. Witte of nauwelijks zichtbare rook wijst op een goede verbranding. Donkere rook is een alarmsignaal.
  • Bewaar de as in een onbrandbare, gesloten bak. Geef dit afval mee met het huisvuil.
  • Stook liever niet op mistige, windstille dagen of bij een temperatuurinversie, wanneer de onderste luchtlagen kouder zijn dan de bovenste. De rook wordt dan slecht verdund.
  • Zorg altijd voor voldoende verse lucht en wees extra waakzaam wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging.

 Meer info en tips? Surf naar www.stookslim.be.