NB#02 - Veldsteen of restanten van de oudste constructies op de Burg

sporen teruggevonden...

veldsteen of restanten van de oudste constructies op de Burg

Vrijgelegde muur in veldsteen

Bij een werfcontrole en een plaatsbezoek kwamen in één week tijd sporen aan het licht van zowel het klooster van Sint-Donaas als van de grafelijke burcht!

Bij grondige verbouwingswerken van een neoclassicistisch pand in de Burgstraat, gelegen in het hart van de stad, werd door de Brugse dienst voor Monumentenzorg onlangs een wand in veldsteen ontdekt. Samen met Raakvlak werd een bovengrondse muur van 3,6 m hoog en ca. 6 lang vrijgelegd. De muur maakt waarschijnlijk deel uit van het kapittelklooster uit de 10de-11de eeuw. Samen met de Sint-Donaaskerk werd het klooster echter tussen 1799 en 1800 gesloopt. In het verlengde van de bestaande toegang tot het klooster, via de Philipstockstraat, legde de Stad in 1807 de huidige straat aan. Langs deze nieuwe Burgstraat verrezen kort nadien neoclassicistische huizen blijkbaar mits behoud en recuperatie van bestaand bouwmateriaal. Het veldstenen muurfragment is nu bewaard achter een nieuwe muur.

Amper een week later deed de Brugse dienst voor Monumentenzorg een nieuwe vondst. In de kelders van een horecazaak op dezelfde Burg werd een aanzienlijke wand in veldsteen vastgesteld. De veldstenen muur heeft bovendien een fries in visgraatverband. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een deel van de vroegere grafelijke burcht of het Steen. Het eerste stenen gebouw zou tussen 863 en 965 gebouwd zijn door de graven Boudewijn I, Boudewijn II of Arnulf I. Eind 12de eeuw werd het Steen door de graven als woonplaats verlaten en werd het een gevangenis tot het afbrandde op het eind van de 17de eeuw. Tot halfweg de 19de eeuw bleef het terrein braakliggend.

Deel deze pagina