Parkeerplaats voor een bakfiets aanvragen

Heb je een bakfiets of ben je van plan er een te kopen, maar blijkt het moeilijk om die ergens te parkeren? Staat jouw bakfiets momenteel op het voetpad, maar belemmert dat de doorgang voor voetgangers? Vraag dan een bakfietsparkeerplaats aan in jouw buurt.

Hoe ziet de bakfietsparkeerplaats eruit?

De bakfietsparkeerplaats wordt ingericht op een parkeerplaats. Er komt één laag fietsnietje, een stevige aanlegbeugel waaraan je makkelijk twee bakfietsen kunt vastmaken. Er komen ook twee hoge fietsnietjes. Die bieden plaats aan vier gewone fietsen.

Voorwaarden

 • Je bent eigenaar van een bakfiets of je hebt er een besteld. Dit kun je bewijzen aan de hand van een aankoopbewijs of voorschotfactuur. Opgelet: enkel privépersonen kunnen een bakfietsparkeerplaats in hun buurt aanvragen.
 • Je bent niet in de mogelijkheid om de bakfiets op je eigen terrein (bijvoorbeeld oprit of garage) te stallen.
 • Het voetpad aan je woning is maximaal twee meter breed. Is je voetpad breder dan twee meter dan kun je je bakfiets daar op een correcte manier parkeren met minimale hinder voor voetgangers en is er geen bakfietsparkeerplaats nodig.
 •  Er zijn geen andere bakfietsparkeerplaatsen aanwezig (zowel boven- als ondergronds) op maximaal 100 meter van de woning.
 • De bakfiets vervangt een (tweede) wagen. Er mag maximaal één wagen ingeschreven zijn op het adres van de aanvrager. Dit wordt gecontroleerd via de Parkeerwinkel (centrum en blauwe zone). Voor wijken buiten het centrum en de blauwe zone wordt een verklaring op eer gevraagd. 

Procedure

 1. Vraag de bakfietsparkeerplaats aan via het online formulier.
 2. Dienst Mobiliteit bekijkt het voorstel en onderzoekt de haalbaarheid*.
 3. Je wordt via mail op de hoogte gebracht over de beslissing.
 4. Bij goedkeuring start het traject om de bakfietsparkeerplaats aan te brengen in de wijk.
  De timing van dit traject is afhankelijk van heel wat factoren.

*Elk voorstel wordt apart afgetoetst en beoordeeld in functie van ruimte en verkeersveiligheid

Contactinformatie