Musea Brugge krijgt prestigieuze collectie met tekeningen van Michelangelo, Jordaens en Boucher in beheer

17
mei
2022

Musea Brugge viert de komst van 1930 meestertekeningen en 25 schetsboeken in de collectie. De Stichting Jean van Caloen van het kasteeldomein in Loppem, draagt de zorg en het beheer van de collectie vanaf 17 mei over aan het Brugse Prentenkabinet.
De tekeningen dateren van de late 16de tot en met de 20ste eeuw en zijn verzameld door baron Jean van Caloen (1884-1972).

De collectie omvat onder andere de tekening Zegenende priester van Jacques Jordaens en een knappe voorstelling van een jonge vrouw van de Franse meester François Boucher. Absoluut hoogtepunt van de verzameling is de verbluffende De Steniging van de heilige Stefanus van Michelangelo Buonarotti. Het is de enige tekening van de beroemde Italiaanse renaissancekunstenaar die bewaard wordt in België. Het is een uitzonderlijk blad omdat het om een compositiestudie gaat: een tekening waarin Michelangelo zijn idee voor een voorstelling op papier zet. Dergelijke tekeningen gebruikte de kunstenaar als voorbereidende schets voor een eindwerk, zoals een schilderij of een beeldhouwwerk.

Naast werken van Italiaanse en Franse meesters zijn vooral de Vlaamse, Hollandse en Belgische scholen vertegenwoordigd. De verzameling is een verborgen, gekoesterde schat. Slechts sporadisch werden enkele van de kostbaarste werken uitgeleend.
Onderstaande video geeft je al een idee van de collectie.

 

Prentenkabinet: 20.000 tellende collectie werken op papier

Met deze aanwinst voegt het Brugse Prentenkabinet bijna 2000 tekeningen toe aan de reeds meer dan 20.000 tellende collectie werken op papier. Musea Brugge zal de tekeningen grondig onderzoeken en bestuderen, samen met specialisten uit het vakgebied. Dat onderzoek zal resulteren in een wetenschappelijke catalogus over de collectie met aandacht voor de meest belangrijke bladen uit de verzameling. 

Deze publicatie zal verschijnen ter begeleiding van een tentoonstelling over de collectie in de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK. Daarnaast zal Musea Brugge de volledige collectie ook digitaal ontsluiten op hun website, zodat deze tekeningen voor iedereen toegankelijk worden.

Presentatie van 7 topwerken uit de collectie

Musea Brugge en Stichting Jean van Caloen vieren de overdracht met een kleinschalige tentoonstelling in het Groeningemuseum van zeven topwerken uit de collectie. De werken zullen een korte week te zien zijn tussen 17 en 22 mei en vervolgens samen met de andere tekeningen in de verzameling van de Stichting een plaats krijgen in het Brugse Prentenkabinet. Daar zal de collectie volledig geregistreerd en in hoge resolutie gedigitaliseerd worden, waarna de werken ontsloten worden via de digitale collectiedatabase van Musea Brugge.

Presentatie topwerken
​17 - 22 mei 2022
​Groeningemuseum
​Dijver 12, 8000 Brugge


Afbeelding: De Steniging van de heilige Stefanus van Michelangelo Buonarotti