Monument helemaal klaar voor plechtigheid 75 jaar bevrijding Zeebrugge

22
Oct
2019

Het monument ter herinnering aan de bevrijding van Zeebrugge, gelegen aan de Kustlaan net naast de Visartsluis, werd grondig gepoetst en opnieuw geschilderd. Deze verfraaiingswerkzaamheden werden uitgevoerd met het oog op de herdenkingsplechtigheid die plaatsvindt op zondag 3 november 2019 naar aanleiding van 75 jaar bevrijding van Zeebrugge.

Schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet: “Als stadsbestuur hechten we veel belang aan de goede staat van onze monumenten. Vaak zijn het symbolen die verwijzen naar belangrijke historische gebeurtenissen.

Late bevrijding zwinstreek

Dit specifiek monument doet ons bezinnen welke impact de Tweede Wereldoorlog had op de inwoners van Zeebrugge. Door het monument te renoveren betuigen we respect aan al degenen die moed en doorzettingsvermogen hebben getoond bij de bevrijding van ons land in het algemeen en Zeebrugge in het bijzonder.”

Het monument bestaat uit een arduinen muurtje waarin een figuratieve kaart op een bronzen plaat zit ingewerkt. Op de kaart wordt getoond hoe de hele Zwinstreek later werd bevrijd dan de rest van het land. "DANKBARE HULDE AAN HET CANADEESCH LEGER DAT OP 3 NOVEMBER 1944 ZEEBRUGGE, ALS LAATSTE GEMEENTE VAN ONS LAND BEVRIJDDE" valt te lezen tussen het wapen van Brugge en het vroegere wapen van Canada. Het opschrift verwijst eveneens naar de 12th Manitoba Dragoons. Het monument werd onthuld op 12 september 1948.