Mobiel bureau van Route 36 in Zeebrugge voorgesteld

18
aug
2020

Route 36 is een jongerenhuis dat het welzijn en het welbevinden van (kwetsbare) jongeren in Brugge  wil versterken door een plek en activiteiten aan te bieden die hen ondersteunt vanuit hun noden en behoeften. Route 36 (gelegen in de Vlamingstraat 36) wil alle jongeren, in het bijzonder kansenzoekende jongeren welkom heten.
Jongeren tussen 
12 en 25 jaar (én professionals) kunnen er terecht om kennis te maken met de diensten in huis, meer informatie te krijgen over ons activiteitenaanbod of voor praktische hulp.

Nu is Route 36 er ook als mobiel bureauDeze week bevindt het mobiele bureau zich in Zeebrugge (Sint-Donaaspark) en volgende week in St-Kruis (Babbaert, Malehoek).

“Met dit mobiele bureau willen we Route 36 toegankelijker maken voor de jongeren en ons netwerk. We gaan met onze werkplek naar de leefwereld van de jongere, waardoor we drempelverlagend werken. De stap zetten naar de Vlamingdam 36 blijkt voor velen immers moeilijk", legt schepen van Preventie Mathijs Goderis uit.

Het concept van het mobiele bureau is simpel. De ‘camionette’ van de preventiewerkers sluit aan bij de buurtsportcaravan, men rolt de luifel uit, zet de plooitafels op en men is vertrokken. De jongere kan eens passeren om een goeiedag te zeggen of kennis te maken met Route 36.

Ook voor buurtbewoners en verenigingen

“Al richten we ons vooral naar de jongeren uit de buurt, toch is iedereen welkom. Een buurtbewoner die zijn wandelingetje doet en even komt vragen wat er aan de hand is, kan ons nuttige info geven over het reilen en zeilen in de wijk; ouders die even komen genieten van hun spelende kinderen, … met iedereen wordt een babbeltje gedaan. Ook verenigingen, partnerorganisaties, collega’s kunnen gebruik maken van de mobiele bureau. Je kunt de locatie reserveren om te vergaderen, met een jongere af te spreken, eens gebruik te maken van een andere werkplek of gewoon een goeiedag te komen zeggen. Hiervoor is zelfs wifi voorzien”, zegt schepen Mathijs Goderis.

Club Brugge Foundation

Om dit alles logistiek waar te maken, konden we rekenen op financiële steun van de Club Brugge Foundation. Een deel van de winst van de verkoop van mondmaskers werd aan Route 36 geschonken. Hiermee werden twee oplaadbare batterijen aangekocht om voldoende elektriciteit te voorzien, wifi- voorziening, een koffiezetapparaat, een aantrekkelijke luifel, …

OCMW-voorzitter Pablo Annys: “Voor de Brugse jongeren speelt het geen rol bij welke organisatie een hulpverlener betrokken is. Of het nu het OCMW, het CAW, Buurtsport of de stad is, voor hen maakt het op zich niet zoveel uit. We willen met Route 36 vooral investeren in hulpverlening zonder tussenschotten, waar jongeren op de eerste plaats komen. De medewerkers van Route 36 hebben dat alvast begrepen door met hun mobiel bureau de baan op te gaan. Op die manier kunnen we de jongeren directer bereiken en de drempel naar onze werking nog een stuk doen verlagen.”

Mogelijk tijdens schooljaar op toer

In juli was het mobiele bureau van route 36 al aanwezig op De Bilk in St-Jozef, in de wijk Hermitage in St-Andries, en op het voetbalveld in de Gentele te St-Pieters. Telkens was er een goede opkomst van kinderen om te genieten van de activiteiten van buurtsport en jongeren vonden ook de weg voor een gesprek.

Deze week bevindt het mobiele bureau zich in Zeebrugge (Sint-Donaaspark) en volgende week in St-Kruis (Babbaert, Malehoek).

“Er groeien al plannen om ook tijdens het schooljaar op toer te gaan met de mobiele bureau, bijvoorbeeld op woensdagnamiddag, over de middag in schoolomgevingen of op plaatsen waar jongeren lunchen. Meer nieuws hierover volgt later”, aldus schepen Mathijs Goderis.