
De Vlaamse Regering heeft beslist om Musea Brugge aan te duiden als nieuwe cultureel-erfgoedinstelling. Musea Brugge krijgt deze prestigieuze erkenning vanwege de collectie en werking op internationaal niveau. Daarmee is Musea Brugge de derde aangeduide instelling, na M HKA en KMSKA.
De internationale aanduidingscommissie, voorgezeten door professor Kunstgeschiedenis Barbara Baert, prees onder meer de museacollectie, internationale uitstraling en de collectie- en publieksbeleid.
Op 2 juli 2022 overhandigde minister van Cultuur Jan Jambon het aanduidingscertificaat aan de directie van Musea Brugge, tijdens een persmoment in het Arentshuis. De aanduiding geldt voor onbepaalde tijd, staat los van subsidiëring en garandeert de continuïteit en duurzame positie van de instelling.
900.000 bezoekers per jaar
Deze erkenning toont aan hoe belangrijk de Brugse musea zijn voor Vlaanderen en zelfs de wereld. Met een wereldvermaarde collectie, fenomenale historische gebouwen en een bezoekersaantal van - in een niet-coronajaar- bijna 900.000 mensen van over de hele wereld staan de Brugse musea er. Het zijn sterke merken, instituten die bezoekers van alle werelddelen laten kennismaken met de rijke cultuur en geschiedenis. Met deze aanduiding zal Musea Brugge een vlaggenschip van het Vlaamse cultureel erfgoed worden en neemt het een voorbeeldrol op voor het Vlaams cultureel-erfgoedveld.
Klaar voor de toekomst
Deze aanduiding geeft Musea Brugge nóg meer motivatie om verder te bouwen aan ambitieuze toekomstplannen. Door zichzelf te blijven heruitvinden, door mee te evolueren en in te spelen op de actualiteit, door zichzelf in vraag te blijven stellen en dynamisch en divers te programmeren, wil Musea Brugge een museumorganisatie van de 21e eeuw zijn, met een blik op de toekomst - te beginnen met de realisatie van BRUSK en de nieuwe erfgoedfabriek.